Pieni málagalainen kaupunki on aurinkoenergian edelläkävijä Espanjassa

Julkaistu: 17.11.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Andalusialainen 500 asukkaan Benarrabán kaupunki on pian täysin omavarainen sähköntuotannossaan. Serranía de Rondan maakunnassa sijaitseva pikkukaupunki on edelläkävijä keskellä haastavaa energianhintakriisiä.

Energian korkea hinta ja uhka mahdollista katkoista kaasun jakelussa aiheuttavat paljon kiinnostusta uusiutuvia energianlähteitä kohtaan, sillä tilanne koskettaa jokaista. Asiaan liittyvät erilaiset aloitteet ovatkin kasvaneet huimaa vauhtia eri puolilla Espanjaa.

Málagan valtuusto on tehnyt uusiutuvista energialähteistä aloitteen, jota on rahoitettu Euroopan unionilta saaduilla varoilla. Tämän avustuksen voimin Benarrabán kaupunki aikoo lisätä riittävän määrän aurinkopaneeleita. Aurinkopaneeleilla tuotetaan tarpeeksi energiaa kaikkien kunnan asukkaiden sähkönkulutusta varten. Kaupungin pormestarin Silvestre Barroson mukaan asukkaat ovat ottaneet projektin vastaan hyvin myönteisesti.

Kuva Wikimedia
Vedenkäyttö aurinkoenergian tuotantoaikataulun mukaisesti

Benarrabá on halunnut osallistaa kaikki kaupunkilaiset hankkeeseen, ja siksi noin kuukausi sitten järjestettiin tiedotuskokous tulevasta projektista. Kokouksessa kerrottiin kaikista hyödyistä, joita projektin kautta saadaan.

Yksi etu kaupungin asukkaille on, että sähkölaskut vähenevät oikeilla toimintavoilla ainakin puoleen. Pyykkiä kannattaa esimerkiksi pestä aurinkoenergian tuotannon kannalta oikeaan aikaan. 

Uuden projektin lisäksi Benarrabássa on asennettu jo kolme valosähköpaneelia. Yksi niistä mahdollistaa koulun omavaraisuuden ja toinen kattaa sähkökustannuksia kaupungin juomavesipumppaamolla. Edelläkävijäkaupungissa on myös ollut auton sähköinen latauspiste jo kahden vuoden ajan.

Projekti houkuttelee kaupunkiin paljon väkeä

Barroson mukaan moni andalusialainen kaupunki kopioi pian Benarrabán “tulevaisuuden energiayhteisö” -ideaa, sillä se on kiinnostava kestävän kehityksen näkökulmasta. Hänen mielestään myös taistelu muuttotappiota vastaan helpottuu energiaprojektin myötä, sillä halvempi energia houkuttelee kaupunkiin lisää asukkaita.

Aurinkopaneelien asennusta. Kuva Flickr.
Mitä ovat aurinkoenergian edut?

Espanjalaiset ovat kärsineet suhteettoman suurista sähkölaskuista jo yli vuoden ajan. Espanjan hallitus ja Euroopan unioni ovat sitoutuneet kasvattamaan uudistuvien energianlähteiden osuutta, jotka kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän. Espanjassa lisätään erityisesti aurinkoenergiaa ja vähennetään hiilen, öljyn ja kaasun käyttöä.

Etuna on myös, että nykyään aurinkoenergian kustannukset ovat huomattavasti matalammat. Aurinkoenergiaa käyttämällä säästää hyvin paljon keskipitkällä aikavälillä, vaikka alkuinvestointi onkin yleensä suhteellisen suuri. 

Mikäli useampi kotitalous tai asuinalue sijoittaa alkuinvestointiin yhteisesti, on kustannusten kuoletusaika lyhyempi. Aurinkoenergia on myös ympäristöystävällistä, koska se ei tuota kasvihuonekaasuja. Paneelit voi myös asentaa lähes mihin vain.

Lähde
20minutos.es
Pääkuva: Benarrabá, Flickr

Jaa:

Majakat valaisevat Costa del Solin rannikkoa

Kysely: Neljä Espanjan plazaa kuuluvat Euroopan viehättävimpiin aukioihin