Kysely: Neljä Espanjan plazaa kuuluvat Euroopan viehättävimpiin aukioihin

Julkaistu: 16.11.2022
AjankohtaistaAlue-esittelytUusimmat

Monen kaupungin tunnistaa sen aukiosta, sillä yleensä niissä on erityispiirteitä, kuten patsaita tai rakennuksia. Maailmassa on lukemattomia aukioita eikä mikään niistä ole keskenään samanlainen. Osa aukioista on historiallisia, osa kaupallisempia. Osassa arkkitehtuuri on keskeisessä roolissa.

Lentojen ja hotellien hakukone Jetcost on kysynyt käyttäjiltään, mitkä ovat Euroopan viehättävimpiä aukioita ja missä niistä on mukavaa viettää aikaa terassilla. Näillä kriteereillä on valittu 15 aukiota, joista neljä on Espanjassa.

Plaza Mayor, Madrid

Madridin Plaza Mayor on yksi Euroopan parhaista aukioista sen eloisan arkkitehtuurin ja historiallisten rakennusten vuoksi. Tämä suuri kävelijöille pyhitetty alue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, ja sitä alettiin rakentaa 1600-luvulla kuningas Felipe III määräyksestä. Felipen pronssinen ratsastuspatsas onkin aukiolla keskeisellä paikalla. Aukiolla on ollut lukuisia tapahtumia ja siellä on useita perinteisiä kauppoja sekä baareja ja ravintoloita.

Aukiolla järjestetään vuosittain myös postimerkki- ja kolikkomarkkinat sekä joulumarkkinat. Plaza Mayorin tunnetuimpia rakennuksia ovat Casa de la Panadería, jonka julkisivun kauniit freskot herättävät huomiota sekä Casa de la Carnicería, jossa on kahvila-ravintola.

Plaza Mayor Madridissa. Kuva Wikimedia.
Plaza del Obradoiro, Santiago de Compostela

Plaza del Obradoiro on Santiago de Compostelan monumentaalinen keskus ja yksi Espanjan edustavimmista aukioista. Sen galicialainen nimi juontaa kivenhakkaajan työpajasta, jonka mestarit muotoilivat aukiota hallitsevan katedraalin barokkijulkisivun. Katedraali on vuosittain tuhansien Camino de Santiago -reittiä kulkevien pyhiinvaelluskohde.

Aukiota reunustavat katedraalin lisäksi Hostal de los Reyes Católicos, joka on nykyään Parador-hotelliketjuun kuuluva hotelli; Colegio de San Xerome, jossa on yliopiston hallinto ja Palacio de Raxoi, jossa on Santiagon kaupunginvaltuuston tilat. Aukio heijastaa eri ajanjaksojen erilaisia rakennustyylejä, sillä sitä rakennettiin yli 700 vuoden ajan.

Plaza del Obradoiro. Santiago de Compostela. Kuva Wikimedia.
Plaza de España, Sevilla

Sevillan tunnetuin aukio sijaitsee Parque de María Luisa -puiston sydämessä ja sen suunnitteli sevillalainen arkkitehti Aníbal González vuoden 1929 iberoamerikkalaiseen näyttelyyn. Aukio on renessanssityylinen ja sen halkaisija on 200 m. Häikäisevin yksityiskohta ovat 49 mosaiikkipenkkiä, jotka on sijoitettu päärakennuksen alareunaan. Penkeissä olevat kaakelimaalaukset edustavat Espanjan eri provinsseja. Provinsseja on yhteensä 52. Joukosta puuttuvat Teneriffa ja Gran Canaria, jotka eivät tuolloin olleet itsenäisiä provinsseja. Myös Sevilla puuttuu joukosta.

Aukion kohokohtia ovat suuri keskellä oleva suihkulähde ja pyöreä kanaali lukuisine viehättävine siltoineen. Kanaaleja pitkin kulkemista varten voi vuokrata pienen veneen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että aukio valittiin Tähtien sota -elokuvan kuvauspaikaksi. Se oli Naboo-planeetan Theed-pääkaupungin roolissa.

Plaza de España Sevillassa. Kuva Flickr.
Plaza Mayor de Salamanca, Salamanca 

1700-luvulta peräisin oleva Plaza Mayor de Salamanca, on yksi Euroopan kauneimmista kaupunkiaukioista. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1729 Alberto Churrigueran barokkityylisten suunnitelmien mukaan. Aukio sijaitsee kaupungin keskustassa ja se muodostaa epäsäännöllisen nelikulmion, jonka jokaisella sivulla on kaarikäytävä, jonka yläpuolella on kolme kerrosta. Pabellón Realin eli kuninkaallisen rakennuksen julkisivuun on veistetty kuningas Fernando III El Santon hahmo, ja sen kaarikäytävässä olevat pyöreät taulut edustavat espanjalaisia hallitsijoita.

Aukion eteläosassa eli San Martínin rakennuksessa on puolestaan kuvia sotilaista- tai valloittajista. Petriner-rakennuksessa taulujen hahmot ovat puolestaan kulttuurihenkilöitä, kuten Cervantes tai Santa Teresa. Kaupungintalon kellotapulia koristavat kuvat edustavat maataloutta, kauppaa, teollisuutta ja tähtitiedettä.

Salamancan Plaza Mayor. Kuva Wikimedia.
Muut 15 parhaan joukkoon kuuluvat aukiot

Jetcostin kyselyssä muut 15 joukkoon selviytyneet aukiot olivat:

 • Piazza Navona, Rooma
 • Praça do Comércio, Lisbon
 • Trafalgar Square, Lontoo
 • Staroměstské náměstí (Vanhankaupunginaukio), Praha
 • Piazza Pretoria, Palermo
 • Praça de São Tiago, Guimarães
 • Szabadság tér, (Vapaudenaukio), Budapest
 • La Grand-Place, Bryssel
 • Place de la Bourse, Bordeaux
 • Piazza del Campo, Siena
 • Marienplatz, München

Lue lisää:
Sevilla kieltää pian tupakoinnin Plaza de la España -aukiolla ja Parque de María Luisa -puistossa
Suomalainen metsä alle kahden tunnin matkan päässä Madridista
Madridissa on katu, joka on kuin Hollywoodin Walk of Fame
Espanjan parhaat yliopistokaupungit Erasmus-opiskeluvaihtoon

Lähde
20minutos.es
Artikkelikuva: Salamanca. Flickr/Paco Calvino

Jaa:

Pieni málagalainen kaupunki on aurinkoenergian edelläkävijä Espanjassa

Biologit varoittavat: Välimeressä saattaa olla tulevaisuudessa meduusoja ympäri vuoden