Aurinkopaneeleilla helposti energiaa ja rahansäästöä Espanjassa

Julkaistu: 03.03.2023
AjankohtaistaAsuminenRemontointi ja rakentaminen

Taivaalta paistaa ilmaista energiaa Etelä-Espanjassa miltei vuoden jokaisena päivänä ja Pohjois-Espanjassakin melkein samaan malliin. Paljonko sitten kustantaa tämän ilmaisen energian talteenotto ja jako talouden käyttöön, ja kannattaako sen myynti? Kävimme tutkimassa mitä on hyvä selvittää aurinkopaneeleiden asennusta pohtiessa.

Vuonna 2019 Espanjan valtio käänsi suuntaa suhtautumisessaan aurinkoenergiaan. Silloin lopetettiin aurinkoenergian veronkeruu ja päinvastoin haluttiin tukea sitä. Ainakin teoriassa.

Aurinkopaneelien myynti onkin lisääntynyt Espanjassa. Niiden asennus hyödyttää talon nykyistä käyttäjää, nostaa kiinteistön arvoa ja lisää ostajien mielenkiintoa myyntitilanteessa.

Suunnitteluvaihe

Jouni Huttu Garantia de Sol -yrityksestä kertoo, että ensimmäisenä kannattaa olla yhteydessä paneelien myyjään, joka kartoittaa tilanteen. Asennuksen suorittavaa yritystä valitessa on hyvä valita pidempään alalla toiminut yritys. Valitettavasti tälläkin alalla on nähty pikavoittoja hakevia yrityksiä. Paketti myydään edullisesti ja kun ongelmia ilmenee, niin yritystä ei ole enää olemassa.

Videolla Jouni Huttu Garantia de Sol -yrityksestä kertoo aurinkopaneelien hyödyistä ja kustannuksista.

Kustannusarvion ja neuvoja saa ilmaisella ensikäynnillä. Käyntiä varten kysytään osoite, jotta voidaan Google Mapsista katsoa valmiiksi kiinteistö, tutkia sen koko ja mahdollisia paneelien asennuspaikkoja.

– Näin voidaan valmiiksi hieman miettiä asennusta, kulutusta ja miten monta paneelia mahtuu, listaa Jouni Huttu. Asiakkaan ensimmäinen kysymys usein onkin, että paljonko tämä maksaa. Näin minulla on heti asiasta jonkinlainen käsitys.

Asennuskustannuksen laskemiseksi tarvitaan pari viimeistä energialaskua, jos kiinteistössä asutaan vakituisesti. Jos kiinteistössä oleskellaan satunnaisesti niin sitten energialaskut ajalta, jolloin käyttö on runsasta ja toinen ajalta, jolloin se on ollut vähäistä.

Laitteiston valinta

Sähkön käytön perusteella mietitään tarvittava paneelien määrä sekä invertterin koko. Invertteri muuttaa auringon energian taloussähköksi. Se on teknisin osa laitteistosta, ja siksi se onkin kallein osa kustannuksissa. Asennuspaketin kokoa mietittäessä on syytä pohtia myös mahdollisesti tulevaisuudessa kasvavaa energian tarvetta tai käyttöä.

Videolla Sasa Kirjanen Solec Finlandista kertoo aurinkopaneelin invertterin toiminnasta.

Toinen kustannusta nostava tekijä on mahdollisesti asennettavat akut. Ne voi myös asentaa myöhemmin, mutta tällöin myös invertterin täytyy olla sen kokoinen, että se pystyy muuntamaan energiaa akkujen lisäämän määrän verran. Invertteri kannattaakin olla valmiiksi hieman isompi. Hintaeroa ei ole kuin muutama satanen ja sitten ei tarvitse jatkossa vaihtaa koko invertteriä.

Akut mahdollistavat myös ylimääräisen energian myynnin sähkölaitokselle. Kannattaa kuitenkin harkita käyttääkö ensin kaiken kerättävän energian omaan käyttöön. Tämä on helppo laskea, kun vertaa sähkölaskun kW/h myyntihintaa ostettavan sähkön hintaan. Nyt kun sähkön myyntihinta on korkealla, on moni todennut, että kannattaa mieluummin käyttää kaikki energia itse.

Omasta kotivakuutuksesta on hyvä selvittää, kuuluvatko laitteet vakuutuksen piiriin ja pitääkö omaisuuden arvoa vakuutuksessa nostaa.

Kätevin sijoituspaikka

Aurinkopaneelien yleisin kiinnityspaikka on kiinteistön katto. Hyödyntää voi myös vaikka autotallin tai Espanjassa yleisen pergolan kattoa. Jos pergolan yläosassa on aiemmin ollut vain perinteiset paalut, niin paneeleilla siihen voidaan rakentaa katto, joka toimii samalla sateensuojana.

Videolla Sasa Kirjanen kiinnittää aurinkopaneeleita pergolan katolle.

Paneeleille voidaan myös rakentaa parvekkeelle tai terassille uusi katos ja lisätä siihen halutessa lasiseinät. Jos tonttia riittää, niin paneelit voidaan asentaa myös maanpinnalle ja kääntää sopivaan kaltevaan kulmaan.

Sijoituspaikka määrittää myös muiden tarvittavien materiaalien määrän, kuten kaapelit, liimat ja putkitukset. Hyvä tarjous sisältää tiedon, kuinka paljon tarvikkeita hintaan sisältyy.

Espanjassa kiinteistöjen katot ovat poikkeuksetta tiilestä. Tiilet eivät välttämättä ole kiinnitetty, vaan ne on sijoitettu lomittain. Tämä aiheuttaa haasteita paneelien asennukselle.

– Kaikista on kuitenkin selvitty, naurahtaa paneeleita asentava Sasa Kirjanen. Välillä tiiliä mene rikki, sillä saattaa olla, että tiilen alla ei ole mitään ja kun siihen astuu, niin senhän tietää miten siinä käy. Onneksi nämä ovat standarditiiliä, ja niitä saa kaupasta lisää.

Videolla Sasa Kirjanen kertoo, mitä hyötyä aurinkopaneeleista on uima-altaan ylläpidossa.

Paneeleilla on takuu ja niiden pitää kestää raekuurot, pakkaset ja hiekkamyrskyt. Niiden puhdistus kannattaa muistaa, varsinkin Etelä-Espanjassa yleisen Afrikasta saapuvan calima-hiekkasateen vuoksi. Paneelit puhdistetaan pelkällä vedellä.

Puhdistetut paneelirivistöt erottuvat selkeästi. Kuva Sasa Kirjanen.
Koukuttavat sovellukset

Monia paneelien laittaneita kiinnostaa latauksen ja kulutuksen määrä. Tämä onnistuu sovelluksen kautta. Virallisissa taulukoissa keskimääräiset säteilyarvot on laskettu Keski-Euroopan sääolosuhteiden mukaan. Yleensä Etelä-Espanjassa auringon teho on huomattavasti isompi.

-Paneelien asennuksen takaisinmaksuaika saattaa täällä etelässä jopa puolittua annetuista virallisista luvuista. Vaikka olisi sumuinen päivä, niin silti energiaa saattaa tulla jopa 60% teholla.

Videolla Pasi Luukkonen Solec Finlandista kertoo aurinkopaneelien puhdistuksesta.
Tuet, luvat ja kustannukset

Espanjan valtio maksaa tukia paneelien asentajille, mutta vaan periaatteessa. Tarjouksen tehnyt yritys yleensä hoitaa tuen hakemisprosessin. Jouni Huttu kuitenkin toteaa, että tuen saaminen ei ole varmaa.

– Valtiolla ei ole ollut rahaa maksaa niitä. Aina kuitenkin teemme hakemuksen.

Paneelien asennukseen tarvitaan lupa kunnalta, jossa kiinteistö sijaitsee. Jouni Huttu kertoo, että kunnissa on paljon eroja.

– Joissain kunnissa saat luvan nopeastikin, toisissa se on kestänyt jopa viisi kuukautta. Luvan hakee yleensä paneelin myyjäyritys. Rivitaloissa tarvitaan asennukseen taloyhtiön lupa. Yli 10kW järjestelmässä tarvitaan myös projektipäällikkö ja insinöörin projektisuunnitelma.

Jouni Huttu, Pasi Luukkonen ja Sasa Kirjanen asennuspuuhissa.

Lupa kytkentään tarvitaan myös Endesalta. Paneelit saa Espanjassa asentaa ja kytkeä vain luvan saanut sähköasentaja, joka antaa lisenssin ja sertifikaatin, eli hakee laillistamisen asennukselle kun kaikki on valmista.

Hintaan vaikuttavat hyvin monet tekijät, joten tarkkaa hintaa ei ammattimieskään pysty antamaan näkemättä kohdetta. Paneelien määrä, invertterin koko, akun hankinta, kaapeliston pituus ja paneelien kiinnitystapa vaikuttavat suuresti hintaan.

Rivitaloasuntoon ilman akkuja saa setin noin 3000 eurolla. Isommassa villassa koko projektin hintaluokka on suurin piirtein 15 000-20 000 euroa.

Lue lisää:
Kotini Espanjassa: Modernisoitu villa Benalmádenassa

Teksti, kuvat ja videot Jaana Monto
toimitus@espanja.com

Jaa:

Eduskuntavaalien 2023 ennakkoäänestys Espanjassa

Harkitsetko uudiskohteen ostoa Aurinkorannikolta?