AjankohtaistaEläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Syö herkullisesti, terveellisesti ja 100 % espanjalaisesti

Julkaistu: 13.07.2023

Espanjalainen ruoka toimii Välimeren ruokavalion maailmanlähettiläänä. Ateriat ovat terveellisiä sekä täynnä makua, ja niiden perustana ovat oliiviöljy, vihannekset ja kausituotteet.

Alla muutamia ruokaehdotuksia, joiden avulla voit nauttia Espanjan ruokakulttuurista, jonka Unesco on julistanut Maailman kulttuuriperintökohteeksi.

Gazpacho ja salmorejo

Gazpacho ja salmorejo ovat tyypillisiä andalusialaisia kylmäkeittoja. Niiden pääraaka-aine on tomaatti sekä maun mukaan ekstraneitsytoliiviöljy. Gazpacho on nestemäisempi ja voi sisältää kurkkua tai pippuria. Salmorejo on rakenteeltaan paksumpi, ja se maustetaan usein suolakinkulla.

Gazpacho on tyypillinen andalusialainen kylmäkeitto. Kuva PxHere.

Tortilla Española

Kansainvälisestikin hyvin tunnettu tortilla española eli espanjalainen munakas on helppo valmistaa. Lisäksi se on maukas, ja se sopii yhteen minkä tahansa aterian kanssa. Perunaa sisältävä tortilla paistetaan oliiviöljyssä ja nautitaan perinteisesti leivän ja leipätikkujen kera.

Tortilla Española. Kuva Wikimedia.

Paella

Paella on Valencian lahja maailmalle. Paella kypsennetään paellapannussa, ja sen pääraaka-aine on riisi. Tyypillisessä valencialaisessa paellassa on kanaa, kania, papuja, sahramia ja tietysti oliiviöljyä. Perinteinen paella kypsennetään tulen päällä.

Paellan pääraaka-aineena on riisi. Kuva Wikimedia.

Escalivada

Escalivada on Kataloniassa suosittu salaattityyppi, jossa vihannekset maustetaan maukkaiksi. Ensiksi vihannekset kypsennetään grillaamalla ja paistamalla, jolloin munakoisoista, paprikoista, sipuleista, perunoista ja artisokista saadaan kaikki maut esille. Lopuksi ne yhdistetään lautasella ja maustetaan ekstra-neitsytoliiviöljyllä ja etikalla maun mukaan.

Escalivadan vihannekset kypsennetään grillaamalla ja paistamalla. Kuva Flickr.

Mariscos eli merenelävät

Espanja on meren ympäröimä ja siitä on etuja myös keittiössä. Maukkaita kaloja ja äyriäisiä on runsaasti. Niitä syödään erilaisin menetelmin kypsennettynä sekä ilman kypsentämistä. Erityisen tunnettuja merenelävät ovat Galiciassa, mutta ne ovat erinomaisia myös Andalusian rannikolla, Murcian alueella, Valencian alueella, Kataloniassa ja Baleaareilla. Suosittuja annoksia ovat esimerkiksi kala- ja äyriäisvati, simpukat a la marinera, pulpo a feira -mustekala tai äyriäispata.

Kala- ja äyriäisvati on suosittu annos. Kuva PxHere.

Pistos ja tumbets

Pistos ja tumbets ovat oliiviöljyssä paistettuja vihanneksia, joihin raaka-aineina käytetään tavallisesti sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, paprikaa ja valkosipulia. Yksi tunnetuimmista ratatouilleresepteistä on Kastilia-La Manchasta, johon kuuluu myös paistettu kanamuna. Tumbet on peräisin Baleaareilta. Samankaltaisia vihannesmuhennuksia ovat myös Andalusiasta peräisin oleva alboronía sekä Katalonian ja Valencian sanfaina.

Pisto on oliiviöljyssä paistettuja vihanneksia. Kuva Flickr.

Pescados azules, siniset kalat

Sardelli, tonnikala, sardiini ja makrilli ovat Espanjan tyypillisiä sinisiä kaloja. Ne ovat yksi eniten Omega-3-happoja sisältävistä elintarvikkeista ja terveellisiä sydämelle ja verisuonille. Sinisestä kalasta valmistettuja ruokalajeja ovat esimerkiksi Málagan sardiinivartaat, Cantabrian purkitetut sardellit, bonito marmitako -kalapata Baskimaalta ja Etelä-Espanjan tonnikala ja sipuli.

Sardiinivartaat. Kuva PxHere.

Hedelmät

Espanja on Euroopan hedelmäpuutarha. Siellä hedelmiä voi maistella vaikka suoraan puusta poimittuina. Syksy on omenoiden, päärynöiden ja viinirypäleiden aikaa, ja talvella taas nautitaan sitrushedelmistä, kuten appelsiineista ja klementiineistä. Kevät tuo mansikat ja kirsikat, ja kesällä herkutellaan meloneilla ja luumuilla. Kanariansaarilla eri hedelmistä valmistetaan paljon mehuja ja siellä myös viljellään banaania.

Espanja on Euroopan hedelmäpuutarha. Kuva Espanja.Com.

Lue lisää:
Espanjan 20 suosituinta tapasta
Espanjan viisi erikoisinta ruokaa – kokeile näitä!
Espanjalaisilla juustoilla on pitkät perinteet
Näin valmistuu herkullinen espanjalaisjälkiruoka

Lähde
spain.info

Pääkuva PxHere
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan

Rondan Tajo-rotkoon rakennetaan kävelyreitti