Vertaa asuntoja

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 3

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 3

  • 12/04/2019

Espanja.Com jatkaa tuliaisvinkkien antamista. Edellisissä artikkeleissa vinkkasimme espanjalaiset juustot, jamónin (espanjalainen kinkku), sahramin ja oliiviöljyn. Nyt muutama lisävinkki.  

Viini 

Yksi Espanjan tunnetuimmista tuotteista on viini. Espanjalaiset ovatkin syystä ylpeitä omista viineistään. Viinivalikoima on erittäin laaja. Monipuolisuuden taustalla ovat muun muassa Espanjan ilmaston monipuolisuus ja maaperän vaihtelevuus, sillä nämä asiat vaikuttavat paljon viinin makuun.

Viinejä löytyy kaikista kaupoista ja marketeista. Halvimmat pullot maksavat vain 1 – 3 euroa. Täällä alhainen hinta ei kuitenkaan tarkoita huonoa laatua.

Espanjan tärkeimmät punaviinialueet ovat La Rioja, Castilla–La Mancha, Ribera del Duero, Penedès ja Priorat. Suosituimmat valkoviinialueet ovat Rías Baixas, La Rioja, Priorat, Monsant, Castilla ja Penedès. 

Jos haluat nautiskella viinistä, kannattaa ostaa vain niitä lajeja jotka ovat saaneet viiniarvioinnissa vähintään 80 pistettä sadasta. Espanjan viinioppaan, Guía Peñin, vuoden 2018 parhaimmat viinit olivat: 

  • Jacobus 2012 Reserva (94 pistettä) 135 € 
  • Familia Comenge Reserva 2012 (93 pistettä) 27 € 
  • Don Miguel Comenge Reserva 2014 (93 pistettä) 32,65 € 
  • Comenge Crianza 2014 (91 pistettä) 17 € 
  • Biberius Roble 2016 (90 pistettä) 8 € 

Seuraavat vinkkimme sopivat parhaiten makean ystäville: 

Leivonnaiset 

Espanja on täynnä pieniä kahviloita ja kauppoja, joista myydään ihanan näköisiä, herkullisen tuoksuisia leivonnaisia. Huvittavaa on, että Espanjassa leivonnaisten monipuolisuus on  yhteydessä maan historiaan, sillä leivonnaisissa heijastuvat kaikki vaikutteet, jotka maa on saanut kreikkalaisesta, arabialaisesta, juutalaisesta ja muista kulttuureista. 

Yksi tunnetuimmista ja yleisimmistä herkuista on piirakka nimeltä Tarta de Santiago, jota valmistetaan vehnäjauhojen sijaan mantelijauhoista.

Mallorcan tunnetuin leivonnainen puolestaan on ensaimada. Tuliaisena se sopii kaikille leivonnaisten ystäville. Herkun huono puoli on säilyvyys – se pysyy tuoreena vain kuusi  päivää, mikä täytyy huomioida ostettaessa ensaimadadoita tuliaisiksi. Ensaimadaan laitetaan erilaisia täytteitä. Turistien keskuudessa suosituin täyte lienee “enkelin hiukset”, jota valmistetaan sokeroiduista kurpitsan rihmoista. 

Jos käyt Espanjassa vähän ennen joulua, löydät kaupoista turrónit. Turrón valmistetaan nugaasta (hunajan, valkuaisen ja sokerin sekoitus) lisäämällä siihen erilaisia täytteitä. Täytteenä voi olla mitä tahansa, kuten pähkinöitä, appelsiinin kuoria tai siemeniä – joitakin niistä on vaikeaa erottaa suklaasta. Jotkut ovat pehmeitä ja muistuttavat halvaa, ja jotkut, tavallisesti andalucíalaiset, ovat erittäin kovia. Jokainen löytää varmasti oman turrón-suosikkinsa! 

Vielä yksi maistamisen arvoinen herkku on Kataloniasta peräisin oleva crema catalana, joka on paahtovanukkaan tapainen jälkiruoka. Tämä herkku on ranskalaisen crème brûléen lähin sukulainen, ja vuonna 2018 sillä oli kunnia olla tarjolla prinssi Harrin ja Megan Marklen häissä. Valitettavasti tämä tuote säilyy parhaiten jääkaapissa joten sen kuljettaminen voi olla hankalaa. Oivan ratkaisun aidon paahtovanukkaan sijaan on saman niminen likööri, jolla on lähes sama maku, mutta tämän “creman” maku on astetta vahvempi.  Monille tämä säilyvä vaihtoehto maistuukin huomattavasti paremmin! 

Yksi Espanjan vanhimmista makeiden herkkujen valmistajista on yritys nimeltään Vicenns. Sen tuotteita löytyy mm. El Corte Inglés -tavarataloista. 

Sokeroidut orvokit 

Tästä tuotteesta on jo tullut tunnettu Espanjan edustaja. Ilmeisesti Espanjassa aitoja sokeroituja orvokkeja löytyy ainoastaan Madridista. Sanotaan, että sokeroituja orvokkeja voivat valmistaa vain ja ainoastaan madridilaiset munkit. Toisaalta Espanja.comin toimitus on törmännyt tähän tuotteeseen myös Wienissä. Emme voi sanoa että orvokit olisivat varsinaista herkkua, mutta tuliaislahjana pakkaus on mieleenpainuva. 

Lue myös sarjan osa 1 ja osa 2

Liity keskusteluun