AjanvieteUusimmat

Nauti luonnosta Espanjan parhaissa kansallispuistoissa

Julkaistu: 30.01.2022

Koe Espanjan luonto autenttisimmillaan ja suuntaa seuraavalla reissullasi johonkin näistä kansallispuistoista. Tässä esittelyssä kuusi parasta.

Jos haluat tutustua muuhunkin kuin espanjalaiseen rantaelämään, niin kannattaa suunnata luonnonhelmaan kansallispuistoihin. Kaikkiaan niitä on Espanjasta 16. Puistoista löytyy muun muassa vaellus- ja patikointireittejä, mahdollisuuksia veneretkiin, vesiputouksia, rantoja, vuoristoja, leirintäalueita sekä villieläimiä.

Teiden kansallispuisto

Kanariansaarilla sijaitsevaa Teideä kutsutaan Espanjan vierailluimmaksi kansallispuistoksi, eikä syyttä. Upea puisto keskittyy Teneriffan Teide-tulivuoren ympärille.

Teiden puiston vulkaaniset maisemat ovat ainutlaatuisia. Kuva: Pixabay

Tämä kansallispuisto on myös Unescon maailmanperintökohde ja vierailun arvoisen siitä tekee muun muassa sen vulkaaniset, ainutlaatuiset maisemat sekä kraatterit.

Teide on Kanariansaarten suurin ja vanhin kansallispuisto, ja Teide-tulivuori on Espanjan korkein huippu, kohoten 3718 metrin korkeuteen. Sen päälle voi myös kiivetä tai varata opastetun retken.

Maisemista ja puiston antimista voi nauttia parhaiten valitsemalla jonkun 41:stä hyvin merkitystä kävelyreitistä, jotka opastavat sinut seikkailullesi läpi Teneriffan sydämen.

Illas Atlánticas saaristo

Tämä on Galician alueen ainoa kansallispuisto ja se kattaa sekä maata että merta. Galician Illas Atlánticas, eli ”Atlantin saaret”, on todella ainutlaatuinen kokemus, sillä kansallispuisto koostuu nimensä mukaan pienistä saarista Atlantin meressä. Puisto sisältää Ons, Cíes, Sálvora ja Cortegada -saaret.

Illas Atlánticas koostuu useasta saaresta. Kuva: Unsplash

Tämä erottuu muista puistoista sen biologisen monimuotoisuuden ansiosta. Saarten rannoilta, dyyneiltä, kallioilta ja riutoilta voi löytää monenlaisia ekosysteemejä.

Jos haluat suunnata ensin Cíes-saarille, niin kansallispuistoon tutustumisen voi aloittaa Vigosta, Bayonasta tai Cangasista. Jos haluat aloittaa retken Onsin saaristosta, niin lähde Bueusta tai Portonovosta. Ei kannata myöskään ohittaa Rodas -rantaa, joka on usein maailman parhaimmaksi valittujen rantojen joukossa.

Majoitus puistossa on hyvin rajallista ja kallista, joten on suositeltavampaa majoittua jossakin puiston lähikaupungeista. Galiciassa ollessa kannattaa kokeilla paikallista gastronomiaa, jossa kala ja äyriäiset ovat ykkössijalla.

Cabañerosin kansallispuisto

Toledossa sijaitseva Cabañerosin kansallispuisto on yksi Espanjan vähiten tunnetuista ja vierailluista kansallispuistoista, mutta juuri sen vuoksi puisto on onnistunut säilyttämään viehätyksensä.

Cabañerosin kansallispuistossa voi bongata peuroja. Kuva: Unsplash

Puiston nimi juontaa juurensa pikkumajoista, joita paimenet käyttivät taukopaikkana peltotöissään. Puistolla on pitkä historia, ja muun muassa sen ympäröivät naapurustot vastustivat aikomusta muuttaa alue Espanjan armeijan ampumaradaksi.

Puistossa on useita infopisteitä ja onkin suositeltavaa aloittaa vierailu jostain niistä. Suurin keskuksista on Horcajo de Los Montesissa. Niistä löydät tietoa muun muassa ”la rañan” -alueesta, puiston ainutlaatuisesta eteläosasta, jossa asuu tuhansia peuroja. Jossakin puistoa ympäröivistä kylistä kannattaa pysähtyä maistamaan herkullista riistaruokaa.

Doñanan kansallispuisto

Etelä-Espanjassa Sevillan, Cadizin ja Huelvan maakunnissa sijaitsevaa Doñanan kansallispuistoa kutsutaan yhdeksi Espanjan tärkeimmistä ekosysteemeistä. Tämä luonnonsuojelualue kattaa 543 neliökilometrin alueen, ja se tunnetaan kosteikoistaan, mäntymetsistään ja rannikon dyyneistä.

Doñanassa voi istahtaa dyyneille ottamaan aurinkoa. Kuva: Pixabay

Erityisen kuuluissa puisto on siellä nähtävissä olevista linnuista. Paras vierailuaika on maalis-toukokuu sekä syys-marraskuu. Keväisin voi nähdä poikasia ja syksyllä muuttolintuja.

Puistolla on kuusi infopistettä, joista kaikki sijaitsevat sen länsi- ja eteläpuolella. Sevillan puoleisen sisäänkäynnin José Antonio Valverden tie on asfaltoimaton. Eniten saat puistosta irti, jos varaat opastetun kierroksen. Täältä löydät puiston tiedot ja osoitteet infokeskuksiin.

Sierra Nevadan kansallispuisto

Sierra Nevada, on pitkälti tunnettu lumihuipuistaan ja laskettelukeskuksestaan, mutta se tarjoaa myös erinomaisia vaellusreittejä, joille kannattaa suunnata talvikauden ulkopuolella.

Sierra Nevadassa on lumihuippujen lisäksi useita vaellusreittejä. Kuva: Pixabay

Sierra Nevadan kansallispuisto sijaitsee Granadan ja Almerían maakunnissa ja kattaa yhteensä 85 883 hehtaaria, mikä tekee siitä Espanjan suurimman kansallispuiston.

Tämä puisto tarjoaa upeat vuoristomaisemat ja laajan valikoiman vaihtoehtoja patikointiin ja muuhun ulkoiluun. Alue on myös riippuliitäjien suosiossa. Espanjan matkailutoimistojen mukaan Sierra Nevada on ”täydellinen paikka kokea ihmisten ja villieläinten rinnakkaiseloa korkeilla vuorilla”.

Paras aika nauttia Sierra Nevadan kansallispuistosta on syksyllä, jolloin pääsee parhaiten nauttimaan koskemattomista maaseutualueista.

Sierra de las Nieves Málagassa

Lähimpänä turistien suosimaa Aurinkorannikkoa on Espanjan tuorein vuonna 2019 kansallispuistoksi nimetty Sierra de la Nieves. Sen korkein huippu Torrecilla, 1919m, saa talvisin nimensä mukaisesti (nieve= lumi) lumivaipan, joka näkyy kauas.

Tarkkasilmäinen erottaa lumihuipun kauas. Tämä näkymä on Guaron suunnasta tammikuun lopussa 2022.

Kaikkiaan 12 kylää tai kaupunkia ovat osa kansallispuistoa: Alozaina, Casarabonela, Tolox, El Burgo, Yunquera, Monda, Guaro, Istán, Ojén, Serrato, Ronda ja Parauta. Useaan näistä on lyhyt ajomatka rannikolta ja päiväretki on hyvä idea. Myös paikallisbusseilla onnistuu tutustuminen toisenlaiseen Andalusiaan.

Sekä itse kansallispuistossa että sen naapurustossa on monen tasoisia merkittyjä vaellusreittejä.

Alueella on runsaasti merkittyjä eritasoisia vaellusreittejä. Täältä löydät tarkemmat ohjeet 16 reittiin. Huipulle pääsee vain metsäteitä pitkin ja se on tunnetusti haastava aloitteleville kiipeilijöille.

Lue lisää vinkkejä talvikaudelle:

Lähde: Idealista
diariosur.es

Jaa:

Työharjoitteluun Espanjaan? Osa 1/3

Katsaus Espanjan kiinteistömarkkinoihin