Asuntoja rakennetaan taas – Espanjan vetovoima on tallella

Julkaistu: 15.04.2020
AjankohtaistaOstaminen ja vuokraaminenPoikkeustilannetiedotusRemontointi ja rakentaminenUusimmat
add one

Suurin osa suurista espanjalaisista rakennusyhtiöistä on jo käynnistänyt työt uudisasuntokohteissaan kaksi viikkoa kestäneen seisakin jälkeen, kertoo Expansión-talouslehti keskiviikon numerossaan. Kiinteistöjen hintoihin ei odoteta muutoksia.

Rakennusalan työantajaliiton (Seopan) mukaan toimialan seisokin takia pakkovapaalla joutui olemaan noin 2,3 miljoonaa rakennus- ja alihankintayritysten työntekijää.

Kolme suurinta asuntorakentajaa Espanjassa ovat Neinor (5.000), Vía Célere (4.800) ja Aedas (4.200). Lehden keräämien tietojen mukaan työt jatkuvat yhteensä 350 kohteessa, joita rakentavat edellisten lisäksi Amenabar, Metrovacesa, Pryconsa, Habitat, Quabit, ASG ja Aurea. Näillä Espanjan merkittävimpiin rakennusyhtiöihin kuuluvilla yrityksillä on työn alla koko maassa lähes 30.000 uudisrakennushuoneistoa.

Kaiken kaikkiaan Espanjassa on maan rakennuttajaliiton (APCEspaña) Expansión-lehdelle antamien tietojen mukaan käynnistetty uudelleen 3.200–3.500 rakennustyömaata eli vasarat paukkuvat jo lähes kaikilla seisokin takia pysähdyksissä olleilla työmailla.

Kiinteistönvälitystoiminnassa haasteita

El Español -lehden haastattelema Espanjan kiinteistönvälitysyritysten liiton puheenjohtaja Montserrat Junyent arvioi, että kiinteistönvälitystoimistoista monet ovat nyt vaikeuksissa, kun asuntokauppa on toistaiseksi täysin pysähdyksissä.

Liikkumisrajoitusten takia toimistot on pidettävä suljettuina, asiakkaita ei voi tavata ja asuntonäyttöjä ei voi toteuttaa, mistä syystä asuntokauppoja ei päästä tekemään.

Espanjan vetovoima ei ole kadonnut

Tulevasta asuntojen hintakehityksestä spekuloidaan nyt paljon. Junyent arvioi kuitenkin, ettei koronaviruspandemia todennäköisesti tuo asuinkiinteistöjen yleiseen hintatasoon kovinkaan suuria muutoksia.

Junyentin mukaan jatkossa hintamuutoksia ja erikoistarjouksia tulee toki olemaan yksittäistapauksissa, mutta hän ei näe ainakaan toistaiseksi mitään perustavaa laatua olevaa syytä, miksi Espanjan kiinteistöjen hinnoissa tapahtuisi yleisellä tasolla kovinkaan merkittäviä muutoksia.

West Wind Rentals and Properties kiinteistönvälityksen markkinointipäällikkö Ismo Ivakko Aurinkorannikolta kertoo, että nyt on tosiaan haasteellista toteuttaa asuntonäyttöjä. -Netissä on kuitenkin hyvä tutkia vaihtoehtoja ja tutustua vaikka eri alueisiin.

Nyt kun ihmiset ovat huomanneet etätyön toimivuuden ja sen mahdollisuudet, niin uskon, että Espanjan tulee houkuttelemaan heitä tekemään töitä tänne, toteaa Ismo. -Nykyään täällä on toimivat ja nopeat nettiyhteydet. Ja Espanjan valtit aurinko, lämpö ja rento ilmapiiri ovat aina houkuttelevia tekijöitä, hän listaa.

Lue myös Espanjan asunnon vuokraajan ja ostajan vinkit.

Jaa:

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä vähentynyt selvästi

Espanjan bruttokansantuote supistuu kahdeksan prosenttia

add one