Vertaa asuntoja

San Juan – Juhannus ja taiat Espanjassa

San Juan – Juhannus ja taiat Espanjassa

  • 14/06/2018

Tuli ja vesi – siinä yleisimmät espanjalaisen juhannusyön elementit. San Juan on suuri perhejuhla, jolloin pidetään hauskaa, heitetään hyvästit pahoille asioille ja tehdään taikoja, jotta tuleva vuosi toisi tullessaan kaikkea kaunista ja hyvää. Kaiken ikäiset juhlijat viettävät iltaa syöden ja juoden, ja puolen yön koittaessa raketit paukkuvat ja vetreimmät hyppivät nuotioiden ylitse.

Juhannusta ei Espanjassa siirretä lähimpään viikonloppuun, kuten Suomessa, vaan keskikesää juhlitaan Espanjassa aina samana päivämääränä: 23. ja 24. kesäkuuta välisenä yönä. Rannikolla juhlapaikkaa ei tarvitse sen kummemmin etsiä. Kunhan vain suuntaa meren rantaan, niin juhlahumu on taattu. Hietikot täyttyvät ihmisjoukoista ja nuotioista. Usealla paikkakunnalla rannoilla järjestetään myös konsertteja ja muuta ohjelmaa.

Alicantessa juhannusta valmistellaan pitkään ja nuotioiden lisäksi poltetaan juhlia varten rakennettuja patsaita. (Kuva: Pxhere)

Tunnetuimmat juhannusjuhlat

Alicanten juhannus on kenties koko Espanjan kuuluisin ja juontaa juurensa vuoteen 1928. Se tiedetään suurista patsaista, jotka ovat varsinaisia taideteoksia ja joiden polttaminen tunnetaan nimellä cremá. Ensimmäisenä sytytetään ”virallinen nuotio” kaupungintalon aukiolla ja komeimpana palkittu patsas palaa illan viimeisenä. Juhlaperinteisiin kuuluvat myös kauneuskilpailut.

Granadan Lanjaronin kylässä on kaikilla hauskaa, kun keskiyöllä käynnistyy vesisota. Tunteroisen ajan paikkakunnan asukkaat ja vieraat kastelevat toisiaan niin vesiletkuilla, ämpäreillä, vesi-ilmapalloilla kuin vesipistooleillakin.

Andalusian rannikolla Cádiz tunnetaan vuosittaisesta, pakanallisesta ohjelmanumerostaan ”Quema de los Juanillos”. Kaupungin historialle tärkeistä hahmoista tehdään nukkeja, joista parhaat palkitaan, ja myöhemmin kaikki poltetaan. Joissain muissakin kaupungeissa poltetaan vastaavia nukkeja ja useimmiten ne tunnetaan nimellä ”jua” tai ”pelele”.

Costa del Solilla löytyvät suuret juhlat löytyvät muun muassa Málagassa Malaguetan rannalta, jossa on perinteisesti ollut tarjolla livemusiikkia, Torremolinosissa La Carihuelasta, Benalmádenassa Santa Anan ja Bil-Bilin rannoilta, Fuengirolassa kaikkien rantaravintoloiden läheisyydestä, Marbellassa El Pinillon rannalta, Esteponassa Criston rannalta ja Torre del Marissa El Copon rannalta.

Juhannuskonsertti Playa Malaguetalla, Málagassa

Barcelonassa paukkuvat papaatit ja pommit ilotulitteiden lisäksi. Esimerkiksi Gràcian kaupunginosassa juhlat levittäytyvät kaikille kaduille ja aukioille, ja illan mittaan herkutellaan ”la coca de San Juanilla”. Madridissa tapahtumien keskipisteenä on La Latinan kaupunginosa ja etenkin Cornisan puisto. Joka puolella tuikkii nuotioita, joiden ylitse keskiyöllä loikitaan.

Tulen teko on sallittua useimmilla rannoilla juhannusaattona.

Taikoja ja rituaaleja

Rannalla juhannusta viettävän kannattaa pakata ruoan ja juoman lisäksi mukaan uikkarit, kynä ja paperia. Lapulle kirjataan joko kolme toivetta tai sen henkilön nimi, jonka rakkaudesta haaveillaan. Sitten paperi heitetään juhannusnuotion liekkeihin. Rohkeimmat hyppivät keskiyöllä nuotion ylitse ennen kahlaamista mereen. Näin taiotaan tulevalle vuodelle hyvää onnea ja terveyttä.

Puolen yön koittaessa on tapana myös suunnata mereen. Kastautumalla puhdistaudutaan huonosta energiasta, karkotetaan pahaa onnea ja toivotaan kaikkea hyvää seuraavalle vuodelle. Toiset seisovat vedessä seitsemän aallon ajan ja toiset vahvistavat taikaa hyppäämällä takaperin seitsemän aallon ylitse. Tapana on myös pestä kasvot vedellä – mielellään merivedellä – nuoruutensa ja kauneutensa säilyttääkseen.

Lähteet: icalendario.net, malagaweb.com