Majoitus luolatalossa vuoren rinteen syleilyssä kiinnostaa

Julkaistu: 22.05.2022
AjankohtaistaAjanvieteAsuminenUusimmat

Luolataloissa majoittuminen on ainutlaatuinen kokemus. Ekologisuuden lisäksi se on elämyskokonaisuus, johon kuuluu myös gastronomia, seikkailuja ja koko lähiympäristön tarjonta. Nyt on Andalusiassa alkanut luolatalojen buumi slummeista turismin helmiksi.

Vielä muutama vuosikymmen sitten luolataloja pidettiin ala-arvoisina asuntoina. Niistä puuttui viemäröinti ja niiden vetovoima turisti- tai perheasuntoina oli alhainen. Nyt tämä majoitusmuoto elää huippuaikoja. Asunnot ovat vakiinnuttaneet asemansa elämysmatkailussa niin, että asuntojen varauskirjat ovat olleet lähes täynnä viime joulusta 2021 lähtien.

Kokonaisvaltainen elämys

Mikä luolataloissa viehättää niin paljon, että ne ovat nousseet turismin voimavaraksi Andalusiassa? Ilmeisimmät syyt liittyvät niiden arkkitehtuuriin, joka kiinnostaa turisteja. Matkailija voi majoittua vuoren rinteen syleilyssä, jossa kallio toimii seininä ja kattona. Monet luolatalot sijaitsevat myös historiallisissa kaupungeissa, joissa on ainutlaatuista nähtävää ja kaunis ympäristö.

Luolataloissa majoittuminen on kokonaisvaltainen kokemus. Ekologisuuden lisäksi se on elämyskokonaisuus, johon kuuluu myös gastronomia, seikkailuja ja koko lähiympäristön tarjonta. Asiantuntijat uskovat, että tämän majoitustyylin suosio tulee kasvamaan lähivuosien aikana.

Buumiin löytyy kuitenkin myös syy muuttuneisiin asenteisiin koskien kestävää kehitystä. Luolatalot, vaikka osa niistä on jo yli 500 vuotta vanhoja, ovat energiatehokkaampia kuin suurin osa 2000-luvun asunnoista. Ne toimivat paremmin Andalusian sisämaan helteisissä kesissä ja ankarissa talvissa. Luolatalojen lämpötila pysyttelee 18-22 asteessa läpi vuoden, joten ilmastoinnille ei ole käyttöä.

Kuva Julian Braunecker/Pixabay
Granada edelläkävijänä

Suurin osa Andalusian luola-asunnoista juontaa juurensa Espanjan Reconquistan eli takaisinvalloituksen ajalle, jolloin kristityt valloittivat Granadan kuningaskuntaa ja maurilaisväestö pakeni valloittajia luoliin etsien niistä turvapaikkaa.

Granadan provinssissa on nykyään 12 000 luola-asuntoa ja niissä asuu 25 000 henkilöä. Aluetta voidaan sanoa tämän tyyppisten asumusten mekaksi.

Eniten luolataloja on Guadixen kaupungissa Granadassa, mutta niitä löytyy myös eri puolilta Andalusiaa mm. Granadan Sacramontesta, Almerían Almanzorasta, Cádizin Setenil de las Bodegasista ja Jaenin Cazorlasta. Yhteensä ne edustavat 80 % koko Euroopan luola-asunnoista.

Nykypäivänä kaikki nämä paikat ovat kukoistavia turistikohteita ja luolataloista ollaan hyvin kiinnostuneita. Matkoja voi varata mm. Asociación Andaluza de Cuevas Turísticas -yhdistyksen, kautta ja heidän mukaansa esimerkiksi jouluna, ystävänpäivänä ja Andalusian päivänä käyttöaste oli lähes 100 %.

Andalusia toimii koko toimialan edelläkävijänä, mutta Espanjassa on muitakin alueita, kuten La Rioja (erityisesti Arnedo), León, Kanariansaaret, Albacete, Asturia, Navarra ja Alicante, joissa luola-asuntoja on alettu kunnostaa asumiskelpoisiksi.

Kuva Flickr
Monipuolista ja säännösteltyä toimintaa

Vuonna 2016 Asociación Andaluza de Cuevas Turísticas -yhdistyksessä oli 20 jäsentä, ja nyt jäseniä on 60. Yhdistyksen toiminnan viime vuosien kasvu todistaakin, että sisämaan-, lähi- ja elämysturismin yhdistäminen on ollut menestys.

Yhteensä yhdistyksen jäsenten tarjoama majoituskapasiteetti on 2000 vuodetta. Luolatalot ovat yleensä pieniä, mutta on myös olemassa muutamia isompia, noin 50 vuodepaikan luolaan rakennettuja hotelleja. Luolatalojen käyttötarkoitus ja palveluiden tarjonta ovat myös monipuolistuneet. Niissä on nykyään ravintoloita, arabialaistyylisiä kylpylöitä, yoga keskuksia, viinitaloja ja jopa kielikouluja sekä flamenco-esityksiä.

Luolatalojen saadessa uuden elämän ja uusia käyttötarkoituksia, Andalusian aluehallinto hyväksyi helmikussa 2022 ensimmäisen säännöstekstin niihin liittyen. Säännösten tarkoituksena on taata luolatalojen asumiskelpoisuus ja turvallisuus sekä niiden hyödyntäminen tehokkaasti matkailutuotteena.

Lähde
20minutos.es

Pääkuva
Piqsels

Jaa:

Käteisellä maksaminen Espanjassa

Viikkomarkkinoilta tavaraa, tunnelmaa ja tuoksuja