Espanjan tiestö on arvokasta, sillä Espanjassa on maksettu lähes tuplahinta tiekilometristä verrattuna Saksaan. Euroopan tilintarkastustuomioistuin on etsinyt vastausta hintaeroille.
Euro Press julkaisi tiedotteen, jossa Euroopan tilintarkastustuomioistuin kertoi tuloksia analysoituaan 24 tienrakennusprojektia, joille oli saatu rahoitusta Europan aluekehitysrahaston (EAKR) ja koheesiorahaston kautta.
Hankkeisiin suunnattiin vuosien 2000-2013 aikana 65 000 miljoonaa. Espanja on saanut rahoitusta kolmanneksi eniten 8 558 miljoonaa euroa. Espanjan lisäksi tutkittiin vastaavia projekteja Saksassa, Kreikassa ja Puolassa, sillä nämä neljä maata kuittasivat 62% rahoituksista.
Rahoitusta on myönnetty hankkeisiin, joiden avulla on parannettu tiestön laatua ja kapasiteettia, nopeutettu reittejä sekä parannettu liikenneturvallisuutta.
Suuria hintaeroja
Euroopan tilintarkastustuomioistuin on selvittänyt, että kustannukset eroavat maiden välillä huomattavasti. Kulut on listattu kolmeen kategoriaan; projektin kulut, rakennustyön kulut (joissa keskitytään materiaaliin ja työkulkuihin ei esimerkiksi maan hintaan) sekä tien rakennuskulut (josta on karsittu esimerkiksi reunukset, liikennemerkit ja suunnittelutyö).
Näillä mittareilla mitattuna Saksa on hinnoiltaan kilpailukykyisin. Tuhannen tiekilometrin hinnaksi saadaan keskimäärin 287 043 euroa, josta kuluu 171 868 euroa rakennustyöhön ja 87 217 euroa tien rakennukseen.
Espanjassa vastaavan tieosuuden hinnaksi tulee 496 208 euroa, josta rakennustyöhön kuluu 369 50 euroa ja tien rakennukseen 160 694 euroa.
Mistä erot?
Syynä tienrakennuksen huomattavasti korkeampaan hintaan Espanjassa voi löytyä tiestön rakantamisen yhteydessä tehtyihin runsaisiin silta- ja tunnelitöihin. Tunnelit ja sillat puolestaan rakennetaan Espanjassa Saksaa ja muuta Eurooppaa huomattavasti edullisemmin. Sillan neliöhinta Espanjassa on 696,94 euroa kun taas Saksassa hinta on 1 331,65 euroa. Ero selittynee betonin hinnan erolla.
Projektin hintaa nostaa usein myös sen viivästyminen. Espanjassa projektin keskimääräinen viivästyminen oli yksitoista kuukautta, Saksassa luku oli seitsemän kuukautta. Hitaimmin hankkeet valmistuivat Kreikassa jossa viivästystä oli keskimäärin 16 kuukautta ja nopeimmin teille pääsi ajamaan Puolassa missä viivästysten keskiaika oli kolme kuukautta.
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen päätelmissä korostettiin yhä suurempaa harkintaa projektien rahoitukselle ja ennenkaikkea hyväksyttävien projektien suuruudelle. Suurin ei ole parasta ja toimiva tiestö ei välttämättä vaadi suuria rakennushankkeita ja jättimäisiä teitä. Hankkeen ja tiestön tulevan käyttömäärän tarkastelua tulisi tehdä myös kriittisesti.
Tiedot: Europapress