AjankohtaistaEläminen ja lomailu

Lentotaksit Aurinkorannikolle mahdollisesti jo vuoden 2026 loppuun mennessä

Julkaistu: 27.05.2024

Espanjan ilmatilaa hallinnoiva valtionelin Enaire yhdessä lennonjohtotornin ammattilaisten kanssa ovat tehneet Málagan lentoasemasta edelläkävijän VTOL-lentokoneiden (Vertical Take-Off and Landing) kehityksessä. Eurooppalaiset määräykset edellyttävät aluksi näiden lentokoneiden olevan miehitettyjä, mutta pitkällä aikavälillä odotetaan, että reittejä operoivat miehittämättömät dronet.

Aikataulu on suunniteltu siten, että lentotaksien laillistamiseen liittyvät lennot suoritetaan ensi vuoden (2025) loka-marraskuun tienoilla. Nämä tehdään aluksi perinteisillä helikoptereilla, eikä vielä rakenteilla olevilla drone-koneilla. Lentoreitti tulee olemaan Málagan ja Granadan välillä, ja ajankohta on valittu kyseiseen vuodenaikaan tapahtuvan lentoliikenteen vähenemisen vuoksi, mikä mahdollistaa testien suorittamisen pienemmällä riskillä.

Marc Olmo, yksi Enairen drone-liiketoiminnan kehityksestä vastaavista insinööreistä, kertoi, että tavoitteena on luoda lentomenetelmät kaupallisille lentokoneille. Tätä varten Enaire aikoo perustaa vertiportteja (tila pystysuoralle laskulle ja nousulle), jotka ovat aluksi ”virtuaalisia”, eli merkittyjä alueita kiitoteiden sisällä, joissa VTOL-lentokoneet toimivat. Málagan lentokentällä kiitotielle 13/31 on jo perustettu tämäntyyppinen alue.

Toiminnan ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on määritellä Málaga ja Granadan lentoasemat yhdistävät lentomenettelyt. Tänä aikana drone-valmistaja Lilium, jonka kanssa Enaire tekee yhteistyötä, keskittyy sertifiointilentoihin. Mikäli asiat etenevät suunnitellusti, tuleviin lentoihin Lilium-koneilla saadaan varmistus maaliskuuhun 2026 mennessä.

Valmiina nousuun

Kun lennot ja niihin liittyvät menettelyt on sertifioitu, ja jos kaikki sujuu odotetusti, vuoden 2026 loppuun mennessä ensimmäiset lentotaksit voivat saapua Málagaan. Tähän on kaksi ja puoli vuotta, mikä on todella tiukka aikataulu.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) ei toistaiseksi salli miehittämättömien matkustajalentokoneiden sertifiointia. Näin tulee olemaan ainakin seuraavat viisi vuotta. Málagan lentoasema kuitenkin osallistuu kahteen johtavaan eurooppalaiseen hankkeeseen, joiden tavoitteena on tulevaisuudessa mahdollistaa tämäntyyppinen lentotoiminta: Ensure ja OperaA.

Marc Olmo lisää, että ajatuksena on määritellä vertiportit ja lentomenetelmät valmiiksi myös miehittämättömille lennoille. Myös Granada-Jaénin pienkenttä on mukana tässä aloitteessa. Heti kun on mahdollista lentää ilman pilottia, se lisätään lentotoimintoihin.

Málagan lentoasema on lentotaksien suhteen edelläkävijäasemassa. Se on yksi ensimmäisistä, jonka kanssa Enaire tekee yhteistyötä, Enaire pitää Málagan lentoasemaa erittäin mielenkiintoisena, koska se on yksi eniten liikennöidyistä kohteista. Lisäksi Málagan lentoasema omaa korkeatasoisen teknisen kokemuksen ja myös lennonjohtotornin ammattilaiset osallistuvat hankkeeseen.

Málagan lentoasema.

Málagan lennonjohtotiimiä johtaa Raúl Delgado. Delgado kertoo, että Málaga on lentotaksien suhteen ykkönen. Testejä tehdään muualla, mutta Enaire on valinnut Málagan tärkeimpien testien suorittamiseen. Enaire on suorassa yhteydessä Valtion lentoturvallisuusvirastoon (AESA), mikä takaa sen, että lentotakseille tullaan tekemään turvalliset säädökset.

Koko Andalusian alueella on tärkeä rooli testilentojen ja sertifiointien tukikohtana, sillä Villacarrillon (Jaén) ja Sebastián Almagron (Cordoba) pienkentät ovat mukana projektissa.

Lue lisää:
Espanjan poliisi käyttää ”megadronea” ensimmäisenä Euroopassa
Uudet sakko-dronet käyttöön

Lähde
surinenglish.com

Pääkuva iStock
Teksti Espanja.Com

Jaa:

Kasvava turismi tuo haasteita Kanariansaarille

Aurinkoinen ja idyllinen Puerto de Mogán ihastuttaa kukkarunsaudellaan