AjankohtaistaEläminen ja lomailu

Matkustajia Málagasta Marbellaan lennättävän dronen protyyppi julki

Julkaistu: 10.06.2024

Costa del Solin ilmailukilpailu kiihtyy VTOL-lentokoneiden (vertical take-off and landing) sarjassa. Kiristyneeseen kilpailuun hyppää mukaan myös baskimaalainen yritys Crisalion tyylikkäällä prototyypillään.

Ensimmäisenä Costa del Solin VTOL-lentomarkkinoille ilmestyi saksalainen yritys Lilium. Lilium tekee yhteistyötä espanjalaisen ilmaliikenneoperaattorin Enairen ja Málagan lentokentän lennonjohtotornin kanssa lentokoneensa hyväksyttämiseksi. Potentiaalisten asiakkaiden joukossa on jo Helity, joka vastaa helikopterireiteistä Málagan, Algecirasin ja Ceutan välillä.

Nyt kisaan on tullut mukaan espanjalainen Crisalion. Se tulee markkinoille mittavalla lanseerauksella ja esittelee ensimmäisen prototyyppinsä Málagassa. Crisalion on jo allekirjoittanut kaupallisen sopimuksen iJet Aviationin kanssa. iJet Aviation on Málagassa sijaitseva yksityinen lentoyhtiö, jonka suunnitelmissa on luoda lentotaksireitti Málagan lentokentän ja Marbellan välille mahdollisimman pian.

Crisalionin rakentaman eVTOL (electric vertical take-off and landing) -protyypin nimi on Integrity. Se esitellään Ilmailumuseossa (Museo Aeronáutico de Málaga) Málagan yksityisen lentoterminaalin vieressä 18. kesäkuuta. Integrity on yksi ensimmäisistä eurooppalaisista prototyypeistä, joka on suunnattu matkustaja- ja rahtiliikenteeseen kaupunkiympäristössä- sekä kaupunkien välisessä ympäristössä. Integrity on suorittanut menestyksekkäästi lentokokeet Villacarrillon (Jaén), Lugon ja Toulousen testikeskuksissa.

Integrity-mallissa on viisi matkustajapaikkaa (plus lentäjä). Sen toimintasäde on 130 kilometriä ja matkanopeus 180 km/h, joten matka Málagan lentokentältä Marbellaan on mahdollista vain 20 minuutissa. Lisäksi se ei aiheuta päästöjä, koska se on 100 prosenttisen sähköinen. Myös melutaso on alhainen ja sen käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat minimaaliset.

Lentomatkan hinta

Málaga-Marbella-Estepona-lentokenttäkäytävä on yksi tulevien toimijoiden suurimmista kiinnostuksen kohteista, josta ainakin kaksi yritysryhmää on jo kiinnostunut.

Matkan on alustavasti arvioitu maksavan noin kaksi euroa lentokilometriltä matkustajaa kohden. Koska Málagan lentokentältä Marbellaan on noin 50 kilometriä, matka maksaisi 100 euroa.

Lilium suunnittelee toimittavansa ensimmäiset lentokoneensa asiakkaille vuonna 2026. Lilium Jet saavuttaa jopa 250 kilometrin lentonopeuden tunnissa, maksimikantaman ollessa 250 kilometriä (toimintasäde 175 kilometriä). Näillä tiedoilla matka Málagan lentokentän ja Marbellan välillä kestää vain 15–20 minuuttia ja matka Granadaan noin 35–40 minuuttia.

Lue lisää:
Lentotaksit Aurinkorannikolle mahdollisesti jo vuoden 2026 loppuun mennessä

Lähde
surinenglish.com

Pääkuva Crisalion
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Fuengirola jakaa ”lemmikkipissipulloja” pitääkseen kaupungin puhtaana

Top 10 matkakohdetta Fuengirolassa