Cádiz – Espanjan vanhin kaupunki

Julkaistu: 15.03.2022
Alue-esittelytUusimmat

Merellisen Cádizin vanhat kapeat kadut ovat vastakohta uusille leveille bulevardeille. Kaupungissa voi historian lisäksi nauttia upeista ulkoilmapaikoista, tapahtumista ja tuoreista merenelävistä.

Cadiz sijaitsee Lounais-Espanjassa lähellä Portugalin rajaa ja se on myös Cádizin provinssin pääkaupunki. Foinikialaiset perustivat sen 1100-luvulla eaa. ja se on Espanjan vanhin kaupunki.

Runsaan 100 000 asukkaan Cádiz sijaitsee kapealla maa-alueella, jota ympäröi meri. Se on monella tapaa tyypillinen andalusialainen kaupunki, jossa on useita hyvin säilyneitä historiallisia maamerkkejä ja monumentteja. Se on perinteinen merenkulkukaupunki ja siten myös Espanjan laivaston kotisatama.

Cádizin vanhaa kaupunkia, Casco Antiguo, ympäröivät kaupungin muurin jäänteet ja vanha kaupungin portti La Puerta de Tierra. Vanhan kaupungin kapeat kadut ja kujat, jotka päättyvät suurelle aukiolle ovat vastakohta Cádizin uusimmille alueille, joita hallitsevat leveät kadut ja modernit rakennukset. Kaupungille luonteenomaista on myös useat puistot, joissa kasvaa eksoottisia kasveja ja jättipuita. Ne ovat legendan mukaan Kolumbuksen tuliaisia “uudesta maailmasta”.

Historiaa ja kulttuuria isolla kauhalla

Cádizin tunnusomaisin rakennus on upea katedraali, Catedral Nueva, joka näkyy selkeästi myös mereltä päin kultaisine kupoleineen ja  kellotorneineen.

Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1700-luvun alkupuolella, mutta se valmistui vasta 1800-luvulla. Rakennus on yhdistelmä barokki- ja uusklassista tyyliä, ja taidokkaita yksityiskohtia löytyy sekä sen ulko- että sisäpuolelta.

Kiipeämällä portaat katedraalin Torre de Poniente -torniin voi ihailla näkymiä sataman suuntaan.

Näkemisen arvoinen on myös 1700-luvulta peräisin oleva linna Castillo de San Sebastian. Se sijaitsee erillisellä saarekkeella, irrallaan muusta kaupungista ja sinne kulkee korotettu kivitie, josta on upeat maisemat taaksepäin Cadizin suuntaan. Nykyään linnan alueella pidetään näyttelyitä ja konsertteja, ja jopa Bond-filmiä, Die Another Day, on kuvattu siellä.

Gran Teatro Falla -konserttitalo on yksi Cádizin tunnetuimmista rakennuksista. Se on rakennettu 1800-luvulla neomudéjar-tyylisesti ja siinä on näkyvillä vanhaa maurien rakennustyyliä. Konserttitalo tarjoaa ympäri vuoden tasokkaita kulttuuritapahtumia, mutta karnevaaliaikaan helmi-maaliskuussa siellä on mahdollisuus seurata hauskoja Comparsas-musiikkiesityksiä. Tänä vuonna karnevaalit on siirretty kesäkuulle.

45 metrin korkeuteen nouseva vahtitorni Torre Tavira on rakennettu vuonna 1778. Tornin huipulle kannattaa kavuta kaikki 170 porrasta, koska sieltä on kaupungin parhaat näkymät. Yacimiento Arqueológico Gadir on vanha foinikialaisten asutusalue, joka sijaitsee 9 m maanpinnan alapuolella. Alue on peräisin 900-luvulta eaa. ja siellä on nähtävillä sen aikaisia päivittäisiä työkaluja, kaksi katua ja kahdeksan kotia.

Kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa vierailla Plaza de Minalla sijaitsevassa Museo de Cádizissa, joka kertoo kaupungin historiasta, taiteesta ja kansanperinteistä. Jokaiselle osa-alueelle on museossa oma kerroksensa.

Ulkoilma riemua

Playa La Caleta -ranta on kaupungin länsipuolella oleva kaunis lahti, joka on mukava paikka uida ja rentoutua. Sen lisäksi rannalla on suuri historiallinen merkitys, sillä menneinä aikoina foinikialaiset, karthagolaiset ja roomalaiset ankkuroivat laivansa sen tarjoamaan luonnonsatamaan.

Playa de la Victorian ranta on 2,8 km pitkä ja se on usein arvioitu Euroopan parhaaksi kaupunkirannaksi. Urheilusta pitäville ranta tarjoaa useita lentopallokenttiä ja ulkoilmakuntosalin sekä lapsille leikkikenttiä. Rantaa mukaellen kulkevan paseon varrella on baareja, chringuito -rantaravintoloita ja butiikkeja.

Parque Genovés -puisto on yliopiston kampuksen vieressä meren edustalla. Tällä alueella on ollut viheralue satoja vuosia, mutta varsinainen puisto on suunniteltu 1890-luvulla. Koko puistoalue on suuri kasvitieteellinen puutarha, jossa on puita ja kasveja ympäri maailmaa. Puistossa on myös useita hauskoja yksityiskohtia. Luola, jonka edustalla on vesiputous ja tekolampi dinosaurusveistoksineen kiinnostaa aina lapsia.

Parque Natural de la Bahía de Cádiz -luonnonpuistossa voi tutustu alueen monimuotoiseen luontoon. Siellä on suoalueita, rantoja, havupuumetsiä, salmia ja dyynejä. Parque Natural de la Bahíasta pystyy myös tekemään meriretkiä ja vierailemaan suolatasangoilla, jotka muistuttavat aiempien aikojen tärkeästä elinkeinosta.

Silmiäniloa ja vatsantäytettä

Cádizissa käydessä kannattaa ehdottomasti vierailla Mercado Central-torilla. Sieltä pystyy hankkimaan lähes kaiken tarvittavan ja erityisesti kalat ja merenelävät ovat tuoreita varsinkin aamuisin.

Torilla on myös ruokakojuja, joista pystyy ostamaan tuoreita katkarapuja ja ostereita sekä tapaksia juoman kera.

Kukkia myydään Mercado Central -torin vieressä Plaza de las Flores -aukiolla Cadizin merkittävimmän ostoskadun Calle Columelan päässä.

Cádizin ruokakultturi on saanut arvostusta ja palkintoja viime vuosien aikana. Muutamilla ravintoloilla on jopa Michelin tähtiä. Cádiz on myös tunnettu omista juustoistaan, jotka valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Monen ruokalajin tärkeä raaka-aine on Sierra de Cádiz -oliiviöljy, jolla on ollut tavaranimeke vuodesta 2002 lähtien. Öljyn maulle tunnusomaista on aavistus katkeruutta ja pikanttisuutta, joka tulee ylängöllä sijaitsevasta kasvumaaperästä. Cádizin provinssin gastronomian tähtiä ovat kiistatta Sherry ja Almadraba tonnikala. Myös Marco de Jerezin -viinit ovat suosittuja ja niiden viinikellarit ovat yksi Espanjan suosituimmista viiniturismikohteista.

Lue lisää
Myrsky paljasti historialliset rauniot Cádizissa
Costa de la Luz -sherryä, surffausta ja shoppailua
Espanjan parhaat kansallispuistot – Cadizin Doñana

Lähteet
cadizturismo.com
Wikipedia
thecrazytourist.com

Pääkuva Pixabay

Jaa:

Fuengirola liittyi koiraystävällisiin kaupunkeihin

Uutiskirje Maalis 02/22