AsuminenEläminen ja lomailuEspanja.Comin kuukauden henkilö

Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster

Julkaistu: 15.10.2023

Mulan Martta ja Markiisi elävät suomalais-espanjalaista elämää Murcian maaseudulla.

Espanja.Comin toinen Kuukauden henkilö -artikkeli tulee Murcian alueelta. Mulan Martta, eli Niina Blomster, ja Mulan Markiisi, eli Kim Blomster, ovat suomalainen pariskunta, joka ei ole pelännyt heittäytyä seikkailuihin.

Costa Blancan Torreviejassa tavannut pari aloitti oman yrityksen, meni naimisiin ja osti tilan Murcian maaseudulta. Blomsterit elävät Finca Flores -tilallaan puuhakasta maalaiselämää vaikuttavan eläinlaumansa kanssa.

  • Niina ja Kim Blomster
  • Asuvat Mulan kaupungissa Murcian maakunnassa
  • Muuttivat Espanjaan 2011 ja 2008
  • Kotoisin Turusta ja Keuruulta

Suomesta ja Ruotsista etelän aurinkoon

Kim on kotoisin Keuruulta, mutta muutti Ruotsiin jo 1960-luvun lopulla. Kimin unelma oli pitkään ollut asua lämpimässä maassa, missä ei ole lunta eikä jäätä. Työtilanteen muututtua 2008 Kim päätti toteuttaa haaveensa ja muuttaa Torreviejaan.

Niina on kotoisin Turusta. Torrevieja tuli hänelle tutuksi omien vanhempien kautta. Niina vietti espanjalaiskaupungissa ensimmäisen kerran pidemmän aikaa 2009–2011 ja tykästyi niin, että päätös muuttaa Espanjaan oli lopulta helppo.

Vuonna 2011 Niina myi talonsa Suomessa ja muutti Torreviejaan kahden koiransa kanssa. Jo samana vuonna Niina ja Kim tapasivat toisensa. Naimisiin he menivät 2014 La Siestan kirkossa Torreviejassa.

Vuodet Torreviejassa yrittäjinä

Torreviejassa Niina ja Kim perustivat yhdessä Ninamar-nimisen yrityksen ja ostivat ensimmäisen 9-paikkaisen autonsa. Ninamar teki retkiä lähialueille sekä hoiti avainsäilytyksiä, siivouksia ja lastentarvikkeiden vuokrausta. Vuodet yrittäjinä olivat kiireisiä.

– Uusina yrittäjinä asiakaskuntaa piti kasvattaa, eikä vapaa-aikaa juurikaan ollut. Kuuden vuoden jälkeen töitä alkoi olla jo niin paljon, että halusimme tehdä jotain muuta. Päätimme myydä Ninamarin. Ostaja löytyi ilahduttavasti tuttavapiiristä, kertovat Niina ja Kim.

Muutto maaseudulle Mulaan

Pariskunta etsiskeli sopivaa kotia maaseudulta parisen vuotta, kunnes he 2017 kävivät katsomassa ensimmäistä ehdokasta paikan päällä Mulassa. Mula sijaitsee 100 kilometriä Torreviejasta ja 40 kilometriä Murcian kaupungista sisämaahan.

– Se olikin sitten siinä, enempää ei tarvinnut etsiä, kertoo Niina.

Finca Flores on viehättävä maalaistalo, jonka Niina ja Kim ovat remontoineet.

– Puolisentoista vuotta meni paikkoja remontoidessa. Espanjassa on tavallista, että maaseudulla olevat talot eivät ole sähköverkossa. Näin on myös meidän talomme laita. Suurimmat remontit olivat sisäkaton eristys ja aurinkosähkölaitteiston asennus, pariskunta toteaa.

Mulan Martta ja Markiisi -nimet heille keksivät ystävät.

Luovat sähkö- ja vesiratkaisut

Finca Flores on aurinkosähkön ansiosta lähes omavarainen. Pilvisinä aikoina sähköä tehdään aggregaatilla.

Vesi tulee osuuskunnan kautta vesijohtoa pitkin, mutta kesän kuivuuden varalta he ovat hankkineet 1000 litran varavesisäiliön. Vettä on aina varalla myös muutamassa kanisterissa ja tynnyrissä.

Muutama vuosi sitten tilalle asennettiin keskuslämmitys, joka toimii kaasulla ja lämmittää pattereissa kiertävän veden. Jätteet kierrätetään tarkasti, ja ne kuljetetaan joko Mulaan tai lähikaupunkiin Bullasiin.

Maalaiselämää Finca Floresissa

Eläinrakkaalla pariskunnalla oli jo Torreviejassa kuusi koiraa, joista osa oli adoptoituja rescue-koiria. Maalle muuton jälkeen eläinten määrä on lisääntynyt hurjasti. Suuri osa päivästä kuluukin eläinten kanssa puuhastellessa.

Niinalla ja Kimillä riittää puuhaa eläinten kanssa aamuvarhaisesta iltaan asti.

Finca Floresissa asustelee tällä hetkellä vaikuttava määrä erilaisia kotieläimiä: kahdeksan koiraa, kolme kissaa, kaksi aasia, kuusi kääpiövuohta, yksi lammas, 20 kanaa, yksi kukko ja parvi vastakuoriutuneita pikkutipuja.

Suuri osa parin eläimistä on adoptoituja. Suurisydämiset Niina ja Kim haluavat antaa kaltoin kohdelluille tai hylätyille eläimilleen hyvän elämän.

Varainkeruuta eläinten ylläpitoon

Niina ja Kim keräävät varoja eläinten ylläpitoon muun muassa ottamalla vastaan vierailijoita ja esittelemällä mielenkiintoista elämäänsä.

– Eläimillemme voi myös ruveta kummiksi pientä kuukausimaksua vastaan. Vastalahjaksi kummi saa säännöllisesti kummieläimeltä terveisiä ja kuvia, kertoo Niina. Muutenkin meille voi mielellään poiketa käymään ja tutustumaan elämäämme.

Pariskunnalla on Espanjassa rekisteröity kennel. He ovat kasvattaneet puhdasrotuisia bostoninterrierejä jo usean vuoden ajan. Lähes kaikki pennut ovat löytäneet kotinsa Suomesta.

Kenneliin syntyi äskettäin kolme suloista bostoninterrieripentua.

Niina on monipuolinen käsityöihminen. Hän tekee tilaustöinä isoja, yleensä kasvi- tai eläinaiheisia mosaiikkitöitä seiniin. Niitä löytyy Torreviejasta yksityiskodeista ja Mulan koiratarhalta. Finca Floresin rakennusten seinät ovat täynnä Niinan taideteoksia.

– Onneksi seiniä on vielä jäljellä, nauraa Niina.

Niinan mosaiikkitaideteoksia löytyy tilalta joka puolelta.

Niinalta onnistuvat myös muut käsityöt aina villasukista saippuoihin ja keppihevosiin. Käsitöiden lisäksi tilan omasta putiikista voi ostaa omien kanojen luomumunia, omien oliivipuiden oliiveista puristettua oliiviöljyä sekä Niinan tekemiä kauden hilloja ja säilykkeitä.

Finca Floresin omasta putiikista voi ostaa muun muassa Niinan käsitöitä, munia ja oliiviöljyä.

Niinalla riittää aikaa myös hyväntekeväisyyteen. Hän neuloo säännöllisesti sukkia, turvalonkeroita ja hypistelymuhveja lastensairaaloihin sekä Suomeen, että Espanjaan, Mulan kunnan vanhustenkerhoon ja vähävaraisille paikallisille perheille.

Eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu

Näin ison eläinlauman kanssa päivät eivät ole tylsiä. Kun kaksi adoptioaasia Sancho ja Baldo saapuivat tilalle alkuvuonna, pariskunnan ajatuksena oli tehdä niiden kanssa pitkiä kävelylenkkejä. 16-vuotias Sancho käveleekin tyytyväisenä hihnassa, mutta omapäisen 6-vuotiaan Baldon mielestä lenkit ovat typeriä. Baldoa joudutaan joskus houkuttelemaan kotiin tunninkin ajan porkkanoiden ja muiden herkkujen kanssa. Lopulta se kävelee takaisin kotiin omassa tahdissaan, miten sattuu huvittamaan. 

Baldo on Niinalle hyvin rakas, vaikka käyttäytyykin joskus aasimaisesti.

– Aasi painaa reilusti yli 200 kiloa, joten sitä ei saa liikkeelle väkisin. Kesäkuussa Baldo päätti lenkillä yhtäkkiä loikata vauhdilla eteenpäin, ja sen hihna oli kiinni ranteessani. Lensin käsi edellä maahan mahalleni. Olkapää on edelleen todella kipeä, ja odottelen hoitoon pääsyä, kertoo Niina.  

Tulevaisuus on Espanjassa

Niina ja Kim aikovat ilman muuta jäädä Espanjaan pysyvästi. He ovat molemmat hakeneet Espanjan kansalaisuutta. Niinalle se on jo myönnetty ja Kim odottaa vielä päätöstä. 

Pariskunta kertoo, että Suomesta heillä on ikävä läheisiä ihmisiä. Mitään muuta erityistä he eivät kaipaa. Torreviejan Suomi-kaupasta saa suomalaista ruokaa, jos sitä tekee mieli. Myös ystävät tuovat Suomesta esimerkiksi sukkalankaa, salmiakkia, perunajauhoja ja siirappia.  

-Syksyisiä sienestysreissuja ja suomalaista metsää kyllä välillä ikävoin, myöntää Niina. Mulan metsät ovat kuivia ja maisema todella erinäköistä Suomen vihreyteen verrattuna.

Tulevaisuudelta pariskunta toivoo terveyttä, pitkää ikää ilman uusia pandemioita ja että rakkaat eläimet voisivat hyvin. Niina ja Kim ovat löytäneet mukavan ystäväpiirin Espanjasta. Mulan ystävät ovat espanjalaisia, hollantilaisia ja brittejä. Suomalaiset ja ruotsalaiset ystävät löytyvät Suomen lisäksi Torreviejan seudulta. 

Vinkkejä Espanjaan muutosta haaveileville

Espanjaan muuttoa suunnittelevia Niina ja Kim neuvovat ottamaan asioista selvää suoraan viranomaisilta netin keskustelupalstojen sijaan. He myös suosittelevat ensin vuokralla asumista, kunnes se itselle parhaiten sopiva paikka löytyy.

– Kielen ja kulttuurin opiskeleminen on ensiarvoisen tärkeää, koska silloin elämä on paljon antoisampaa ja helpompaa. Me olemme Espanjassa mamuja, joten meidän tulee sopeutua paikalliseen elämään ja tapoihin maalaisjärkeä kuitenkaan unohtamatta, muistuttaa Kim.

Espanjan roskaisuutta kauhistellaan monesti nettipalstoilla, mutta maanteiden varsien roskaaminen ei lopu kiukuttelemalla, toteaa Niina. Hän kertoo itse kulkevansa tien vartta pitkin useamman kerran vuodessa maitokärryjen kanssa roskia keräten.

– Kuuntelen äänikirjaa, nautin auringosta ja saan hyvän mielen. Ohikulkijat hymyilevät. Ehkä heillekin jää siitä kohtaamisesta jotain mieleen.

Mulan Martan ja Markiisin elämää voi seurata Facebookissa: Elämää Espanjan maaseudulla

Lue edellinen Espanja.Comin kuukauden henkilö -artikkeli:
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton

Teksti Jaana Pohjanheimo
Kuvat Niina ja Kim Blomster
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot

Las Teresitas -ranta ja merivesialtaat ovat Teneriffan Santa Cruzin helmiä