Vertaa asuntoja

Setenil de las Bodegas – kaupunki, jolla on kalliokatto

Setenil de las Bodegas – kaupunki, jolla on kalliokatto

  • 13/05/2019

Kun matkustat Espanjassa, olet ilmeisesti huomannut, että jokainen pienikin kylä kätkee sisälleen jotain erikoista. Vaikka matkustaisit ja näkisit paljon, aina löytyy jokin uusi kohde, joka yllättää kauneudellaan tai erikoisuudellaan. Tässä mielessä Espanja on turistikohteiden sampo, josta löytyy loputon määrää katsottavaa joka makuun. Tänään kerromme teille pienestä kaupungista nimeltään Setenil de las Bodegas, kaupungista kalliokatoilla.

 

Kaikki tietävät, että yksi Andalusian käyntikorteista ovat sen valkoiset kylät. Tuhannet turistit käyvät Espanjassa vuosittain ihastelemassa niitä. Setenil de las Bodegas on yksi näistä valkoisista kylistä. Paikan viehättävyys ei kuitenkaan johdu pelkästään valkoisista taloista, vaan myös siitä, että se on rakennettu vanhan Trejo-joen uoman reunoille. Näin olleen kaupunki on aivan kuin suojassa auringolta uoman kallionkielekkeiden alla. Monissa rakennuksissa kallionkieleke toimii talon kattona ja kallio takaseinänä.

 

Ajomatka Aurinkorannikolta vie noin 1,5 tuntia ja Rondasta puoli tuntia. Jos ajat paikallisten kylien läpi, tai jos navigaattori vie sinut luonnonpolulle kuten meille tapahtui, ole varovainen, sillä tiet voivat olla erittäin kapeita, mutta liikenne niillä on silti kaksipuolista.   

Kun pääsee kaupunkiin, tuntuu siltä, että yllättävällä tavalla olet joutunut johonkin ihmeelliseen salaperäiseen maailmaan tai vähintään elokuvan lavasteisiin, jossa monet talot ovat aivan kuin upotettuina kallioon tai kallioluolien jatkona.   

Kaupungissa on kaksi pääkatua – Cuevas del Sol (Auringon puolella olevat luolat) ja Cuevas del Sombra (Varjossa olevat luolat). Cuevas del Solilla paistaa aurinko iltapäivällä, vaikka muulloin se on suojassa auringolta kallionkielekkeen alla. Tältä kadulta löytyy paljon kahviloita, jossa kaupungin kaduilla kiertänyt ja väsynyt matkailija voi levähtää.    

 

Cuevas del Sombralla talot ovat koko ajan varjossa. Aurinko ei oikeastaan koskaan paista kadulle suoraan. Lisäksi kadun peittävä kalliokieleke toimii talojen kattona. Kadulla on paljon pieniä kauppoja ja putiikkeja.   

Mainittakoon vielä yksi kaupungin kauniista kaduista – Jaboneria. El jabon tarkoittaa espanjaksi saippuaa. Voimme vain arvailla miksi katu on saanut tämän nimen. On hyvin mahdollista että täällä on joskus ollut pieni saippuatehdas, tai paikalliset asukkaat ovat pesseet täällä pyykkinsä.   

dav

Emme nähneet paljon kiinanruusuja, joita käytetään erittäin paljon koristekasvina Aurinkorannikolla ja muualla Andalusian kylissä. Sen sijaan kaupunki on täynnä värikkäiden, ihanasti tuoksuvien ruusujen istutuksia. Ruusuruukkuja löytyy kaikilta pieniltäkin pihoilta ja patioilta. Onko tämä perinne vai harkitusti käytetty kaupungin käyntikortti kalliokattojen rinnalla?  Emme saaneet selville, mutta vaikutelma oli erinomainen.    

Toinen asia, joka pisti silmään, olivat valtavan kokoiset tomaatit, joita käytetään yleisesti kahviloiden ja kauppojen koristeina. Kauniisti asetellut jättitomaatit ikkunoissa ja kahviloiden hyllyillä luovat oman ja erikoisen tunnelmansa. Tämä esillepano korostaa tomaatin kauneutta ja avaa tomaatin käytöstä aivan uusia puolia, joita aikaisemmin emme tulleet ajatelleeksi.    

Siitä huolimatta, että kaupunki on pieni, sillä on rikas historia. Reconquistan aikana Setenil de las Bodegas joutui useasti hyökkäysten kohteeksi, mutta kesti ne. Yhden atrinan mukaan tästä tulee myös kaupungin nimi: “Septim nihil”, joka voidaan kääntää suunnilleen ”seitsemän kertaa tuloksetta”, mikä viittaa siihen, että kaupunki on kestänyt seitsemän tuloksetonta hyökkäystä. Suunnilleen 1400-luvulla kaupungin nimi on saanut lisäyksen Las Bodegas, mikä ilmeisesti liittyy siihen, että tänne ilmestyi paljon viinivalmistajia luolien toimiessa viinikellareina.  

Kuten monet Espanjan pienet kaupungit, Setenil de las Bodegas on täynnä omia perintei ja se vaikuttaa ensi silmäykseltä sulkeutuneelta paikalta. Ehkä tähän vaikuttaa se, että kallion kielekkeet luovat suljetun tilan vaikutelman. Todellisuudessa kaupungin asukkaat ovat ystävällisiä ja avoimia ja kaupunki hurmaa pienillä varjoisilla kaduillaan, kallioillaan ja ruusuillaan. 

Liity keskusteluun