EU-direktiivin voimaantulo asuntojen energiatehokkuusvaatimusten tiukentumisesta yhä lähempänä

Julkaistu: 23.01.2023
AjankohtaistaAsuminen

EU:n uusien asuntoihin kohdistuvien energiavaatimusten voimaantulo ei ole enää pelkkää puhetta. Odotettavissa on, että Euroopan komissio hyväksyy energiatehokkuusdirektiivin ennen 25. tammikuuta ja sitä aletaan soveltaa käytännössä 13. maaliskuuta.

Energialuokka jakaa asunnot A-G luokkiin, joista paras on A ja heikoin G. Uuden säännöksen myötä suurimman osan Euroopan unionin alueella sijaitsevista asunnoista on parannettava energialuokkansa vähintään E:hen vuoteen 2030 mennessä ja D:hen vuoteen 2033 mennessä.

Estääkö uusi direktiivi asunnon myynnin tai vuokrauksen?

Direktiivin mukaan jokainen, joka omistaa tai ostaa asunnon G- tai F- energialuokalla, on velvoitettu energiaremontoimaan se ainakin E-energialuokkaan ja kolmen vuoden päästä D-energialuokkaan. Espanjalle tämä ei ole helppo tehtävä, sillä tällä hetkellä 80 % asunnoista on energialuokissa E, F tai G, jotka ovat kaikista alimpia.

Ensimmäisessä direktiiviluonnoksessa myös asunnon myynti ja vuokraus olivat kiellettyjä, mikäli se ei täytä vaadittua energialuokkaa, mutta vaatimuksia lievennettiin. Niille, jotka eivät tee asuntoonsa tarvittavia uudistuksia energialuokan kohentamiseksi, annetaan sanktioita. Siitä mitä sanktiot ovat, päättää jokaisen jäsenmaan hallitus itse. Käytännössä energiatehokkuusvelvoitteiden laiminlyönti voi johtaa kiinteistön arvon alenemiseen sekä myös mahdollisiin seurauksiin liittyen asuntolainaan.

Direktiivi ei koske kaikkia rakennuksia

Direktiivi sisältää myös joitakin poikkeuksia, joita energiatehokkuussäännökset eivät koske. Espanjan kohdalla poikkeuksia on paljon, sillä moni omistaa loma-asunnon Espanjasta.

Energiatehokkuussäännökset eivät koske:

  • Virallisesti suojeltuja historiallisia rakennuksia
  • Kirkkoja ja muita uskonnon harjoittamispaikkoja
  • Kakkosasuntoja, joissa asutaan alle 4 kk vuodessa
  • Taloja, joiden pinta-ala on alle 50 m2
Tavoitteena ilmastoneuraalius

Direktiivin tavoitteena on vähentää rakennusten tuottamia saasteita, koska ne vastaavat yli kolmatta osaa kasvihuonekaasupäästöistä Euroopan unionin alueella. Lisäksi 75 % rakennuksista on tehottomia energianäkökulmasta. Euroopan komission mukaan näiden päästöjen vähentäminen on olennainen askel, jotta saavutetaan ilmastoneutraalius vuonna 2050. Rakennuksien energiatehokkuuden arviointi on osa Fit for 55 -ilmastopakettia, jonka tavoitteena on soveltaa mahdollisimman ekologisia käytäntöjä rakentamisessa EU:n alueella.

Komissio ehdottaa, että vuodesta 2030 lähtien kaikkien uusien rakennusten tulisi olla hiilineutraaleja. Tavoitetta joudutetaan julkisella sektorilla siten, että kaikkien julkisten rakennusten tulee olla hiilineutraaleja jo vuoteen 2027 mennessä.

Enrgiatehottomuus tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans vakuuttaa, että kiinteistöjä ei tulla takavarikoimaan, mikäli niitä ei remontoida uusien energiavaatimusten tasolle. Lisäksi hän kertoo, että historialliset rakennukset ja kakkoskodit jätetään direktiivin ulkopuolelle. Direktiivi ei myöskään tule sisältämään myynti- tai vuokrauskieltoa alimman G-energialuokan asunnoille, jotka edustavat 15 prosenttia asuntokannasta koko EU:n alueella.

Asuntojen ja muiden rakennuksien remontoiminen tukee taloudellista elpymistä ja luo uusia työllistymismahdollisuuksia. Uudistukset, jotka keskittyvät energiatehokkuuteen johtavat matalampiin energialaskuihin ja pidemmän päälle investointi on kannattava, Timmermans toteaa.

Espanjan kuluttajaliitto OCU:n (Organización de Consumidores y Usuarios ) mukaan asunnot, jotka ovat E-energialuokassa, maksaisivat vuodessa 1000 euroa enemmän ilmastoinnista. 90 m2 asunnon eristäminen energiatehokkaammaksi maksaisi noin 11 500 euroa ja hakemalla energia-avustusta kustannuksista voisi saada 40 prosentin tuen.

Asuntoa ostaessa tai vuokratessa kannattaa aina energiatodistuksen tarkistamisen lisäksi ottaa selvää mitkä ovat asunnon kuukausittaiset energiakustannukset. Toisinaan asunnon edullinen myynti- tai vuokrahinta saattaa viitata korkeisiin energiakustannuksiin, joiden seurauksena lopullinen hinta nouseekin korkeaksi esimerkiksi sähkö- ja kaasulaskujen myötä.

Lue lisää:
Ulkomaalaisten kiinteistönostotrendit Espanjassa vuonna 2022
Málaga on Airbnb:n haetuin kaupunki vuodelle 2023
Málagan provinssin kiinteistöjen hinnat nousivat reilusti viimeisen vuoden aikana

Lähde
idealista.com

Pääkuva CCNULL
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Asuntouutiskirje tammikuu 02/23

Uusi junayhteys vie patikoijat suoraan Caminito del Rey -reitille