Kotini Espanjassa: Isosta omakotitalosta moderniin kattohuoneistoon

Julkaistu: 11.02.2023
AjankohtaistaAsuminenUusimmatVideotVideot>Ajankohtaista -videot

Iso omakotitalo Fuengirolassa vaihtui kattohuoneistoon Benalmádenassa, kun suurperheen lapset lähtivät maailmalle. Laajan ulkoterassin kattaminen toi runsaasti lisäneliöitä, joissa nyt myös Aku-koira mahtuu kirmaamaan. Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen toteavat, että luovassa suunnittelussa tärkeitä teemoja olivat käytännöllisyys, tehokkuus ja arkkitehtuurin estetiikka.

Asunto on nyt selkeästi suunniteltu aktiiviselle pariskunnalla ja isolle koiralle. Kompakti olohuone on pyhitetty rentoutumiseen, ja kaksi tilavaa makuuhuonetta kylpyhuoneineen ja parvekkeineen lepäämiseen. Muu asunto koostuu erilaisista tiloista, joissa jokaisella on selvä tehtävä.

Kattamalla ulkotila saatiin runsaasti lisää käyttöneliöitä.
Remontilla toimiva asunto

Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen sekä 60-kiloinen Aku-koira muuttivat viime vuonna Benalmádenassa sijaitsevan palvelutaloyhtiö Sensaran kattohuoneistoon. – Täältä löytyvät kaikki palvelut sitten kun alamme niitä tarvitsemaan, naurahtaa pariskunta. Tosin siihen voi mennä vielä hetki.

Alkuperäiseen asuntoon käytiin ison ulkoterassin kautta. – Ideat alkoivat syntymään saman tien, kun näin asunnon ensimmäisen kerran, muistelee Matti Kuosmanen. Muuttamalla se sisätilaksi asuntoon saataisiin lisäneliöitä ja avaruutta.

Asunnon sisäänkäynti avautuukin nyt upeaan harrastetilaan, joka palvelee toimistona sekä musiikki- ja biljardisalina. Kanttorin urasta nuorena haaveillut Matti säestää usein flyygelillä laulajana ja näyttelijänä tunnettua Marja-Liisaa.

Upea kattorakennelma kiinnittää huomion heti sisääntulossa.

Moniulotteinen kaunis katto kiinnittää heti huomion. – Eihän näitä ole enää olemassakaan, Matti huokaa, enkä itse olisi osannut tällaista edes suunnitella.

Lämpimät lattiat

– Vihdoinkin voimme kulkea sisällä sukkasillaan, iloitsee Marja-Liisa Kuosmanen. Espanjassahan on tunnetusti kylmät lattiat, sillä täällä käytetään yleisesti kivilattioita. – Nyt ei tule kylmä jalkoihin, ja tasaahan se myös huoneen lämpötilaa, kun lattia ei hohkaa kylmää.

Myös Aku-koira pitää kokolattiamatosta. Se on pehmeä ja lämmin, eivätkä tassut luista, kun hepulihetki koittaa.

Akun pitää enemmän kokolattiamatosta kuin kylmistä laatoista. Kuva Jirkka Jurvanen

Kokolattiamatto muodostuu irrotettavista neliöistä, joten tarpeen vaatiessa voidaan vaihtaa vain osa mattoa. – Mielenkiintoista on, että pöly hävisi asunnon ilmasta, toteaa Marja-Liisa. Se sitoutuu mattoon, ja robotti-imuri imee sen pois.

Asunnon huonekalut ja erityisesti niiden pohjakorkeus sekä jalat suunniteltiin niin, että robotti-imuri pääsee kulkemaan alta ja kiertämään sujuvasti kaikki paikat. Biljardipöytääkin korotettiin, että robotti mahtuu kulkemaan sen alla.

Luonnonvoimalla ja modernilla teknologialla

Olohuoneeseen laitettiin tunnelman vuoksi sähkötakka, mutta muuten asunto lämpiää ja viilentyy tarpeen mukaan ilmalämpöpumpulla. Tosin sitäkään ei kovin usein tarvitse, sillä kun asuntoa kiertävien kuuden terassin ovet aukaistaan, niin ilma pysyy läpivedon ansiosta vilpoisena jopa kesähelteillä.

Länsiparvekkeen laajat näköalat mereltä vuorille ovat asunnon valttikortti.

Vilvoittavaa meri-ilmaa riittää kesällä tänne asti, sillä Sensaran taloyhtiö sijaitsee rinteessä ja sieltä on suora näköyhteys merelle. Talvella taas aurinko paistaa sisään isoista ikkunoista ja terassin ovista lämmittäen huoneiston.

Asunnossa on käytetty moderneja teknologisia ratkaisuja, jotka optimoivat toimintoja ja säästävät siinä samalla sähköä. Matti on ammatiltaan rakennusinsinööri, ja hänet tunnetaan muutenkin loistavana ideoijana.

– Olen rakentanut Samsung Smart Think -systeemin ympärille koko asunnon tekniikan. Se toimii myös puhelimen sovelluksessa, josta sitä voi säätää ja seurata toimintoja.

Videolla asunnon esittely ja Marja-Liisan ja Matin herkkä duetto.
Varastosta mittatilaus sauna

Seppo Kerman on suunnitellut pariskunnalle jo neljä saunaa. Tässäkin saunassa on käytännöllisyys mietitty viimeisen päälle. Lauteet voidaan nostaa erikoisvalmisteisella koukulla pesua varten ja jättää kuivumaan yläasentoon. Robotti mahtuu imuroimaan täälläkin.

– Ja tietenkin saunasta pitää näkyä Afrikka, naurahtaa Matti. Tätä varten seinään laitettiin ikkuna.  Ja kirkkaalla ilmalla Marokon vuoret tosiaan siintävät löylyssä istujalle.

Saunasta on esteettömät näkymät Afrikkaan asti.
Täydellisyyttä hipova keittiö

Avokeittiön sijainti on asunnon keskellä, sillä tässä kodissa keittiö on kodin sydän. – Nyt ollaankin lähellä haaveiden keittiötä, toteaa perheen kokki. Matti kertoo kävelleensä kymmenkunta yötä suunnitellen keittiötä eri ruokalajien valmistuksen kautta.

Ulkoterassin remontissa saatiin keittiöstäkin alkuperäistä suurempi. Suunnittelussa mentiin käytännöllisyys edellä, mutta kaasuliesi oli ehdoton.

Kaapistoksi valittiin Ikean peruskeittiö, joiden ovet saa auki polven tönäisyllä ja kaapistoissa on sisällä valot. Astianpesukone sijoitettiin ergonomiselle korkeudelle ja pesualtaan läheisyyteen.

Intohimoiselle kokille kaasuhella on se ainut oikea.

– Työtasoa pitää olla riittävästi ja se pysyy tyhjänä, kun kaikelle on paikka kaapeissa, painottaa Matti. Olemme säästäneet vain ne tavarat, mitä oikeasti käytämme, joten kaapeissa on mukavan tilavaa. Emme laittaneet keittiöön olleenkaan ylähyllyjä, sillä sinne kerääntyy vain kaikkea tarpeetonta. Keittiön yleisilmekin säilyi näin kevyempänä.

Keittiön viereen sijoitettiin ruokailutila, josta taas avautuvat pariovet isolle terassille. Terassilta on näkymät niin vuorille kuin merelle. – Tämä on juuri kattohuoneistojen viehätys, toteavat Marja-Liisa ja Matti. Tunne, että ollaan korkealla ja näkee kauas.

Teksti ja kuvat Jaana Monto
jaana.monto@espanja.com

MAINOS

Tutustu monipuoliseen asumis- ja palvelukonsepti Sensaraan!

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.


Jaa:

Barcelonan lähellä on kruunuttomien kuninkaiden linna

Espanjan 10 romanttisinta kylää