Alue-esittelyt

Mitä tapahtuu metsäpalossa palaneelle puulle Mijasin vuoristossa?

Julkaistu: 12.02.2024

Vuoden 2022 heinäkuussa Mijasin vuoristossa riehui metsäpalo. Sen seurauksena Mijasin kunnan sekä Alhaurín el Granden ja Alhaurín de la Torren kuntien välisillä alueilla tuhoutui metsää 600 hehtaaria. Alueiden kunnostus aloitettiin heti palon jälkeen ja työt on nyt saatu päätökseen.

Metsäpalo syttyi Mijasin vuoristossa 15. heinäkuuta 2022. Koska alueen lähellä oli asuintaloja, liekit pakottivat evakuoimaan 3000 henkilöä. Palo saatiin rajattua 19. heinäkuuta ja sammutettua vasta 3. elokuuta.

Palo aiheutti merkittäviä vahinkoja ympäristölle ja johti elvytyssuunnitelman täytäntöönpanoon 612 hehtaarin alueella Alhaurín el Granden, Alhaurín de la Torren ja Mijasin kunnissa. Tämä työ, joka alkoi pian liekkien sammumisen jälkeen, on sittemmin saatu päätökseen, mutta mitä on tapahtunut jäljelle jääneelle palaneelle puulle?

Palanutta metsää Mijasin vuorilla.

Málagan alueellisen ympäristöosaston edustajan José Antonio Vízquez Ruizin mukaan palanut puumateriaali ei voi jäädä vuoristoon, vaan se on saatava pois mahdollisimman nopeasti. Vízquez kertoo, että palaneen puun tai aluskasvillisuuden esiintyminen terveessä metsässä on tuholaisten ja muiden ongelmien lähde. Lisäksi se aiheuttaa ongelmia luonnon uusiutumiselle, joka on muutenkin hidas ja monimutkainen prosessi.

Kolmelta tuhoalueelta on kerätty 33 525 tonnia biomassaa, josta 10 prosenttia on puuta. Puulle on annettu nimi ”pyöreäpuu”, sillä rungot ovat ilman oksiaan sekä latvuksiaan ja liekkien vaurioittamia. Palovaurioista huolimatta puumateriaali ei ole hyödytöntä ja sillä on arvoa markkinoilla. Siitä on myös ympäristöhyötyä hiilinieluna, ja aluetta voidaan hyödyntää myös retkeily- tai matkailukohteena.

Palanutta puumateriaalia.

Biomassasta, josta voidaan valmistaa agglomeraattia, kuituja tai jopa polttoainetta, on saatu tuloja 325 440 euroa eli 9,7 euroa tonnilta. Vízquez kuitenkin muistuttaa, että tulipalo tekee aina vahinkoa, ja poltetulla puulla ei ole minkäänlaista lisäarvoa. Metsän kunnostustyöt nimittäin maksoivat 2,2 miljoonaa euroa, joten palo aiheutti 1,87 miljoonan euroa tappiot.

Muuttunut maisema

Mijas-vuoret erottavat läntisen Costa del Solin Guadalhorcen laaksosta. Churrianan alueen lisäksi vuoret kattavat myös osia Torremolinosin, Benalmádenan, Mijasin, Alhaurín de la Torren, Alhaurín el Granden ja Málagan kunnista. Tulipalo on muuttanut suuren osan maisemasta joutomaaksi, jossa oli aiemmin varjoa antavaa metsää ja tieverkostoa metsätöissä käytetyille raskaille koneille.

Koska metsä sijaitsee tiheästi asuttujen alueiden lähellä, se on edelleen erittäin houkutteleva paikka luonnon ystäville, sillä vuorten huipuilla kiertävät usein polut. Suosittuja retkeilykohteita ovat esimerkiksi Mount Calamorro, jonne pääsee köysiradalla, sekä Mijas-vuoret, joiden huipulla sijaitsee pallon muotoon rakennettu sääasema, joka tunnetaan siksi nimellä ”Pico de La Bola” (pallon huippu).

Lue lisää:
Taidevaelluksella Mijasin palaneissa metsissä

Lähde
surinenglish.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Uutiskirje helmikuu 01/2024

Metsiköitä ja maaseutua Cami de Cavallsin vaelluksen päätösetapilla – osa 3