Koiran hylkäämisestä 30 000€ sakot Espanjassa

Julkaistu: 11.03.2018
AsuminenEläminen ja lomailu

Espanjan eläintensuojelulakiin ajetaan uudistusta, jonka mukaan lemmikkieläimen hylkäämisestä rapsahtaisi jopa 30 000 euron sakot. Hylättyjen koirien lopettaminen tulisi myös rangaistavaksi teoksi.

PACMA  (El Partido Animalista) ajaa koko Espanjaan Ley Cero eli nollalakia, jolla parannettaisiin lemmikkieläinten kohtelua. Aloite on saanut jo yli 200 000 allekirjoitusta ja 15.3 klo 11 on asian edistämiseksi mielenosoitus Madridissa kongressin edessä. Lakialoite on jo kongressin käsittelyssä ja PACMA haluaa varmistaa ja vauhdittaa sen etenemistä. Lakiuudistukset eläintensuojelulaissa  (Ley General de Bienestar y Protección de los Animales) tulisivat nostamaan Espanjan niiden maiden joukkoon, joissa suhtaudutaan vakavasti eläinten pahoinpitelyyn ja hylkäämiseen.

Alueissa eroa

Lait vaihtelevat eri itsehallintoalueissa. PACMA haluaa tällä uudella Ley Cero lailla eläimille tasavertaisesti samanarvoisen inhimilisen  kohtelun koko Espanjassa.

Useat Espanjan alueet ovat jo päivittäneet tai päivittämässä eläinsuojelulakejaan.  Uudistuksia tekevät ainakin Valencia, Madrid, Castilla- La Manca ja Galicia.

Castilla -La Manchassa mm. metsästyskoirat eivät kuulu alueen uuden eläsinsuojelulain piiriin. Siellä myös puolustetaan korvien ja häntien typistämistä. Valenciassa taas on härät jätetty uuden lain ulkopuolelle. Mm. Madridissa ja Galiciassa voi saada jopa 30 000€ sakon eläimen heitteillejätöstä tai kaltoinkohtelusta.

Rangaistuksilla pyritään asennemuutoksiin

Eläintensuojeluviranomaisten mukaan Espanjassa on hylätty viimeisten vuosien aikana vuosittain noin 150 000 koiraa. Todellinen luku on varmasti isompi, sillä kaikki roskakoriin elävinä heitetyt koiran- ja kissanpennut eivät varmasti ole tilastoissa. Tämä synkkä luku kertoo tilanteesta Espanjassa ja kun määrään lisätään muiden maiden tilastot, puhutaan hurjasta määrästä hylättyjä eläimiä. Tämän käytännön karsimiseksi suunnatut rangaistukset muuttavat toivottavasti asenteita ja vaikuttavat hylättyjen eläinten määrään.

Lopettaminen kielletään

Joissakin hylättyjen koirien keskuksissa on toimittu siten, että jollei koiralle ole löydetty uutta kotia on niitä pidetty keskuksessa 10 tai 20 päivää, jonka jälkeen koirat on lopetettu. Lakimuutoksen myötä hylättyjen koirien lopettaminen tulisi rangaistavaksi teoksi.

Muualla maailmassa

Espanjan lisäksi eläinten pahoinpitely on rangaistava teko muun muassa Meksikossa, missä lemmikin kaltoin kohtelusta voi saada vankeustuomion. Tuomion mitta määräytyy teon raakuuden mukaan kuudesta kuukaudesta jopa kahteen vankilavuoteen. Sakkorangaistuksen määrä on 50-100 kertainen minimipalkkaa vastaava summa. Laki Meksikossa astui voimaan vuonna 2014.

Kolumbiassa hyväksyttiin vuonna 2015 laki, jonka mukaan eläinten pahoinpitelystä voi saada sakkoa 60 minimikuukausipalkan verran tai vankilatuomion 12-36 kuukaudeksi.

Uruguayassa on vuodesta 2014 asti ollut voimassa laki, jossa määrätään jopa kahden vuoden vankilarangaistus kotieläimen tappamisesta ja pahoinpitelystä voi saada 68 800 peson sakkorangaistuksen. Eläinsirkukset ja eläintarhat ovat lain mukaan kiellettyjä.

Perussa hyväksyttiin vuonna 2015 laki, jossa nostettiin eläinten pahoinpitelystä annetun vankilarangaistuksen määrää aina viiteen vuoteen asti.

Iso-Britannia on ensimmäinen maa, jossa eläinten pahoinpitely on listattu rikokseksi. Laissa määritellään neljä eläinten perusoikeutta; oikeus ravintoon, turvaan, terveyteen ja hyvinvointiin. Lisäksi laissa määritellään rangaistavaksi myös vapaiden nisäkkäiden kaltoin kohtelu.

Saksassa voidaan antaa jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus eläinten pahoinpitelystä.

Australiassa rangaistus kotieläimen hylkäämisestä on 100 000 dollarista aina 5 vuoteen vankeutta.

Egyptissä rangaistaan eläinten pahoinpitelystä 3 vuoden vankeusrangaistuksella, jos teko on tahallinen.

Sveitsissä julma tai tahallinen eläimiin kohdistuva pahoinpitely on rangaistava teko, josta voi saada kolmen vuoden vankeusrangaistuksen tai sakkorangaistuksen 20 000 Sveitsin frangiin asti.

Ranskassa eläinten pahoinpitelystä on säädetty maksimivankeusrangaistus 2 vuotta ja sakkomaksu 30 000 euroa. Myös tahattomat pahoinpitelyt määritellään rangaistaviksi.

Yhdysvalloissa laki eläintensuojelusta vaihtelee osavaltioittain. Esimerkiksi New Yorkissa eläimen hylkäämisestä, pahoinpitelystä tai kiduttamisesta voi saada 1000-5000 dollarin sakon tai 2 vuotta vankeutta. Alabaman osavaltiossa puolestaan eräs mies tuomittiin 99 vuodeksi vankeuteen syytettynä 75 eläimen julmasta pahoinpitelystä.

Valtioiden välisissä käytännöissä on eroja, mutta suuri joukko eläintenystäviä toimii eläinten oikeuksien puolesta mallien yhdenmukaistamiseksi. Tavoite on saada eläinten oikeudet ihmisten tietoisuuteen.

Täällä voit käydä antamassa tuen PACMAn lakialoitteelle.  Ja sieltä kohta: firma (allekirjoitus)

Tiedot: Estado 

doogweb.es
pacma.es

Jaa:

Espanja.Com Uutiskirje maalis 1/18

Matkakohteena vuorten kauniit kappelit