Ajankohtaista

Maaliskuun sateet lyhensivät maastopalojen korkean riskin kautta Málagan maakunnassa

Julkaistu: 21.05.2024

Plan Infocan (metsäpalontorjuntayksikkö) -verkkosivuston kartta osoittaa, että maastopalon syttymisriski on tällä hetkellä matala koko Málagan maakunnassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tilannetta pitäisi tarkkailla. Toissa viikon lauantaina Vélez-Málagan kaupungin yläpuolella sijaitsevassa Canillas de Aceitunossa syttyi tulipalo, joka saatiin hallintaan iltapäivällä ja sammutettua seuraavana päivänä. Palo tuhosi 2,5 hehtaaria pensaikko- ja oliivitarhoja.

Canillas de Aceitunon tulipalo oli kevään ensimmäinen korkean maastopaloriskikauden ulkopuolella, joka alkaa 1. kesäkuuta. Viime vuonna korkeaa riskikausi aikaistettiin alkamaan jo 16. toukokuuta, ja sitä jatkettiin 31. lokakuuta asti kuivuuden vuoksi.

Tänä vuonna maaliskuun sateet ovat nostaneet maaston kosteustasoa ja merkinneet paluuta normaaliin kesän palontorjunnassa. Palontorjuntabudjettia on nostettu, ja lisäksi on otettu käyttöön uusia digitaalisia työkaluja tulipalojen analysointiin ja palojentorjuntastrategioihin (muun muassa SIGFID-järjestelmä, Sistema Integral para la Gestión y Dirección de Incendios Forestales). Koko Andalusian alueen Infoca-suunnitelmaan (metsäpalontorjuntayksikkö) on varattu 243,34 miljoonan euron budjetti.

Metsässä on kosteampaa

Metsän kosteus on avainasemassa metsäpalojen leviämisessä. Jos kosteus on liian alhainen, se nopeuttaa mahdollisen metsäpalon leviämistä ja tekee tulen käyttäytymisestä arvaamattomampaa. Kevään myrskyt Monica ja Nelson ovat suojelleet Andalusian ja Málagan metsiä tavallistakin vaarallisemmalta vuodenajalta.

Tuleva kesä poikkeaa viime vuodesta, joka oli kokonaisuudessaan äärimmäisen lämmin ja kuiva. Tänä keväänä saadut sateet ovat toisaalta kuitenkin lisänneet kasvillisuutta, joka kuivuessaan lisää palavaa materiaalia.

Metsäpalojen sammutusresurssit

Andalusiassa on mittavat metsäpalojen sammutusresurssit. Itsehallintoalueella on alueellinen toimintakeskus, kahdeksan maakuntakeskusta, 23 Cedefoa (metsänsuojelukeskusta), kymmenen metsänsuojelun alakeskusta, kolme erikoistunutta joukko-osastoa, 28 helikopteritukikohtaa, 11 lentotukikohtaa, 88 vesisäiliötä ilmasammutusta varten, 2028 vedenottopistettä, 198 palovalvontapistettä, 174 toistinta ja 4628 viestintälaitetta.

Málagan provinssin toiminnanjohtokeskus sijaitsee Andalusian teknologiapuistossa. Cedefot (metsänsuojelukeskukset) ovat Colmenarissa ja Cártamassa. Lentotukikohta Brica on Cártamassa, ja kaksi vesitasolentokonetta on sijoitettu Málagan lentokentälle. Málagan maakunnassa olevat kolme helikopteria ovat asemoitu Colmenariin, Rondaan ja Málagaan.

Alueella on tänä vuonna 117 palonsammutusajoneuvoa sekä yhdeksän sää- ja viestintäajoneuvoa. Lisäksi Málagassa on korkean maastopaloriskikauden aikana erityinen ministeriön lähettämä valvontayksikkö, kaksi suurta palovalvontayksikköä, 1214 henkilökuljetusajoneuvoa, 14 lentokonetta ja 28 helikopteria.

Mijasin kesän 2022 metsäpalon jälkiä.

Tulipalojen syyt

Kuten aina, tänäkin vuonna heinän kulottaminen, grillaaminen ja muu paloriskiä lisäävä toiminta on riskikaudella kielletty. Infoca Planin (metsäpalontorjuntayksikkö) keräämät tiedot osoittavat, että 29 % tulipaloista on tahallisia, 24 % johtuu huolimattomuudesta, 14 % on sattumia ja 4 % on saanut alkunsa luonnollisista syistä. Joka neljännessä tulipalossa alkuperää ei voida määrittää tarkasti.

Mijasin metsäpalo heinäkuussa 2022.

Tämän vuoden Infoca-suunnitelma sisältää keskitason riskijaksot 1.–31.5. ja 16.–31.10. Alhainen riskijakso on 1.1.–30.4. ja 1.11.–31.12.

Tulipalojen kehitys viimeisen vuosikymmenen aikana Málagassa

Vuosina 2013–2022 Málagassa havaittiin yhteensä 1698 tulipaloa ja syttymistä korkean riskin vuodenaikoina. Viime vuosi 2023 päättyi kohtalaisen positiiviseen tilanteeseen, mikä käänsi tulipalojen selvän nousutrendin. Metsäpaloihin liittyviä toimia oli 74 ja palot vaikuttivat 112,05 hehtaarin alueella.

Palanutta metsää Mijasin kesän 2022 metsäpalon jäljiltä.

Talven aikana tehdyllä työllä on suuri merkitys kesän metsäpalojen sammuttamisen onnistumiseen. Málagan maakunnassa on 2604 kilometriä metsätieverkostoa. Vuoden 2024 alkupuolella metsätyöntekijät ovat tehneet ennaltaehkäisytöitä 7,66 miljoonan neliömetrin alueella 130 manuaalisella ja koneellisella toimella, joihin kuuluvat muun muassa ojien kaivaminen ja palokatkoalueiden raivaaminen palon etenemisen estämiseksi.

Mijasin kesän 2022 metsäpalon jäljet näkyvät edelleen selkeästi.

Lue lisää:
Mitä tapahtuu metsäpalossa palaneelle puulle Mijasin vuoristossa?

Lähde
surinenglish.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com

Jaa:

Espanjassa Ellun kaa! osa 55

Uutiskirje toukokuu 02/2024