Ajankohtaista

Alexander Stubb vieraili Fuengirolassa

Julkaistu: 08.01.2024

Tammikuussa järjestettävät Suomen tasavallan presidentin vaalit näkyvät monella tavalla myös Aurinkorannikolla. Moni ehdokkaista on ulottanut vaalikiertueensa Fuengirolaan asti, ja Aurinkorannikolla on mahdollista äänestää ennakkoon. Galluppien mukaan kärkikamppailussa oleva kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb vieraili Fuengirolassa 3.-4. tammikuuta.   

Alexander Stubb Fuengirolassa. Kuva Kokoomuksen kuvapankki.

Stubb kiinnosti Fuengirolan suomalaisia

Alexander Stubbilla oli Fuengirolan vierailullaan tiukka aikataulu. Hän saapui vuoden ensimmäisen viikon keskiviikkona pidettyyn vaalitilaisuuteen suoraan lentokentältä. Tilaisuus pidettiin Fuengirolassa sijaitsevassa Kukko-ravintolassa, jossa yleisö oli odottamassa presidenttiehdokasta hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkamista. Jo tuntia aikaisemmin ravintolan edessä oli pitkä jono.

Ihmiset jonottivat tilaisuuteen. Kokoomuksen kuvapankki.

Kun Alexander Stubb saapui paikalla, oli häntä vastassa innokas yleisö. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisälle ravintolaan, vaan noin sata ihmistä seurasi tilaisuutta ulkona kadulla. Onneksi vierailupäivän sää oli Fuengirolassa poikkeuksellisen lämmin, joten ulkonakin tarkeni hyvin parinkymmenen asteen lämmössä.

Stubb saapui tilaisuuteen suoraan lentokentältä. Kuva Espanja.Com.
Monet seurasivat tilaisuutta ulkoa. Kuva Espanja.Com.

Paikalle olivat saapuneet myös Yrjö ja Raija Rantala Ulvilasta, jotka seurasivat tilaisuutta ulkopuolelta. 

– Tämä on meidän ensimmäinen talvemme Fuengirolassa, mutta ei meidän viimeinen talvi täällä. Lähdimme uteliaisuudesta tänne tilaisuuteen, ja mielellään tavattaisiin ehdokasta, mutta se taitaa olla mahdotonta. Mutta ainakin nähdään hänet. Periaatteessa olemme päättäneet ketä äänestetään, mutta mielellään kuultaisiin vielä, mitä Stubbilla on sanottavaa, kertoo Yrjö Rantala.   

Yrjö ja Raija Rantala. Kuva Espanja.Com.

Elämme kovia aikoja

Tilaisuuden alussa Stubb piti lyhyen puheenvuoron, jonka jälkeen kansanedustaja ja toimittaja Susanne Päivärinta haastatteli häntä. Tunnelma tilaisuudessa oli mukavan lämminhenkinen ja rento. Lopuksi oli vuoro vielä parille yleisön kysymykselle, jotka käsittelivät muun muassa Suomen ulkopolitiikkaa, Natoa ja Ukrainan jälleenrakentamista. 

Susanne Päivärinta haastatteli Stubbia. Kuva Kokoomuksen kuvapankki.

– Elämme nyt kovia aikoja ja vaalikiertueella ihmisiä on kiinnostanut erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat asiat: Venäjä, Putin, Suomen raja-asiat, Lähi-itä, Gaza ja jenkkivaalit, kertoo Stubb. 

Monet halusivat Stubbin kanssa kuvaan tilaisuuden jälkeen. Kuva Espanja.Com.

Espanja on Stubbille hyvin tuttu 

Vaalitilaisuuden jälkeen Espanja.Com haastatteli Alexander Stubbia. Espanja on Stubbille tuttu paikka, ja hän on vieraillut maassa lukuisia kertoja työn ja lomailun merkeissä. Lanzarotella hän on lomaillut vuosittain jo yli kymmenen vuoden ajan. 

Espanja.Com haastatteli Stubbia. Kuva Espanja.Com.

– Ensimmäistä kertaa kävin Espanjassa pikkupoikana. Sitten kun halusin golf- ammattilaiseksi, niin meillä oli maajoukkueleirit täällä. Kaikki golf-kentät on Aurinkorannikolla koluttu ja Espanjan avoimet on pelattu.

Myös suomalaisten suosima Fuengirolan kaupunki on tullut Stubbille vuosien saatossa tutuksi.

– Minusta tämä on hirveän kiva, kun täällä on niin paljon suomalaisia. Tämä on vähän niin kuin ”Suomi poissa Suomesta” -tyylinen paikka. Ja ainahan Fugesta puhutaan. Täällä asuu paljon tuttuja, samoin kuin Málagassa.

Espanjassa Stubbia miellyttää moni asia ruuasta luontoon ja kulttuuriin.

– Kulttuuri Aurinkorannikolla poikkeaa Kanarian saarista, joka taas poikkeaa Madridista, joka poikkeaa Barcelonasta, jonka kautta me tänne lennettiin. Olen kulttuurin kanssa aika moniruokainen. Olen utelias ihminen, ja tykkään Espanjasta kaiken puolin. Eikä tässä säässäkään ole moittimista, naurahtaa Stubb. 

Espanja on Stubbille hyvin tuttu paikka. Kuva Kokoomuksen kuvapankki.

Myös espanjalainen ruokakulttuuri on Stubbin mieleen.

– Tykkään tapaksista, ja lempitapakseni liittyy jonkin näköiseen jamóniin eli kinkkuun. Mutta kaikki käy minulle, olen tosi kaikkiruokainen.

Stubb on tunnetusti hyvin kansainvälinen ihminen, ja hän kertoo puhuvansa viittä kieltä: suomea, ruotsia, englantia, ranskaa ja saksaa. Espanjan kieltä hän ei ole kuitenkaan opiskellut.

– Kun noita latinalaisia kieliä puhuu, niin tietysti jotain espanjan kielen sanoja tarttuu. Voin panna espanjalaisia sanoja yhteen, muutaman sanan osaan, mutta en sanoisi osaavani espanjaa.

Uuden ajan presidentti

Stubb päätti asettua ehdolle Suomen presidentiksi erityisesti juuri tämänhetkisen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. 

– Toivon, että minun kokemuksella, asiantuntemuksella ja toivottavasti kielitaidollakin olisi hyötyä tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Nyt me rakennetaan uuden aikakauden presidenttiä, Nato-presidenttiä. Vaaleissa on paljon hyviä ehdokkaita, ja jokainen äänestäjä tekee sitten valinnan. Presidentillä on kolme perustehtävää: ulkopolitiikka, ylipäällikkyys ja arvojohtajuus. Niiden ympärillä ihmiset tekevät oman päätöksensä. Käy miten käy, niin Suomelle käy hyvin.

Stubb asettui ehdolle presidentinvaaleihin maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Kuva Kokoomuksen kuvapankki.

Rauhaa, empatiaa ja merkitystä

Haastattelun lopuksi kysyimme Stubbilta, mitkä olisivat kolme toivetta, joiden hän haluaisi toteutuvan.

– Tämänhetkisessä maailman tilanteessa rauha on tietysti ensimmäinen toiveeni. Siitä kaikki lähtee. Sitten välittäminen on toinen, koska empatia on ehkä yksi maailman aliarvostetuimmista vahvuuksista mitä meillä ihmisillä on. Ja jos saan vielä kolmannen toiveen, se on toive, että voisi elää merkityksellisen elämän.

Esikuvakseen Stubb nimeää Martti Ahtisaaren.

– Vaimon ja isän jälkeen varmaan isoimman vaikutuksen minuun on tehnyt Martti Ahtisaari, joka oli minulle hirveän läheinen. Hän on ollut minulle mentori ja esikuva. Hän on siinä mielessä harvinainen ihminen, että hän on välittänyt rauhaa kolmella mantereella onnistuneesti, eli Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Aamukävelyllä äänestäjien kanssa

Seuraavana aamuna Alexander Stubb tapasi vielä Aurinkorannikon äänestäjiä aamukävelyllä. Paikalle oli saapunut yli 200 osallistujaa, jotka liittyivät presidenttiehdokkaan ja hänen vaimonsa kanssa kävelylle Fuengirolan rantakadulle.

Tunnelma lenkillä oli reipas ja lämminhenkinen. Tämän jälkeen Stubb palasi takaisin Suomeen jatkamaan vaalikiertuettaan, jossa alkaa loppukiri, sillä vaaleihin ei ole enää kuin reilu viikko aikaa.

Stubb aamukävelyllä äänestäjien kanssa. Kuva Kokoomuksen kuvapankki.

Suomen tasavallan presidentin vaalien ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 17.–23.1.2024 ja Aurinkorannikolla 17.–20.1.2024. Varsinainen äänestyspäivä on Suomessa 28.1.2024. Mahdollinen toinen kierros järjestetään sunnuntaina 11.2.2024.

Lue lisää vaaliehdokkaista:
Pekka Haavisto vieraili Fuengirolassa

Pääkuva Espanja.Com
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Fuengirolan roomalaisen kylpylän rauniot avataan yleisölle tammikuun lopussa

Poukamasta toiseen Cami de Cavallsin vaelluksella – osa 2