AjankohtaistaAjanvieteUusimmat

Espanja-aiheisia kirjoja kesälukemiseksi – osa 1

Julkaistu: 17.07.2022

Kerää kesän kirjakassiin luettavaa, joka avaa uusia ikkunoita Espanjaan ja espanjalaiseen kulttuuriin.

Kirjavinkkeihin on koottu yli kolmekymmentä kirjaa, jotka kaikki liittyvät jotenkin Espanjaan. Niissä on sekä klassikoita että uutta espanjalaista ja suomalaista kirjallisuutta. Mukana on kepeää ja kimurantimpaa lukemista, jota voi lehteillä niin laiturilla kuin rannalla tai sadepäivän sattuessa sisällä.

Kuva Pixabay

Vinkeissä on muun muassa jännittävää mytologiaa Baskimaalta, intohimoisia historiallisia rakkaustarinoita Granadasta ja muistelmateoksia Costa Blancalta ja Andalusiasta. Kirjat on jaoteltu karkeasti eri kategorioihin, jotka ovat jännitys, historia ja yhteiskunta, ihmissuhdekiemurat ja rakkaus, muistelmateokset, sarjakuvat, tietokirjallisuus ja runous – jokaiselle jotakin. Artikkelisarja julkaistaan kahdessa osassa.

JÄNNITYSTÄ

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo (La sombra del viento) suom. Tarja Härkönen (Otava 2004)
Carlos Ruiz Zafón oli yksi Espanjan tunnetuimmista ja rakastetuimmista nykykirjailijoista. Tuulen varjo on ehkä hänen tunnetuin teoksensa, jossa selvitetään kadonneen kirjoittajan mysteeriä. Kirja on trilleripiirteittensä lisäksi myös rakkausromaani ja jännitystarina, ja sitä on verrattu Umberto Econ Ruusun nimi -mestariteokseen. 

Barcelonaan sijoittuvat tapahtuvat vievät lukijan Kadonneiden kirjojen hautausmaalle, jossa vieraileva päähenkilö Daniel koettaa selvittää, mitä on tapahtunut Tuulen varjo -nimisen kirjan kirjoittajalle Julian Caraxille. Kirjan henkilöiden tarina jatkuu kirjassa Taivasten vanki (El prisionero del cielo).

Zafón on kirjoittanut teoksia myös nuorille (aikuisille). Niistä kiehtova esimerkki on Marina, jossa niin ikään selvitetään jännittävää mysteeriä.

Carlos Ruiz Zafón kirjoitti sekä nuorille että aikuisille. Kuva Wikimedia

Dolores Redondo: Näkymätön vartija (El guardián invisible) suom. Sari Selander (Gummerus 2015)
Baskimaan murhat -trilogia tarjoaa dekkareitten ystäville hyytävää jännitystä. Samalla lukija saa tutustua baskimaan myytteihin ja kulttuuriin. Konstaapeli Amaia Salazar selvittää teinityttöjen murhia. Paikalliset uskovat, että murhaaja saattaa olla basajaun, myyttinen metsän vartijaolento. Tutkimusten ohessa Salazar selvittelee perhesuhteitaan sisarustensa kanssa.

Redondo on kirjoittanut myös muita palkittuja dekkareita, esimerkiksi Tämän kaiken minä annan sinulle, jossa tapahtumaympäristönä on Galicia.

Pablo Tusset: Sian nimeen (En el nombre del cerdo) suom. Einari Aaltonen (Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2008)
Sian nimeen on vuoristokylään sijoittuva dekkari, joka saa lukijan pohtimaan hyvän ja pahan rajaa. Teoksessa on groteskia huumoria ja rakkautta.

Mari Jungstedt: Kun taivas tummuu (Otava 2020)
Jungstedtin tuoreessa jännityssarjassa liikutaan muun muassa Andalusian Rondassa, jossa selvitellään katoamistapausta.

Liza Marklund: Paikka auringossa (En plats på Solen) suom. Päivi Kivelä (Otava 2008)
Annika Bengtzon selvittelee Aurinkorannikolla Marbellan suunnalla huume- ja rahanpesuvyyhteä. Tapahtumat saavat alkunsa, kun äveriäs ruotsalaisperhe surmataan villassaan.

Kale Puonti: Manni (Bazar Kustannus 2020)
Helsingin huumepoliisissa 30 vuotta työskennellyt, dekkaristi Kale Puonti viettää usein aikaa Aurinkorannikolla. Myös hänen jännittävän, huumerikollisuudesta kertova Pasilan Myrkky -dekkarisarjansa tapahtumaympäristönä on välillä Fuengirolan Los Boliches. Muut dekkarisarjan kirjat ovat Milo, Saarni ja Aribo. Niiden elokuvaoikeudet on myyty Yellow Film & TV -tuotantoyhtiölle.

Reijo Mäki: Tulivuori (Otava 2015)
Jussi Vares matkustaa Kanarialle selvittelemään rikosta ja omaa elämäänsä.

Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja Hopeinen amuletti (Myllylahti 2019)
Alakouluikäisille suunnattu, mutta varttuneemmillekin lukijoille sopiva dekkari kertoo etsivistä, jotka ratkovat monimutkaista tapausta, johon liittyy väärennöksiä, outoja katoamisia ja ilkeitä rikollisia. 

Eppu Nuotio: Anopinhammas (Seven 2008)
Nuotion rakastettava marttatyyppinen salapoliisisankari Ellen Lähde tutkii hääyönä alkanutta mysteeriä Andalusiassa.

Leena Lehtolainen: Viimeinen kesäyö (Tammi 2006)
Suomen dekkaristikuningattaren novellikokoelmassa liikutaan välillä myös Espanjassa.

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi (La felicidad es un té contigo) suom. Satu Ekman (Bazar 2015)
Lempeän humoristisen ja kepeän romaanin tapahtumaympäristöinä on Madrid ja Granada, ja siinä viitataan erilaisiin kirjallisuuden klassikkoteoksiin, kun komisario Manchego selvittelee katoamistapausta. Kirjassa on romantiikkaa, ruoanlaittoa ja paljon odottamattomia käänteitä.

ELÄMÄKERTOJA JA MUISTELMATEOKSIA

Chris Stewart: Andalusialaiset sitruunat (Driving Over Lemons) suom. Leena Nivala (WSOY 2000)
Genesis-yhtyeen alkuperäisen rumpalin omaelämäkerrallinen, lämminhenkinen ja hersyvän humoristinen kirja kertoo siitä, kuinka Stewart ostaa vaimonsa tietämättä tilan Alpujarrasista Andalusiasta. Lammastila kaipaa kipeästi remontointia, ja urakoidessaan Stewart tutustuu myös pikkukylän omintakeiseen kantaväestöön. Lukija saa aidontuntuisen silmäyksen andalusialaisten vuoristokylien elämänmenosta.

Stewart jatkoi saman aiheen parissa myös myöhemmissä Alpujarrasin elämästä kertovissa kirjoissaan The Almond Blossom Appreciation Society ja A Parrot in the Pepper Tree. Hän on myös kirjoittanut Andalusian matkaoppaan.

Chris Stewart kirjojen miljöö on Alpujarras, joka tunnetaan myös värikkäistä matoistaan. Kuva Pixabay

Helena Sinervo: Runoilijan talossa (Tammi 2004)
Runoilija Eeva-Liisa Manner asui 1960-luvulla vuosia Malagan lähellä Churrianassa. Runoilija Helena Sinervon kirjoittamassa elämäkertaromaanissa tutkitaan Mannerin elämää, kirjailijuutta, ihmissuhteita ja mielentilojen vaihteluita maan ja Mannerin järkkyessä.

Vivi-Ann Sjögren: Andalusian karkea suola (Andalusiens grova salt) suom. Raija Jänicke (Schildts 2000)
Kirjailija Vivi-Ann Sjögren muistelee elämäänsä eri puolilla Espanjaa. Muistoja on kertynyt muun muassa Cádizista, Madridista, Galiciasta ja Barcelonasta. Kirjassa on mukana herkullisia ruokareseptejä.

Sirkku Passinen: Vanha Nainen Espanjassa (Books on Demand 2017)
Passisen lämpimässä muistelmateoksessa kuvaillaan talvea Torreviejassa Costa Blancalla.

Tuomas Nyholm: Samu Haber – forever yours (Otava 2020)
Loistelias ja lukijan alusta loppuun saakka otteessaan pitävä elämäkerta tarkastelee Sunrise Avenue -laulajan ja maailmantähden Samu Haberin elämän monen monituisia käänteitä, jotka vievät välillä lukijan myös Aurinkorannikolle epäilyttävien lomaosakekauppojen pariin.

Janne “Nacci” Tranberg, Pekka Lehtinen (toim.): Janne “Nacci“ Tranberg: Suomen etsityimmän rikollisen tarina (Docendo 2019)
Moottoripyöräjengi Cannonballin sisäpiirissä pitkään vaikuttanut Janne “Nacci” Tranberg onnistui pakoilemaan poliisia pari vuotta Aurinkorannikolla Esteponassa. Kirjassa hän kertoo muun muassa tästä ajanjaksosta.

KLASSIKOITA

Federico García Lorca: Veren häät (Bodas de Sangre) Julkaistu teoksessa Veren häät ja muita näytelmiä. suom. Pentti Saaritsa (Otava 1977)
Vuonna 1932 kirjoitetusta Veren häät -näytelmästä ei puutu draamaa. Traagiset tapahtumat sijoittuvat Andalusiaan. Näytelmät ovat siitä mukavaa kesälukemista, että jos sattuu torkahtamaan ja kirja kopsahtaa naamalle, ei tule mustelmaa, sillä ne ovat sen verran nopealukuisia ja ohuita teoksia. 

Veren häissä piisaa intohimoa, mustasukkaisuutta ja juonenkäänteitä. Tarinan asetelma on tuttu Romeosta ja Juliasta ja monista muista klassikkoteoksista. Siinä on kaksi toisilleen vihaa pitävää sukua, joihin kuuluvat henkilöt rakastuvat toisiinsa. Näytelmä pursuaa vihaa, ja siinä on myös Shakespearen näytelmille tyypillisesti iso kasa ruumiita. Lorcan näytelmä perustuu tositapahtumiin. Vuonna 1928 Almeríassa sattui tapaus, jossa morsian karkasi juuri ennen häitään toisen miehen kanssa.

Jos haluaa nauttia runollisesta kielestä ja rakkauden dramaattisista eri ilmenemismuodoista, kannattaa valita Lorcan näytelmä kesäkirjakassiin.

Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote. Suom. Jyrki Lappi-Seppälä (WSOY 2015)
Toisin kuin Veren häitä, Don Quijotea ei kannata lukea väsyneenä. Nide on sen verran paksu, että se aiheuttaa ikävää jälkeä, jos kirja putoaa nenälle. Nykyaikaisen romaanin kantaisänä pidetty Don Quijote on hersyvää luettavaa, ja Jyrki Lappi-Seppälän tuoreehko suomennos on helppolukuisempi kuin J. A. Hollon 1920-luvlla kääntämä edellinen versio. 

Kirja kertoo hidalgosta nimeltä Don Quijote, joka sekoaa luettuaan liikaa ritariromaaneja. Hän seikkailee, rakastuu ja kuuluisimmassa kohtauksessa taistelee tuulimyllyjä vastaan uskollisen apurinsa Sancho Panzan kanssa.

Don Quijote ja Sancho Panza ovat klassinen parivaljakko. Kuva Pixabay

Ernest Hemingway: Ensimmäiset 49 kertomusta (The first forty-nine stories) Suom. Kalevi Nyytäjä (Tammi 1991)
Hemingwayn nuoruuden novelleissa, jäävuoriproosaksi luonnehdituissa tarinoissa, tutkitaan sielujen syvimpiä salaisuuksia muun muassa härkätaistelujen Espanjassa. Myös esimerkiksi klassikkoteoksessa Kenelle kellot soivat on miljöönä Espanja. Espanjan sisällissodasta kertoo myös George Orwellin sotakuvaus Katalonia, Katalonia (WSOY 1974).

LÄHTEET
kirjasampo.fi
helmet.fi
Kuva: Seita Van Den Eeden

Jaa:

Metsäpalo Alhaurín el Grandessa on saatu hallintaan

Ilmaisia junamatkoja Espanjassa syksyllä