Vertaa asuntoja

Eteläiseen Espanjaan tiedossa calima-sadetta

Eteläiseen Espanjaan tiedossa calima-sadetta

  • 03/03/2021

Loppuviikon aikana voi taivaalta sataa veden mukana tomua etenkin eteläisessä Espanjassa, mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi pyykkiä kuivatessa tai auton pesua suunniteltaessa.

Calima on ilmiö, joka on monelle suomalaiselle tuttu erityisesti Kanarian saarilta, mutta se voi yltää tuhansienkin kilometrien päähän, kuten tänä talvena on todettu eräin paikoin Suomessakin värjääntyneen lumipeitteen myötä.

Calima-tuulen, joka tunnetaan myös sanalla sirocco, mukana kulkeutuu hienojakoista hiekkapölyä Saharasta. Vuosi sitten talvella 2020 se haittasi pahasti Kanarialla asuvia. Calimaa on ollut saarilla myös kuluvana talvena kolmeen otteeseen, mutta viime vuotta lievempänä.

Aurinkorannikolla ’likainen sumu’-ilmiö on harvinaisempi, mutta helmikuun aikana sateen mukana laskeutui tomua jo parina päivänä ja maaliskuun ensimmäisellä viikolla tomusadetta on tiedossa mahdollisesti lisää.

Ulkona liikuttaessa koronapandemian takia pakollisista nenä- ja suusuojaimista on hyötyä myös caliman varalta, sillä vapaasti hengitettynä hiekkatomun hienojakoiset PM2.5- ja PM10-partikkelit ajautuvat helposti keuhkoihin, jossa ne voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Lisätietoja ilmiöstä löytyy muun muassa Espanja.com-juttulinkistä 25.2.2020: Calima sekoitti hiihtoloman Kanarialla

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Espanja.Com, La Provincia, Opinion de Málaga, El Tiempo
Kuva: Flickr / Bengt Nyman

Liity keskusteluun