Toimintaterapiaa kaikenikäisille Aurinkorannikolla

Julkaistu: 05.02.2020
Terveys- ja hyvinvointiVideot>Ajankohtaista -videotYritysuutiset
add one

YRITYSUUTINEN

Nyt et jää ilman kuntoutusta matkoillakaan, sillä toimintaterapia yritys Mentoris on aloittanut palvelut Aurinkorannikolla. Palvelemme kaikenikäisiä toimintaterapiaa tarvitsevia, kertoo toimintaterapeutti Johanna Mäkelä. Voit käyttää täällä samoja maksusitoumuksia kuin Suomessa, ja yksityisasiakkaatkin ovat tervetulleita.

Kuntoutuspotilaille tukea myös matkan aikana

Johanna on erikoistunut aivohalvauspotilaiden kuntoutukseen. He ovatkin tyypillinen asiakasryhmä sekä Suomessa että täällä Espanjassa, Johanna kertoo. Elämänlaatu kohenee selvästi, kun kuntoutuja saa tukea itsenäisempään ja aktiivisempaan elämään. Asiakkaat pystyvät nyt matkustamaan vaikka talveksi Espanjan aurinkoon, sillä kuntoutukset jatkuvat myös loman aikana.

Suomen talvessa kuntoutuminen ottaa usein takapakkia, koska kylmät ja liukkaat kelit estävät liikkumisen. Pukeutuminen saattaa olla hankalaa, kylmä kangistaa jäseniä JA kelaaminen pyörätuolilla on hankalampaa. Puhumattakaan liikkumisesta lumisohjossa tai jäisillä teillä.

Kun liikuntarajoitteinen kaatuu, niin siinä voi käydä huonosti ja kuntoutuminen hidastuu, toteaa Johanna. – Siksi monet jäävät neljän seinän sisälle ja kunto romahtaa talven aikana. Tästä lähti ajatus tulla tänne Aurinkorannikolle kehittämään uudenlaista kuntoutumisen mallia, hän kertoo.

Aurinkorannikon erinomaiset olosuhteet

Aurinkoinen ja lämmin sää houkuttelee ulkoilemaan täällä Espanjassa.  Kuntoutuja ei tarvitse niin paljon vaatteita, joten pukeutuminenkin on helpompaa. Varsinkin Fuengirola on liikuntarajoitteisten suosiossa, koska koko keskusta on kutakuinkin tasainen kulkea. Tilavaa rantapaseota on helppo liikkua ja täältä löytyvät myös uimarannat liikuntaesteisille, Johanna luettelee.

Puhumattakaan luonnon valohoidosta ja D-vitamiinin saannista! Jo muutaman talvikuukauden etelässä oleskelulla saadaan huomattavasti merkittävämpiä tuloksia.

Yhteistyössä fysioterapeutin kanssa

Toimintaterapia on niin laaja käsite, että on vaikea selittää mitä kaikkea teemme, pohtii Johanna. Me olemme neurologisen puolen asiantuntijoita, joten me tiedämme mitkä oireet näyttäytyvät milläkin tavalla. Jos aivoissa on jotain häiriötä, niin me tiedämme, että miten se tulee esille käytöksessä tai toiminnassa. Jokainen asiakas on erilainen. Tästä johtuen jokaiselle kuntoutujalle laaditaan henkilökohtainen kuntoutumisen suunnitelma.

Fysioterapeutti keskittyy nivelliikkuvuuteen ja lihaskuntoon ja me viemme näitä toimintoja arjen tasolle. Me olemme hyvä työpari kuntoutuksessa, täsmentää Johanna. Yhteistyökumppanina meillä toimii Martin Kunto, jossa on fysioterapeutteja ja kuntosali. He ovat jo usean vuoden ajan toimineet Kelan kuntoutettavien kanssa.

Lapsille ja nuorille tukea arjessa

Johanna kertoo, että heillä on asiakkaina myös lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat toimintaterapeuttia arjessa selviytymiseen.

Tyypillisesti lapsilla on erilaisia kehityksellisiä haasteita ja oppimisen vaikeuksia. Diagnooseista tutuimpia ovat ehkä ADHD, Asperger ja kehitysvammat, mutta ilman mitään diagnoosia tavallisilla lapsillakin saattaa olla ongelmia esim. Sosiaalisissa taidoissa tai keskittymisessä. Me voimme auttaa ja tukea toiminnallisen identiteetin ja itsetunnon vahvistumisessa, jolloin arjen tilanteet sujuvat joustavammin. Me voimme olla se hyvä neutraali aikuinen, joka ymmärtää ja kannustaa. Leikin ja toiminnan kautta harjoittelemme esimerkiksi pettymyksen sietoa.

Uusi toimitapa

Tämä on Suomessa kaiken kaikkiaan uusi toimintamalli, joten olemme yhdessä Kelan ja kuntien kanssa selvittäneet, että miten tässä voidaan toimia, sanoo Johanna. -Esimerkiksi me tuemme Suomessa mm. omaishoitajia ja -hoidettavia ja maksuvälineinä käy palveluseteli. Me voisimme olla hyvä tuki myös omaishoitajalle matkan aikana. Tämä asia on vielä selvityksessä.

INFO

  • Meillä käyvät mm. Kelan ja vakuutusyhtiön maksusitoumukset, mutta meille on mahdollista tulla terapiaan myös yksityisasiakkaana.
  • Suomessa Mentoris toimii Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.
  • Johanna Mäkelällä on espanjalainen toimilupa. Hän puhuu suomen lisäksi ruotsia, espanjaa, englantia ja ranskaa.
  • Katso täältä yhteystiedot ja lue lisää.

Pääkuvassa Johannan kanssa Simo Saarinen.

Jaa:

Pyöräily vie upeisiin maisemiin Espanjassa

Uutiskirje Helmi 01/20

add one