AjankohtaistaUusimmat

Aku kotiin – Espanjasta Suomeen sähkömopoautolla

Julkaistu: 21.04.2022

Suomalaiset ovat idearikkaita ja tuumasta toimeen -kansaa. Keskiviikkona 20.4 kotimatkalle Espanjasta Suomeen starttasi sähkömopoauto kyydissään mies ja 57-kiloinen koira. Matti Kuosmanen toteuttaa Pyhän Positiivisuuden Projektia viedessään Aku -koiraa kotiin.

Matti Kuosmanen kantaa ylpeänä puolihullun titteliä. Matin tuntevat tietävätkin, että erikoisia ideoita riittää ja niitä on myös toteutettu. En muutenkaan elämässäni rakenna tavallisia rivitaloja, toteaa mm. vesitornissa perheensä kanssa asunut Matti. Tällä kertaa idea lähti 57 -kiloisen rescue -koira Akun saamisesta kotiin Suomeen.

Isojen koirien ja ideoiden perhe

Perheen aikaisempi samanrotuinen Roope -koira siirtyi syksyllä koirien taivaaseen ja ajatuksena oli, että nyt kun yritys on myyty, lapset aikuisia ja koiraa ei ole, niin vapaus koittaa. -Ei sitä vapautta kauan kestänyt, naurahtaa Matti. Puoliso Marja-Liisa Kuosmanen löysi espanjalaiselta rescueyhdistyksen sivuilta koiran, joka heti tuntui omalta. Näin Akusta tuli perheenjäsen kolme kuukautta sitten.

Isokokoista koiraa otettaessa tiedettiin heti, että Suomeen paluussa tulisi olemaan järjesteltävää. Roopen kanssa viimeinen matka Suomeen tehtiin pandemian alussa pitkään palvelleella Rekka  -matkailuautolla. Nyt piti keksiä toinen ratkaisu.

Matti kertoo jo aiemmin katselleensa Citroenin sähkömopoautoa. -Oli aika erikoisen näköinen auto. Siitä lähti idea syntymään ja sitten kaikki loksahti paikalleen. Parissa kuukaudessa asia kehiteltiin toteutuskuntoon.

Päivärytmi kolmessa pätkässä

Koska kattonopeus autolla on noin 45km/h ja akullisella ajaa tunnin tai puolitoista ja enintään 70 km, niin suunniteltu päivittäinen ajorytmi koostuu kolmesta ajopätkästä. Välissä ladataan akkuja pari tuntia. Päivässä kilometrejä kertyy siis 100-150. Koko matkalle kertyy pituutta 3500km. Fuengirolasta Travemundeen 3000km ja Helsingistä Nilsiään 500km.

Matti esittelee Jäpä -autoa ja kertoo matkan valmistelusta ja mietteistään projektista

-Monien ensimmäinen kysymys onkin ollut, että eihän tuolla voi ajaa moottoritiellä, naurahtaa Matti. Mutta me menemmekin rantareittiä. Niiden varsilta löytyy myös hyvin kahviloita, majoitusliikkeitä ja asutusta. Tiukan paikan tullen autossa mahtuu myös jompikumpi nukkumaan, toinen pääsee tähtien alle. Auton voi ladata tavallisella töpselillä, joten virtaa voi pyytää keneltä tahansa, jolla pistoke on seinässä. Auton kylkeen onkin teipattu projektin logo ja matkakartta. Näin on helppo selittää mihin ollaan menossa ja mistä tulossa. Saattaa olla, että matkan varrella tämän parin tunnin latauksen ajaksi voi syntyä muutamakin hyvä keskustelu.

Matti toteaa myös, että maasto on rantateillä tasaisempaa, nimittäin auton nopeus hiipuu kyllä ylämäissä. -Auto painaa 500kg ja renkaat ovat nurkissa, joten auto on vakaa kelillä kuin kelillä.

Tekniikka tutuksi

-Tässä projektissa ovat mielenkiintoisia myös kaikki erilaiset mietittävät tekniset ratkaisut. Haasteellisessa projektissa on yksityiskohtien suunnittelussa apua saatu oman alansa asiantuntija ystäviltä. -Tässä on ollut myös hyötyä kaikkien aikaisempien projektien kokemuksistani. Ystävät ovatkin todenneet, että nyt Matti on todella tekemässä jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt aiemmin!

Auton latauksessa auttaa hätätapauksessa aggregaatti

Autossa on 360 asteen kamera, joten matkan seuraajat voivat aina auton ollessa liikkeellä seurata tapahtumia niin auton sisällä kuin ulkona. Auton katolle asennettu aurinkokenno lataa puhelimet ja kamerat ja taakse asennettu aggregaatti antaa virtaa autolle, jos latauspistettä ei satu löytymään. Koko matkan sähkönkulutus on laskettu maksavan runsaat 50 euroa.

Marja-Liisa ompeli kattoikkunaan verhot ja kehitti etukonsoliin tarranauhalla kiinnitettävän ja näin myös helposti vaihdettavan kuolarätin. -Akulta tuota kuolaa tippuu aikamoiset määrät, hän naurahtaa testatessaan idean toimivuutta. Ilmastointikin löytyy, se hoituu avaamalla molemmat ikkunat.

Pyhän Positiivisuuden projekti

Mitä järkeä on hitaasti lähteä ajamaan, moni kysyy. Matti on miettinyt, että tuollahan sitä moni istuu merellä miljoonan purjeveneessä ja liikkuvat paljon hitaammin kuin me Akun kanssa. -Ja on huomattavasti yksitoikkoisemmat maisemat.

-Tykkään myös tällä projektilla osoittaa ihan käytännöllisesti, että mitä kaikki gigat, megat ja vatit tarkoittavat. Mitä mikäkin maksaa ja kuluttaa. 

-Erityisesti minua kiehtoo avartaa ajattelua. Näillä tempauksillani saan ihmisten huomion ja moni huomaa kuinka kapeasti sitä tulee ajateltua. Minulle on tärkeää, etten loukkaa ketään ja koitan positiivisuuden kautta saada ihmisiä ajattelemaan eri tavalla. Joku saattaa saada omassa elämässään rohkeutta toteuttaa omia ideoitaan. Tiedän, että näin on tapahtunut ja se on minulle kaikkein paras palaute näistä tempauksistani.

Nilsiässä Aku -koiraa odottaa se isännän pesti ja Jäpä -autoa rooli kauppakassina ja Louhosareenan hiljaisena kuljetusyksikkönä. Matin uusista ideoista ja mietteitä maailman menosta kuulemme toivottavasti tuon 3500 kilometrin aikana livelähetyksissä.

Facebook #akugoeshome

Jaa:

Tietojenkalastelu Espanjassa aktivoitunut

Vähäpäästöiset vyöhykkeet rajoittavat liikennettä Espanjassakin