Espanjalaisten ja suomalaisten asuntojen ja talojen välillä on eroja. Erot saattavat olla aluksi hämmentäviä, ja esimerkiksi laitteiden käyttölogiikka saattaa kummastuttaa. Listasimme kymmenen asiaa espanjalaisista asunnoista, jotka saattavat olla suomalaisten näkökulmasta erikoisia. Oletko törmännyt näihin?
1. Ulko-ovesta puuttuu ovenkahva
Suomen helppokäyttöisiin Abloy-lukkoihin tottuneena espanjalaisten ulko-ovien lukkosysteemit voivat aluksi vaikuttaa erikoisilta. Merkittävin ero on, että espanjalaisten talojen ja asuntojen ulko-ovien ulkopuolella ei ole käännettävää ovenkahvaa vaan ovet avataan ulkoapäin aina avaimella. Ne avautuvat asuntoon sisäänpäin.
Kun espanjalainen poistuu kotoa, sulkee hän ulko-oven, laittaa avaimen lukkoon ja pyörittää sitä yhdestä kolmeen kertaan (riippuen lukosta), kunnes ovi lukkiutuu. Jos jätät epähuomiossa avaimen sisälle ja laitat oven kiinni, et saa ovea enää auki, vaikka se ei olisikaan varsinaisesti lukossa.
Oven sisäpuolella on yleensä kahva ja siellä on myös lukko, jolla oven saa lukittua avaimella sisältä päin. Monet espanjalaiset lukitsevat ulko-oven avaimella yöksi, ja osa myös päivällä ollessaan kotona. Kun avaimen jättää lukkoon, se myös estää yleensä oven avaamisen avaimella ulkoapäin.
2. Persianas-kaihtimet ja rejas-ikkunakalterit
Lähes kaikissa espanjalaisten kotien ikkunoissa on persianas-kaihtimet eli ikkunan ulkopuolella olevat rullakaihtimet. Niiden ensisijainen tarkoitus on suojata asuntoa liialta valolta sekä lämmöltä, ja ne antavat myös yksityisyyttä. Kesäaikaan on hyvin yleistä, että ne pidetään alhaalla koko valoisan ajan, jottei asunto lämpenisi liikaa. Ne lasketaan myös iltaisin, jotta kukaan ei näe sisälle. Lisäksi ne ennaltaehkäisevät asuntomurtoja.
Juuri asuntomurtojen vuoksi myös ikkunakalterit ovat alimpien kerroksien asunnoissa hyvin yleisiä, jotta kukaan ei pääse ikkunoiden kautta sisälle.
3. Boileri eli lämminvesivaraaja keittiössä
Boileri löytyy yleensä jonkun keittiökaapin sisältä. Se on lähes poikkeuksetta melko vaatimattomamman kokoinen eli noin 50 litraa, hyvällä onnella 80 litraa. Jos asunnossa asuu esimerkiksi nelihenkinen perhe, aamu- ja iltasuihkut eivät voi olla kovin pitkiä, tai osa saa suihkutella kylmällä vedellä. Boileriveden uudelleen lämpeneminen kestää muutaman tunnin, riippuen boilerin tehosta.
4. Pesukoneen paikka
Suomalaisessa kodissa pesukone on lähes poikkeuksetta kylpyhuoneessa tai kodinhoitohoitohuoneessa. Espanjassa ja muuallakin Etelä- ja Keski-Euroopassa, pesukone sijoitetaan melkein aina keittiöön. Espanjalaisten asuntojen keittiön jatkeena on myös usein puoliksi ulkotilaan sijoitettuja kodinhoitotiloja (lavadero), jonne pesukone on asennettu.
5. Parvekkeen käyttäminen säilytystilana
Kun katselee espanjalaisten kerrostalojen parvekkeita, osuu silmään usein polkupyöriä, pyykkinaruja, siivousvälineitä ja työkalutarvikkeita. Lisäksi saattaa näkyä paljon laatikoita sekä monenlaista ”romua”. Parvekkeen käyttäminen säilytystilana on ymmärrettävää, sillä asunnot ovat usein ahtaita, ja varastotilaa ei yleensä ole.
6. Lukkojen vaihtaminen muuton yhteydessä
Espanjassa asukkailla on tapana vaihtaa ulko-oven lukko muuttaessa uuteen asuntoon. Se on tapa varmistaa oma turvallisuus sekä saada mielenrauhaa. Lähes kaikki espanjalaiset vaihtavat uuden lukon, koska haluavat takuun siitä, että kenelläkään ylimääräisellä ei ole pääsyä asuntoon.
7. Bide-allas
Moni suomalainen saattaa ihmetellä, miksi espanjaisessa kylpyhuoneessa on kaksi istuinta, joista toinen on ilman kantta. Ilman kantta oleva on nimeltään bideeallas, eli alapääpesuun tarkoitettu allas. Bideesuihkuja ei Espanjassa juurikaan tunneta.
8. Ikkuna kuiluun
Espanjalaisissa asuntoilmoituksissa tulee usein vastaan kuvaus, jossa kerrotaan, mihin suuntaan huoneiston ikkunat ovat. Kuvauksen yhteydessä ilmoitetaan, näkyykö huoneen ikkunoista ulos (exterior) vai asuinrakennusten keskelle jäävään kuiluun (interior). Espanjassa ikkunat voivat siis avautua korttelin asuintalojen keskelle jäävään pieneen tilaan.
Tilan kautta näkee ja kuulee lähes täydellisesti naapurin kotipuuhat, pyykinkuivatuksen sekä myös haistaa mitä naapureiden ruokapöydässä nautitaan kunakin päivänä. Toisaalta moni kuitenkin tykkää sisäpihaikkunallisista huoneista, sillä silloin kadun meteli ei kuulu yhtä voimakkaasti kuin kadunpuoleisiin huoneisiin.
9. Tuplapeitto ja tuplatyyny sekä 140 cm leveä parivuode
Espanjalaisille perusparivuode on 140 cm leveä. Lisäksi parivuoteessa on yleensä aina yhteinen tuplapeitto ja jopa vielä tuplatyyny, eli yksi sängynlevyinen tyyny. Tämä saattaa olla suomalaiselle yksityisempiin ja tilavampiin nukkumisolosuhteisiin tottuneelle pariskunnalle hieman haasteellinen tilanne.
10. Kattoterassin uima-allas
Suomessa kerrostalojen kattoterassit ovat harvinaisia, ja niitä on lähinnä vain luksustason taloyhtiöissä. Espanjalaisissa kerrostaloissa kattoterassit ovat kuitenkin melko yleisiä, ja ne ovat asukkaiden yhteiskäytössä. Talon asukkaat järjestävät siellä esimerkiksi grillijuhlia sekä muita yhteisiä tapahtumia. Usein kattoterassilla kuivatetaan myös pyykkiä. Lisäksi siellä saattaa olla uima-allas.
Näiden kymmenen erikoisuuden lisäksi espanjalaiset ovat hanakoita korjaamaan rikkoontuneita kodinkoneita ja huonekaluja. Päinvastoin kuin Suomessa, rikkimennyttä tavaraa ei korvata uudella, vaan espanjalaiseen kotiin tilataan korjaaja. Eli mikäli asut kalustetussa vuokra-asunnossa Espanjassa (joita vuokra-asunnot Espanjassa pääosin ovat) ja ilmoitat vuokranantajalle esimerkiksi rikkoutuneesta pesukoneesta tai sohvasta, ilmaantuu paikalle todennäköisesti korjaaja.
Lue lisää asumisesta Espanjassa:
Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot
Kuvat ja teksti päätoimitus Espanja.Com
Anu Koivusaari
anu.koivusaari@espanja.com
Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta tai myynnistä Espanjan Aurinkorannikolta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin:
Ismo Ivakko
ismo.ivakko@espanja.com
p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com