Vertaa asuntoja

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 2

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 2

  • 11/04/2019

Edellisessä osassa kerroimme kolmesta tuotteesta, jotka kannattaa tuoda Espanjasta oman käyttöön tai lahjaksi. Jatkamme tuliaisvinkkien merkeissä: juusto on erinomainen ehdokas. 

Mitä ihminen ottaa mukaansa, kun lähtee pitkälle matkalle? – Leipää, juustoa ja viinaa. Tämä setti ei ole muuttunut Don Quijoten ja Sancho Panzan ajoilta. Espanjassa juustot ovat oma, iso ja erillinen maailmansa, josta voi kertoa tuntikausia.

Espanjassa valmistetaan valtava määrä erilaisia juustoja lehmän-, lampaan-, vuohenja puhvelinmaidosta sekä niiden sekoituksista. Lisäksi jokaisella provinssilla on oma nimikkotuotteensa. Ehkä espanjalaiset juustot eivät ole niin tunnettuja kuin naapurimaiden, mutta voimme vakuuttaa, että ne ovat yhtä laadukkaita ja eivätkä maultaan häv tunnetummille sukulaisilleen. 

Manchego

Todelliset juustojen asiantuntijat arvostavat Manchegojuustoa, jota valmistetaan lampaan maidosta La Manchan provinssissa. Tämä juusto on erityisen suosittu turistien keskuudessa, sillä manchegolla on aito “espanjalainen” jälkimaku. Ilmeisesti tällä juustolla on erittäin pitkä historia Espanjassa – ainakin sitä valmistettiin jo Don Quijoten aikana, sillä Cervantes mainitsee juuston kuolemattoman romaaninsa sivuilla. Juusto on kovaa, kuivaa, rasvaista ja voimakkaan makuista. Se sopii hyvin punaviinin ja jamónin kaveriksi. Juusto kestää hyvin lentomatkan, joten sitä kannattaa ostaa tuliaisiksi. 

Tetilla

  

Toinen tunnettu juusto on Tetilla, jota valmistetaan perinteisesti Galiciassa. Tämä juusto tehdään lehmämaidosta. Juusto on erittäin herkullista, pehmeää ja se saattaa alkaa sulaa lämpimässä huoneessa. Tetillaa tarjotaan tavallisesti valkoviinin, kvitteni- eli membrillomarmelaadin ja leivän kanssa. Juuston voi helposti tunnistaa kartiomaisesta muodostaan, jonka vuoksi juustoa kutsutaan puhekielessätissi-juustoksi”.   

Juustoista voi puhua loputtomasti sillä juustolajeja on todella paljon. Tämän artikkelin puitteissa emme pysty antamaan kattavaa kuvaa Espanjan juustovalikoimasta. Kuitenkin haluaisimme mainita, että massavalmisteiden rinnalla Espanjasta löytyy paljon myös sellaisia juustoja, joita valmistetaan käsin pieniä määriä ja jotka ovat tuttuja valmistusalueen paikallisille asukkaille. Joten jos olet aito juustogurmaani, sinun kannattaa perehtyä pienten, paikallisten valmistajien erinomaiseen ja erikoiseen valikoimaan.

Näitä varsinaisia juustojen helmiä on todella paljon, tässä niistä yksi:

Queso tupí

Queso tupí on juusto, jota tehdään lehmämaidosta ja johon lisätään aguardiente de orujoa (tavallisesti viinirypäleistä valmistettu tislattu viina) ja oliiviöljyä. Espanjassa sanotaan, että tämä on miesten juustolaji, vaikka todellisuudessa juustolla on paljon ihailijoita naistenkin keskuudessa. Siitä huolimatta että juusto on pehmeää, sen maku on erittäin täyteläinen, sillä se tehdään sekoittamalla keskenään erilaisia juustolajeja.

Juuston nimi tupí tulee saviruukun nimestä, jossa juusto myydään ja jossa se myös valmistuu (1-3 kuukautta). Tässä ruukussa juusto siis viettää koko elämänsä ja käy kaikki tarvittavat prosessit ja muutokset alusta loppuun. 

Ulkonäön vuoksi tupía on vaikeaa määrittää juustoksisen muoto on erilainen, sillä ei ole kovaa pintaa eikä reikiä, mutta sen maku ei jätä pientäkään epäilystä siitä, että kyseessä on juusto. Sitä voidaan levittää leivälle ja syödä voin tai tomaattien kanssa, se voi myös toimia muiden ruokien mausteena ja lisukkeena. Juusto suositellaan syötäväksi myös nuoren kuivan viinin kanssa. Parasta queso tupía saadaan Kataloniasta, josta juusto on peräisin. 

Seuraavissa artikkelissamme annamme lisää ihania tuliaisvinkkejä, joilla voit ilahduttaa ystäviäsi ja perheenjäseniäsi. 

Lue myös vinkkisarjan osa 1 ja osa 3

Liity keskusteluun