AjankohtaistaEläminen ja lomailuPoikkeustilannetiedotus

Yrittäjillä hätätila Espanjassa

Julkaistu: 18.03.2020

Korona-virus jyllää ja huoli terveydestä on suuri. Terveyden lisäksi yrittäjien mieltä painaa talous, sillä viruksen myötä asiakkaat katosivat ja tilaukset loppuivat kuin seinään. Poikkeustilan julistaminen sulki ravintolat ja palvelualanyritykset vähintään kahdeksi viikoksi, eikä kukaan tiedä milloin tilanne palaa normaaliksi.

Espanjassa astui voimaan poikkeustila 14.3.2020. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi maan hallitus otti käyttöön järeät keinot ja antoi 15 vuorokauden ulkonaliikkumiskiellon. Määräys rajoittaa yksityishenkilöiden liikkumista sanktioiden uhalla ja sulkee myös lukuisat yritykset. Lue lisää rajoituksista

Kahden viikon poikkeustilan arvellaan olevan vasta alku rajoituksille. Kukaan ei osaa sanoa kuinka kauan ulkonaliikkumiskielto ja yritysten sulkeminen tulevat olemaan voimassa. Muun maailman tilannetta seuratessa arvellaan ajan venyvän helposti kuukaudeksi.

Melkoinen loma-aika

Yrityksen ovat joutuneet jo lomauttamaan työntekijöitään ja osa yrityksistä on velvoittanut työntekijän ottamaan lomansa poikkeustilan ajaksi. Tämä näkyy yllättävinä Olemme lomalla -ilmoituksina esimerkiksi kiinakauppojen ovilla.

Työsopimuksesta riippuen työnantajalla on oikeus määrätä henkilökunnan loma-ajankohta kahden viikon osuudelle vuosilomasta. Monelle tämä loma-aika osuu nyt karanteenin ajaksi, mutta yrittäjä joutuu siis kuitenkin maksamaan loma-ajalta palkan ja sosiaalikustannukset.

Kulut juoksevat vaikka rahaa ei tule

Pakolliseksi lomaksi karanteeni tulee myös itsensä työllistäville yrittäjille. Yksinyrittäjällä saattaa olla perhe huollettavana ja asuntolainat ja muut kulut maksettavana. Moni ammatinharjoittaja (autonomo) onkin ihmeissään tyhjän varauskalenterin kanssa.  Peruutukset tilauksiin ja sovittuihin tehtäviin tapahtui kerta rysäyksellä eli rahaliikenne loppui monella toimijalla heti ensimmäisenä poikkeustilapäivänä.

Karanteeni pysäyttää yrityksen toiminnan ja samalla rahavirran. Kulut kuitenkin juoksevat. Yrityksen selviämisstrategioita on ollut kaksi; vähentää kuluja tai lisätä tuloja.

Yrityksen työntekijät tulilinjalla

Yrityksen suurimmat kulut ovat usein palkkakulut. Kulujen karsiminen alkaa usein henkilöstöpuolelta niin, että yrittäjän oma palkka jää saamatta ja työntekijäkuluista säästetään esim. lomautuksilla. Onneksi joissain yrityksissä ovat työntekijät yhdessä yrittäjän kanssa sopineet kustannuksien vähentämisestä esimerkiksi tekemällä vain osittaista työpäivää. Näin puhalletaan yhteen hiileen ja koitetaan varmistaa, että yritys pysyy pystyssä ja työpaikka yhä tallella kun tilanne normalisoituu.

Työttömyyskortistoon on siirtynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä yhdellä kertaa, esimerkiksi pelkästään Aurinkorannikolla 12 000 hotellialan työntekijää on irtisanottu. Tämä aiheuttaa painetta työttömyystoimistossa, jotka ovat sulkeneet poikkeustilan vuoksi ovensa ja puhelinpalvelu on täysin ruuhkautunut.

Kiinteät kulut

Tilavuokrista voi aina neuvotella vuokranantajan kanssa. Erikoistilanne vaatii erikoisratkaisut ja kuukauden tai kahden vuokrahelpotus voi auttaa jo pahimman yli. Vuokranantajallekin on mielekkäämpää saada ainakin omat kulut pois ja pitää hyvä vuokralainen jatkossakin.

Pankkien kanssa kannattaa myös aloittaa heti neuvottelu lainalyhennyksien lykkäämisestä ja mahdollisesti pelkkien korkojen maksusta.

Autonomomaksun voi myös itse laittaa tauolle kuten aikaisemmassa Espanjan.com artikkelissa on kerrottu.

Etätyöt ja innovaatiot

Karanteeni on tuonut esille myös positiivisia vaikutuksia työelämään nimittäin yllättävän monet työtehtävät pystyy hoitamaan etänä. Sellaisissakin yrityksissä, joissa etätyö ei ole ollut aiemmin mahdollista on karanteenin aikana löytynyt yllättävästi töitä, joiden toteuttaminen ei vaadi toimistossa läsnäoloa.

Parhaimmissa tapauksissa koronaviruksen myötä on  yritykselle löytynyt uusia tulonlähteitä. Useat ravintolat ovat tarttuneet mahdollisuuteen myydä tuotteitaan kotiinkuljetuksina ja take away -aterioina.

Kriisin myötä uudet innovaatiot on otettu hanakasti käyttöön ja tekniikan avulla on onnistuttu järjestämään niin videoneuvotteluita kuin koulutuksia ilman fyysisen läsnäolon pakkoa. Luultavasti useat näistä toimintamalleista jäävät käyttöön myös kriisin hälvettyä.

Pahiten kärsii turismi

Taloudellisten menetysten määrää ei kukaan pysty edes arvioimaan.Turismista elävälle Espanjalle matkailijoiden katoaminen on katastrofi. Pahimmin kriisi iskeekin palvelualoilla ja ravintola- ja turismisektoriin.

Jo nyt puhutaan satojen miljoonien eurojen menetyksistä pelkästään pääsiäisviikon Semana Santan kulkueiden peruutuksien seurauksena. Pääsiäinen on tunnetusti ollut hiljaisemman talven jälkeen ensimmäinen kevään tulonlähde sillä se on normaalisti täyttänyt hotellit ja ravintolat.

Tukipaketteja avuksi

Espanjan hallitus on ilmoittanut tiistaina 17.3. yli 200 miljoonan euron tukipaketista koronaviruksen talousvaikutusten eliminoimiseksi. Myös kotitalouksien taloustaakkaa kuten asuntolainojen maksua pyritään helpottamaan ja kaikille taataan perusasioiden kuten sähkön- ja vedenjakelu sekä telekommunikaation toimivuus.

Yrittäjien tilanteeseen pyritään löytämään myös helpotuksia ja yksi mahdollinen tukimuoto voi olla autonomomaksujen helpottaminen karanteenikuukausilta.

Kaikki tapahtui niin nopeasti, että uusia säännöksiä ei ole ehditty miettiä ja neuvotella. Tässä tarvitaankin malttia kestää epätietoisuus ja odottaa toimenpiteitä ja toimintaohjeita.

Kuva: Pixabay
Tietoja: El Mundo
Europapress

Jaa:

Poikkeuksellinen Isänpäivä Espanjassa

Tilannekatsaus Espanjasta