AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Kolme syksyistä viinireittiä Espanjassa

Julkaistu: 01.10.2022

Syksyisin on mukava tehdä viikonloppumatkoja hyvän viinin kera. Espanjassa on useita reittejä, joita pitkin kulkemalla tutustuu uusiin seutuihin ja paikkakuntiin sekä makuihin ja tuoksuihin. Kun viiniin yhdistää hyvän ruuan, maalaismajoituksen ja historialliset nähtävyydet, ne ovat loistava yhdistelmä tunnelmalliselle matkalle. 

Espanja.Com valitsi kolme kiinnostavaa viinireittiä, joista voi tälle syksylle valita mieleisensä. Eri alueiden viineistä  voi nauttia tietenkin myös Suomessa tai muilla mailla ja maistella, miten eri alueiden maisemat vaikuttavat viinien makuun ja millaisia viinejä eri viinitiloilla valmistetaan.

1. Ruta del Vino de la Ribeira Sacra

Ribeira Sacran alue Galiciassa on täydellinen alue rentoutumiseen ja arjesta irtautumiseen. Seudulla on upeita metsiä, kanjoneita ja vaikuttavia maisemia. Ribeira Sacra on yksi Espanjan vanhimmista viinintuotantoalueista.

Ribeira Sacran alue ulottuu Sil-joen molemmille puolille ja se sijaitsee pohjoisen Ourensen ja eteläisen Lugon välissä. Alue on saanut nimensä siellä olevien lukuisten kirkkojen ja luostarien mukaan, joita perustettiin 500-luvulta alkaen. 

Ribeira Sacrassa onkin Euroopan suurin keskittymä romaanisia kirkkoja, kuten San Paio de Diomondi, Santo Estevo de Atán, San Miguel de Eiré ja San Fiz de Cangas. Majoittua voi esimerkiksi Santa Cristina de Ribas de Silin ja Santo Estevon luostareissa, joiden lähellä voi nauttia kauniista Sil-laakson maisemista.

Kuuluisia näköalapaikkoja ovat Balcones de Madrid, Castro Caldelas, Faro de Chantada -majakka ja Cabo do Mundo.

Viinitarhat, joiden viineillä on suojattu alkuperänimitys Ribeira Sacra, sijaitsevat jyrkillä pengerretyillä vuoren rinteillä. Sadonkorjuu on haastavaa, sillä monille viljelmille pääsee vain joen kautta. 

Pengerrykset saavat hyvin auringonvaloa ja lämpö säilyy niissä yön yli siten, että halla ei pääse vaikuttamaan rypäleisiin. Viiniviljelmien erityislaatuisuuden vuoksi monet viinitarhat järjestävät veneajeluja, joiden aikana kerrotaan alueen historiasta ja perinteistä sekä tarjoillaan viinejä. Syksyisin Ribeira Sacran vehreys muuttuu okran ja oranssin sävyihin, mikä muuttaa maiseman täysin.

Ribeira Sacran alueella on syksyisin kauniita värejä.
2. Ruta del Vino de Lleida – Costers del Segre

Lleidan alue sijaitsee Kataloniassa Koillis-Espanjassa. Viinitarhat ulottuvat Sortista Lleidan pohjoisosiin, lähes Andorraan asti. Viiniviljelmät mukailevat Pyreneiden ja Ebro-joen välissä virtaavan Segre-joen valuma-aluetta ja ne sijaitsevat 200–400 metrin korkeudessa meren pinnasta. Alue on kulttuuriperimältään rikasta maaseutua, jonka viehättävissä viinitarhoissa tuotetaan perinteisiä sekä modernimpia viinejä.

Viinin tuotanto on monipuolista ja valikoimasta löytyy sopiva viini joka tilanteeseen. Punaviinit ovat syviä, hedelmällisiä ja elegantteja ja niiden valmistamiseen käytetään pääosin Tempranillo-, Cabernet-, Sauvignon- ja Merlot- rypäleitä. Valkoviinit ovat täyteläisiä ja niitä valmistetaan Chardonnay- , Sauvignon Blanc- , Albariño- , Riesling- ja Macabeu-rypäleistä.

Lleidan viinireittiin kuuluvat historialliset Pallars Jussàn, Segriàn, Urgellin, Garriguesin, Nogueran ja Segarran alueet. Niissä on viinitarhoja, erilaisia majoitusvaihtoehtoja, viinikellareita ja ravintoloita. Tarjolla on myös viinien ja oliiviöljyjen maistelukursseja.

Lleidan alueella on paljon perinteisiä tapahtumia, joista useat liittyvät ruokaan. Syksyn aikana lokakuussa on Fiesta de la Vendimia de Verdú -viinirypäleiden sadonkorjuujuhla ja Lleidan viinifestivaalit. Paikallinen keittiö on monipuolinen ja siihen kuuluvat paikalliset raaka-aineet, kuten hedelmät, kasvikset, oliiviöljy ja liha.

Viinikulttuurin lisäksi seudulla on mielenkiintoisia perinnerakennuksia ja museoita. Ympäristö tarjoaa mahdollisuuden myös maastopyöräilyyn, seikkailulajeihin, patikointiin ja lintujen tarkkailuun.

Kulkuyhteydet alueelle ovat hyvät. Lleidan provinssissa on lentokenttä ja AVE-luotijunalla pääsee suoraan Lleidan kaupunkiin.

Costers del Segre -viinit on suojattu alkuperänimitys vuodesta 1986 lähtien. Nykyään alueella on 36 viinitarhaa ja yhteensä 4 000 hehtaaria viiniviljelmiä.

Costers del Serge -kuohuviineille ja -likööriviineille on ominaista niiden makeus, joka tulee alueen viinirypälajikkeesta.

Segren alueella tuotetaan monenlaisia viinejä.
3. Ruta del Vino de Utiel-Requena

Utiel-Requenan alue sijaitsee Valencian provinssissa. Viiniviljelmät sijaitsevat provinssin luoteisosassa Kastilia-La Manchan autonomisen alueen rajalla, vain 60 km päässä Välimeren rannikolta. Alueella on tuotettu viinejä jo 2 500 vuoden ajan.

Alueen läpi kulkee viinireitti, jossa on upeat vuoristoiset maisemat, joiden rinteillä viinitarhat sijaitsevat. Reitti kulkee kymmenen eri paikkakunnan läpi ja samalla pääsee kokemaan seudun rikkaan taiteellisen ja historiallisen perimän, joka näkyy keskiaikaisena arkkitehtuurina, taidegallerioina, museoina ja arkeologisina kohteina. 

Alueeseen voi tutustua varaamalla valmiin pakettiretken tai tilata omien toiveiden mukaisen räätälöidyn retken. Retken aikana maistellaan tietysti alueen viinejä.

Utiel-Requenan alueella on 40 000 hehtaaria viiniviljelmiä, joista tulevilla viineillä on Utiel-Requena suojattu alkuperänimitys. Viinin valmistukseen käytetään useita eri rypälelajikkeita, joista yleisin on Bobal-rypäle. Sitä kasvaa vain tällä alueella. 

Suurin osa seudun viineistä on punaviinejä, jotka ovat tumman kirsikan värisiä ja niissä on hedelmäinen aromi. Myös roséviinit ja valkoviinit ovat tasokkaita, ja niillä on intensiivinen hedelmällinen aromi sekä kullankeltainen väri. Cava, jonka suosio koko ajan lisääntyy, on myös alueen tähtituote.

Seudulla on yli sata viinitarhaa, joilla järjestetään opastettuja viininmaistelutilaisuuksia asiantuntijoiden johdolla. Paikallinen keittiö tarjoaa perinteisiä ruokia, kuten ajoarriero (haudutettua turskaa ja valkosipulia) sekä patariisiä ja perunoita kastikkeessa. Viinin valmistuksen historiaan voi tutustua la Vid y el Vino -viinimuseossa Utielissa.

Alueen upeat luonnonalueet, esimerkiksi Hoces de Cabriel ja Chera ovat oivallisia ulkoilmaharrastuksille, kuten kajakkimelonnalle, patikoinnille, maastopyöräilylle, ratsastukselle, koskenlaskulle ja kiipeilylle. Requenan perinteinen tapahtuma Feria y Fiesta de la Vendimia -viinisadonkorjuujuhlaa vietetään alkusyksystä.

Utiel-Requenan viinireitille on hyvät kulkuyhteydet. Valencian lentokenttä on vain 70 km päässä alueesta. Linja-autot ja junat kulkevat Utielin, Camporroblesin ja Requenan kaupunkeihin. A-3 moottoritie yhdistää alueen Valencian kaupunkiin, josta on matkaa Utiel-Requenan viinireitille 68 km ja Madridista alle kolme tuntia.

Viininviljelyksellä Valenciassa.

Lue lisää viineistä ja viininvalmistuksesta:
Viininvalmistuksen saloja selvittämässä kantapään kautta.
Matkakohteena Espanjan viinireitit
Lähde maistelumatkalle – parhaat viinitilat Espanjassa

Lähde
spaininfo.es
Kuvat Idealista

Jaa:

Tunnelmallisia kynttiläkonsertteja Málagan tummissa syysilloissa

Suomalainen Jani Paasikoski pronssille paellanteon MM-kilpailuissa Espanjassa