Espanjalaisilla juustoilla on pitkät perinteet

Julkaistu: 10.01.2022
AjankohtaistaUusimmat

Espanjassa on valmistettu juustoja jo tuhansien vuosien ajan ja niitä löytyy useita erityyppisiä. Perehtymällä juustoihin opit samalla Espanjan historiasta ja perinteistä. Tässä esittelyssä viisi parhainta ja kokeilunarvoisinta juustoa.

Parhaimmat juustot löydät Espanjassa niihin erikoistuneesta kaupasta tai kauppatoreilta. Siellä pystyt myös maistelemaan eri vaihtoehtoja ja kuulemaan enemmän juustojen tarinoita.

Espanjassa tehdään paljon juustoja myös lampaan ja vuodenmaidosta. Heillekin, joiden vatsa protestoi lehmänmaitojuustoja, saattavat nämä tuotteet sopia mainioisti.

Cabrales

Cabrales on espanjalainen melko voimakkaan makuinen sinihomejuusto. Tätä pistävää juustoa sekä rakastetaan että vihataan tasapuolisesti ja se tunnetaan yhtenä sinihomejuustoperheen tuoksuvimpana yksilönä. Tällä juustolla on ollut DOP-asema (Denominación de Origen Protegida, eli suojattu alkuperänimitys) vuodesta 1981 ja sen tuotanto on keskittynyt Pohjois-Espanjaan Asturiakseen Picos de Europa -alueelle.

Cabrales juusto on ainutlaatuinen sinihomejuusto. Kuva: Jon Sullivan / Wikimedia Commons

Cabralesin alkuperä liittyy niihin pitkiin ajanjaksoihin keväästä alkutalveen, joita paimenet viettivät korkealla vuoristolaitumilla karjansa kanssa. Näissä olosuhteissa juusto oli ratkaisu maidon käyttöön.

Torta del Casar

Tämä juusto on kotoisin Extremaduran alueelta ja on melko ainutlaatuinen espanjalainen juusto. Torta del Casar voi olla ensimmäisellä kerralla erikoinen kokemus, sillä sen kuorella on ainutlaatuinen koostumus ja sen sisällys on erittäin kermainen.

Torta del Casarilla on hyvin kermainen sisälmys, joka sopii rapean leivän päälliseksi. Kuva: JavierTortadelCasar / Wikimedia Commons

Torta del Casar valmistetaan eteläisellä Cáceresin alueella lampaanmaidosta, ja se sopii kermaisen koostumuksensa ansiosta ihanteellisesti levitettäväksi minkä tahansa päälle. Tätä juustoa syödään perinteisesti viipaloimalla pois sen pinta ja kauhomalla sisäosa. Kyytipojaksi suositellaan tuoretta rapeaa leipää sekä maistuvaa makeaa viiniä.

Idiazabal

Idiazabal-juusto on tyypillinen juusto Navarrasta ja Baskimaalta ja samalla se on yksi parhaista juustoista Pohjois-Espanjasta. Sitä valmistetaan vain kahden rotuisen lampaan, latxan ja carranzanan, maidosta ja sille on myönnetty Euroopan gastronomisen perinnön asema.

Idiazabalia saa myös savustettuna versiona. Kuva: Xavigivax / Wikimedia Commons

Juuston maku on voimakas ja intensiivinen sekä jälkimaku hieman mausteinen. Palat voivat painaa jopa 3 kg ja siitä voi ostaa myös savustettua versiota. Ainutlaatuinen maku tulee puusta, jolla se savustetaan. Tämän juuston kanssa on suositeltu makuelämyksen täydentämistä hyvän riojalaisen viinin kanssa.

Palmero

Vuosikymmeniä sitten Palmero-juusto oli yksinkertaista kalastajaruokaa La Palman saarella Kanariansaarilla, mutta nykyään se on suosittu paikallinen herkku. Palmero-juustoa valmistetaan käsin ja sillä on ollut DOP-asema 15 vuotta.

Palmero on Kanariansaarten suosittu herkku. Kuva: Triplecaña / Wikimedia Commons

Juusto tehdään yksinomaan saaren omien vuohien maidosta. Myös juuston valmistustapa on ainutlaatuinen. Se savustetaan polttamalla Kanarian mäntyä, mantelinkuoria ja kuivattua kaktusta. Tämä antaa juustolle erityisen maun. Tätä juustoa on myös saatavana eri versioina: tuoreena, joka on hyvin ohutta sekä kypsytettynä, joka on yleensä hieman paksumpaa.

Mahón

Tämä juusto on yksi Baleaarien Menorca-saaren tähtituotteista ja yksi parhaista espanjalaisista juustoista. Sen alkuperän kerrotaan juontavan vuoteen 3000 eaa.

Yhtenä Espanjan parhaana juustona pidetyllä Mahónilla on pitkäkestoinen maku. Kuva: Slastic / Wikimedia Commons

Tämä lehmänmaidosta valmistettu juusto on nimetty Mahónin kaupungin ja sen sataman mukaan. Juuston kypsytetty versio erottuu muista juustoista muun muassa sen pitkäkestoisen ja puumaisen maun ansiosta ja sitä valmistetaan yhdessä Euroopan arvostetuimmista meijeritehtaista.

Lue lisää mielenkiintoisia artikkeleita:

Espanjalaisjuusto valittiin maailman parhaaksi
Espanjan markettien halpajuustoja palkittiin maailman parhaina

Lähde: Idealista, pääkuva: Pixabay

Jaa:

Koronan status halutaan muuttaa tavalliseksi influenssaksi

Mérida vie aikamatkalle Rooman valtakuntaan