Vertaa asuntoja

Miten toimit siirryttäessä 1-vaiheeseen

Miten toimit siirryttäessä 1-vaiheeseen

  • 17/05/2020

Huomisesta alkaen suurin osa Espanjaa siirtyy 1-vaiheeseen. Madrid jäi vielä 0-vaiheeseen ja Barcelonan ympäristö jäi vielä uuteen 0.5 -vaiheeseen. Tässä selkokielellä mitä voit tehdä 1-vaiheessa ja mitkä asiat ovat vielä hieman kysymysmerkkejä.

Jatkossa tullaan tarvitsemaan maalaisjärkeä ja joustavaa mieltä, sillä annetut ohjeet ovat keskenään osittain ristiriitaisia, tulkinnanvaraisia ja-tai antavat hyvän mielikuvituksen omaavalle isommat liikkumismahdollisuudet. Esimerkiksi ulkoilutyyppinen liikkuminen pitää suorittaa 0-vaiheessa saman kunnan sisällä, mutta terassille, kauppaan tai kylään voi mennä, myös toiseen kuntaan, mihin aikaan tahansa.

Mielessä kannattaa kuitenkin pitää kolme perussääntöä: turvaetäisyys, käsienpesu ja jos tunnet olosi yhtään sairaaksi, niin jää kotiin. Näillä päästään jo pitkälle!

Iäkkäät ja riskiryhmät

Iäkkäät ja riskiryhmään kuuluvat voivat toimia uusien ohjeiden mukaisesti, jos he ovat terveitä. He eivät saa olla myöskään olleet kosketuksissa virukseen sairastuneisiin tai jos he ovat karanteenissa.

Liikkuminen laajenee

Oman provinssin alueella voi liikkua vapaasti, jos se on kokonaan siirtynyt 1-vaiheeseen. Edelleenkään kenelläkään ei ole lupa poistua provinssinsa alueelta ilman erityislupaa, jonka voi saada työpaikan puolesta tai sukulaisen kuolemantapauksen takia.

Urheilu

Ulkoilu urheilumielessä suoritetaan aikatauluineen vielä samoin kuin 0-vaiheessa. Eli kun kyse on urheilusta tai kävelystä ovat säännöt samat kuin ennen. Lue ne tästä. 

Kokoontuminen

Ystäviä ja perheenjäseniä voidaan tavata kotona tai ulkoilmassa esimerkiksi ravintoloiden terasseilla korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä siten, että turvaväleistä pidetään huolta. Poikkeuksena ovat vanhukset ja riskiryhmiin kuuluvat, joiden kanssa tapaaminen ja kokoontuminen on edelleenkin kiellettyä. Ajankohdan saa itse valita!

Autoilu ja mopoilu

Autolla voi lähteä kauppaan, terassille, markkinoille ja kylään. Periaatteessa siis ei urheilemaan, sillä sen suhteen pätevät vielä säännöt 0-tasolla. Saman talouden jäseniä voi autossa olla niin monta kun sinne laillisesti saa mahtumaan eikä hengityssuojaimia tarvitse käyttää. Jos autossa istujat eivät tule samasta taloudesta, niin kaikilla pitää olla hengityssuojat ja kuskin viereinen istuin pitää jättää tyhjäksi, ja vain takapenkillä saa istua kaksi henkilöä samalla penkkirivillä. Eli viisi istuimiseen autoon pitää jättää taakse keskipenkki tyhjäksi.

Mopolla saa mennä kaksi päällä kunhan molemmilla on visiirillinen kypärä, hengityssuojain tai asuvat samassa taloudessa. Molemmilla pitää olla myös suojakäsineet, joiksi hyväksytään myös motoristien käyttämät turvakäsineet.

Ravintolat

Ravintolat voivat avata terassinsa 50 prosentin kapasiteetilla asiakaspaikoista. Pöytien etäisyys toisista on oltava vähintään kaksi metriä ja yhden pöytäryhmän maksimi on kymmenen henkilöä. Ravintolan täytyy desinfioida pöydät ja tuolit ennen uusien asiakkaiden asettumista. Noutomyynti on sallittu entiseen tapaan. Ja ravintoloihin saa siis mennä niiden aukioloaikoina. Pöytävaraus suositeltavaa, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Majoitusliikkeet

Hotellit voivat avata ovensa, mutta yleiset tilat ja ravintolat terasseja lukuunottamatta on pidettävä edelleenkin suljettuina. Uima-allasalueita ei voi edelleenkään käyttää sen enempää hotelleissa kuin taloyhtiöissäkään. Kuntosalit pysyvät suljettuina myös. Kotimaanmatkailua on siis tiedossa, tosin oman provinssin sisällä, toistaiseksi.

Pienet myymälät ja ulkomarkkinat auki

Pinta-alaltaan korkeintaan 400 neliömetrin kokoisen myymälät voivat avata ovensa yleisölle ilman ennakkovarauksia. Kaupoissa voi olla asiakkaita kerrallaan korkeintaan 30 prosenttia kokonaiskapasiteetista ja kahden metrin turvavälit ovat edelleen pakollisia. Myymälät on desinfioitava kaksi kertaa päivässä.

Suurmyymälät ja ostoskeskukset ovat pyytäneet avauslupia 1-vaiheessa, mutta toistaiseksi niitä ei ole myönnetty.

Torimarkkinat ulkoilmassa ovat jälleen mahdollisia turvarajoitusten puitteissa ja niiden aukaisusta päättävät kaupungintalot. Myyntipisteitä voi olla korkeintaan neljännes normaalimäärästä. Eli viikkomarkkinat ja kirpputorit palaavat viikko-ohjelmistoon.

Kulttuuria tarjolla

Kirjastot avaavat ovensa. Museokäynnit sekä kulttuuriaiheiset yleisöesitykset ovat mahdollisia 30 prosentin kapasiteetilla istumapaikoista sisätiloissa. Samoin rajoituksin voidaan avata uskonnollisia tiloja ja tehdä siellä toimituksia. Ulkotiloissa voidaan kulttuuritapahtumia järjestää korkeintaan 200 katsojalle kerrallaan turvavälit huomioiden.

Kysymyksiä tulvii

Mitä pidemmälle rajoitusten poistamisessa mennään, niin sen enemmän herää epätietoisuutta kuuliaisten kansalaisten mielissä ja luovuutta toisten. Tilannetta ei helpota, että kaupungit muokkaavat hallituksen antamia sääntöjä mieleisekseen ja näin lisäävät epätietoisuutta. Tyypillinen esimerkki tästä tuli uimisesta, joka on sallittu, vaikka jotkut kaupungit koittivat sen kieltää.

Tässä muutama luovuutta vaativa ohjeiden tulkinta, joihin toimituksella ei ole antaa vastausta.  Ja lisää syntyy varmasti sosiaalisessa mediassa. Onneksi poliisi näyttää rauhoittuneen ja monin paikoin vain valvoo tilannetta.
1-vaiheessa:
-Ulkoilutyyppinen liikunta pitää suorittaa saman kunnan sisällä, mutta terassille saa mennä toiseen kuntaan.
-Ulkoilu suoritetaan aikataulussa ja yksin tai kaksin, mutta muuten koko perhe voi liikkua yhdessä koko päivän ja tavata ystäviä. Näin koska, 1-vaiheessa pätevät vielä 0-vaiheen ulkoilusäännöt, mutta toisaalta terassille samaten kuin kylään, markkinoille ja museoon pääsee korkeintaan 10 -hengen ryhmissä.
-Trikoissa pyöräilevä urheilija pysyy saman kunnan sisällä, mutta khakishortseissa voi huvikseen polkea kunnanrajan yli.
-Onko golf liikuntaa vai muuta vapaa-ajan toimintaa? Tästähän on väännetty kättä jo ennen koronaa!
-Epäselväksi toimitukselle on jäänyt haluttu turvaväli terassilla samaan pöytäseurueeseen kuuluvien ihmisten kesken ja kotiviisiiteillä.
-Mikä mahtaa olla tilanne koirien ulkoiluttamisen kanssa, sillä vaikka 1-vaihe lisää runsaasti vapauksia, ovat koirat unohtuneet kokonaan ja ulkoilutussääntö jäänyt (tai unohtunut) ohjeistuksen mukaan tiukimmalle tasolle eli mahdollisimman lyhyt kävelytys olisi sallittu. Kuitenkaan tähän ei kuulemamme mukaan ole enää poliisi puuttunut.

Katalonia ja 0.5 -vaihe

Osa Kataloniaa eli Barcelona ja sen ympäristö kunnat siirtyvät 0.5-vaiheeseen ja muu Katalonia siirtyy 1-vaiheeseen. Lue tarkemmat ohjeet tästä.

keltainen = 1-vaihe ja punainen 0.5-vaihe

Lue myös:
Ulkoilusäännöt alkaen 2.5

Uida vai eikö uida – kanootit ja vesilaudat jo vuokrattavissa

Kunnat eivät voi määritellä koiran ulkoilutusmatkaa

Karttakuva: catalannews.com 

Artikkeli muokattu 17.5 klo 18.30 lisäten kappale Iäkkäsistä ja riskiryhmästä

Lähde: BOE 9.5.2020

Liity keskusteluun