Vertaa asuntoja

Syö satokausien mukaan ja säästä

Syö satokausien mukaan ja säästä

  • 17/05/2018

Hedelmät ja kasvikset ovat paitsi herkullisimmillaan, myös kaikkein edullisimpia ja ravintoainesisällöltään rikkaampia luontaisella satokaudellaan. Sesonkien seuraamisen merkitys korostuu tänä päivänä, kun kaikkea on saatavilla ympäri vuoden. Espanjassa kausituotteiden käyttäminen on helppoa tekemällä ostokset toreilla, kauppahalleissa tai pienissä hedelmä-vihannesliikkeissä, joiden hyllyiltä ei yleensä muuta löydykään.

Suurten supermarkettien kasvisosastot näyttävät samalta kesällä kuin talvella, mutta kaikki ei välttämättä maistu samalta läpi vuoden. Kaukaa ulkomailta kuljetetut tai kasvihuoneissa kasvatetut tuotteet eivät usein ole yhtä herkullisia kuin luonnollisen sesongin aikaan kypsyneet. Sesonkituotteet myös kuormittavat vähemmän luontoa, kun niitä ei tarvitse varastoida pitkään, kuljettaa pitkiä matkoja saati kasvattaa paljon energiaa kuluttavissa oloissa.

Syitä nauttia kasviksia ja hedelmiä niiden luonnollisella satokaudella:
•    maku
•    suuremmat ravintoarvot
•    hinta
•    luonnon vähäisempi kuormitus

Jääkaapin sisältöä kannattaa päivittää ihan samaan tapaan kuin pukeudutaan eri vaatteisiin eri vuodenaikoina. Samalla saa kätevästi säännöllistä vaihtelua ruokapöydän repertuaariin.

Mistä tietoa satotuotteista?

Espanjan maatalous-, kalastus-, elintarvike- ja ympäristöministeriö (Ministerio de Agricultura y pesca, alimentación y medio ambiente) on julkaissut satokausikalenterit, joista näet selkeästi eri ruoka-ainesten sesongit ja voit helposti seurata, mitä milloinkin kannattaa etelässä syödä. Klikkaa kuvia ja linkit vievät sinut ministeriön sivulle, alkuperäisiin pdf-tiedostoihin, jotka voit tallentaa itsellesi tai tulostaa vaikka jääkaapin oveen:

Hedelmien satokaudet.
Hedelmien satokausitaulukko.
Kasvisten satotaulukko
Kasvisten satokausitaulukko.

Ministeriö on myös julkaissut kirjan Libro sabio de las frutas y verduras. Siinä kerrotaan kunkin kasviksen lajikkeista, sesongeista, ravintoarvoista ja tuotantotavoista Espanjassa. Lisäksi teos antaa vinkkejä vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien valintaan tuoretiskeillä sekä ideoita käyttöön ja ruoanlaittoon. Kuluttajat löytävät ministeriön sivuilta myös kätevän kuukausikalenterin kausituotteista.

Mobiilisovellus Soy de Temporada kehuu olevansa tarkempi ministeriön luetteloa, johon myös kuluttajajärjestö OCU:n listaukset perustuvat. Sovellusta varten kerätään tietoa suoraan maanviljelijöiltä ja mukana ei ole kasvihuoneviljely, kuten ministereriöllä.

Paras gazpacho valmistuu kesän sadosta

Tomaatti on esimerkki vihanneshedelmästä, jonka omat sokerit kehittyvät parhaiten auringonvalossa. Kesäkuukausina ovat parhaimmillaan ja muuta vuotta edullisempia myös paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, salaatit, kurkku, porkkana, pavut ja sipuli. Espanjassa kokataan kesällä näistä aineksista muun muassa pistoa ja gazpachoa.

Satokauden kasvikset ja hedelmät - gazpacho.
Kesäinen gazpacho valmistuu käden käänteessä. (kuva: Freeimages)

Televisiosta tuttu baskikokki Karlos Arquiñano valmistaa helteillä suosittua kylmää kasviskeitto gazpachoa seuraavalla reseptillä:

Gazpacho andaluz

 

½ kg kypsiä tomaatteja (tomate maduro)
½ kg vihreää paprikaa (pimiento verde)
1 valkosipulinkynsi (diente de ajo)
½ kurkku (pepino)
1 dl oliiviöljyä (aceite de oliva)
4 rkl viinietikkaa (vinagre de vino)
1 viipale vaaleaa leipää (pan blanco)
hienoa suolaa (sal fina)

Valmistus: Kalttaa ja kuori tomaatit ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä paprikan, kuoritun ja pienityn kurkun, valkosipulin ja vedessä kastetun leivän kanssa. Hienonna muutama sekunti ja lisää suola, etikka sekä öljy. Pyöräytä seos hienoksi ja laske keitto siivilän läpi. Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan jääkaapissa ja tarjoile mukeista tai keittokulhoista. Gazpachon päälle voi halutessaan ripotella leipä-, tomaatti- tai kurkkukuutioita, sipulisilppua tai keitettyä kananmunaa.

Vinkki: Keitto nautitaan mahdollisimman kylmänä. Jotkut laittavat tarjoilukulhoon tai annosastiaan jääpalan viileyden takaamiseksi.