Anne-Mari Lu Gran Canarialla

Kanarialla kukkii

Julkaistu: 01.04.2024

Vaikka Gran Canarialla nautitaankin kesäisistä lämpötiloista ympäri vuoden, monien puiden ja muiden kasvien kukinta on parhaimmillaan keväällä ja kesällä. Keväällä Gran Canarian osittain karuakin maisemaa värittää kauniit kukat.

Erittäin suosittu Mondly on kieltenoppimissovellus, jonka avulla kielen oppiminen on hauskaa, nopeaa ja helppoa. Superhauskat ja tehokkaat kielikurssit, joita maailmanluokan kielitieteilijät ovat suunnitelleet sinua varten.

Yksi maailman kauneimpien puiden joukkoon kuuluva, Gran Canarialla yleinen liekkipuu (delonix regia) puhkeaa kukkaan toukokuussa. Se hehkuu liekehtivän punaisessa loistossaan jopa marraskuuhun saakka.

Liekkipuun oksistoa.

Liekkipuu tarjoaa varjoa

Alun perin Madagaskarilta kotoisin oleva liekkipuu on levinnyt subtrooppisille ja trooppisille alueille kautta maailman. Liekkipuu on yleistynyt Gran Canarialla voimakkaasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, ja siitä on tullut suosittu puu niin kaupunkien viheralueilla, puistoissa, kuin puutarhoissakin.

Auringonlasku Patalavacassa.

Näyttävä, nopeakasvuinen ja auringon paahteessa viihtyvä puu varjostaa hyvin muotonsa ansiosta. Se voi kasvaa jopa 12 metriä korkeaksi, ja sen yläoksiston leveys voi ylittää puun korkeuden.

Kuvan liekkipuu kukkii Arguineguínissa.

Liekkipuun juuret ovat pinnallisia, ja ne saattavat kasvaessaan rikkoa katujen päällysteitä tai muita rakenteita. Puuta ei pitäisi istuttaa liian lähelle rakennuksia, koska se ei kestä hyvin kovaa tuulta, ja kaatuu suhteellisen helposti.

Ihmeköynnökset kukkivat pinkin ja punaisen sävyissä

Ihmeköynnökset eli bougainvilleat ovat monelle tuttuja, kukkivia köynnöskasveja. Kirkkaissa pinkin ja punaisen sävyissä sinisen taivaan alla kukkiva bougainvillea on aina yhtä vaikuttava näky.

Bougainvillean väriloistoa.

Eteläamerikkalaista alkuperää olevat ihmeköynnökset ovat levinneet subtrooppisille ja trooppisille alueilla ympäri maailman.

Bougainvillean punasävyiset lajikkeet ovat suosituimpia mutta valkoistakin kasvatetaan jonkun verran.

Bougainvillean kukinto on pieni ja vaatimaton, ja sen kirkkaanväriset osat ovat kukintoa ympäröiviä suojalehtiä. Puuvartinen ja piikikäs ihmeköynnös on oikealle kasvupaikalle sijoitettuna melko helppohoitoinen ja sen kukinnot säilyvät pitkään. Meillä pohjolassa ihmeköynnöstä voi kasvattaa ruukussa, mutta se tarvitsee paljon valoa ja on siksi melko vaativa kasvatettava.

Bussipysäkki Los Silosissa, Teneriffalla.

Hibiscus kukkii ympäri vuoden

Kauniisti kukkivat hibiscuspensaat ja pensasaidat ovat tuttu näky kanariankävijöille. Kiinasta kotoisin olevaa, alun perin punakukkaista hibiscusta on jalostettu. Siten on saatu aikaan erilaisia värivaihtoehtoja kuten keltainen, valkoinen ja vaaleanpunainen.

Hibiscus kukkii Gran Canarialla ympäri vuoden, mutta runsaimmillaan kukinta on kesällä. Hibiscusten sukuun kuuluva kiinanruusu on meillä Suomessa tuttu ja perinteinen huonekasvi.

Hibiscuksen kukkia Anfi-rannalla.

Oleanteri kestää hyvin kuivuutta

Välimeren maissa ja Etelä-Aasiassa luonnonvaraisena kasvava oleanteri (nerium oleander) on kaunis ja värikäs pensas, jonka tuoksuvien kukintojen väri vaihtelee valkoisen, vaaleanpunaisen ja lilan eri sävyjen välillä.

Oleanterin kukkia.

Kanariansaarilla oleanteri kukkii keväästä syksyyn. Se on suosittu, korkeaksi kasvava tienvarsi- ja pensasaitakasvi, joka ei ole vaativa kasvupaikkansa suhteen ja kestää kuivuutta hyvin. Oleanterin kaikki osat ovat erittäin myrkyllisiä.

Oleanteri oli ennen yleinen huonekasvi Suomessa, mutta se ei menesty nykyrakennuksissa, joissa huoneilma on sille liian kuivaa ja lämmintä.

Kolibrikukka muistuttaa linnun päätä

Upea ja eksoottinen helokolibrikukka (strelitzia reginae) on kotoisin Etelä-Afrikasta. Kolibrikukan oranssin ja lilan sävyinen kukinto muistuttaa linnun päätä. Espanjaksi kukkaa kutsutaankin nimellä ”el ave del paraiso” eli paratiisilintu.

Paratiisilintu tähyilee kohti merta.

Kolibrikukka tunnetaan kaikkialla maailmassa leikkokukkana, mutta se sopii myös viherkasviksi upeiden, isokokoisten lehtiensä ansiosta. Kanariansaarilla se on suosittu puistojen ja pihapiirien kasvi, joka kukkii lähes ympäri vuoden. Kosteassa ja lämpimässä viihtyvä kolibrikukka tarvitsee muiden trooppisten kasvien tapaan paljon valoa, ja se on arka kylmälle.

Kolibrikukkia Icod de los Vinosissa, Teneriffalla.

Lue lisää Gran Canarian luonnosta:
Mantelin kukintaa ja rotkoretkeilyä Gran Canarian Valsequillossa
Aktiivilomailija nauttii Gran Canarian rannoista kävellen
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Fuengirola liittyy Málagan pääkaupunkiseudun kuljetusyhtymään-tavoitteena parantaa palvelua ja yhteyksiä

Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville