Asuminen

Suomi-autolla Espanjassa – milloin pitää vaihtaa rekisterikilvet?

Julkaistu: 23.10.2022

Espanjassa tien päällä liikkuessa näkee paljon useiden muiden maiden rekisterikilvillä liikkuvia ajoneuvoja. Myös Suomen rekisterissä olevia autoja on liikkeellä, erityisesti Costa del Solin alueella. Kuinka kauan suomalaisilla kilvillä saa Espanjassa ajella ja miten kauan voi käyttää suomalaista ajokorttia? Entäpä kulkeminen kotimaahan, jos vakinainen asuinpaikka on Espanjassa ja auto Espanjan kilvissä?

Suomi-autolla Espanjassa ajaminen riippuu Espanjassa oleskelun luonteesta. Jos Espanjaan saapuu oleskelemaan esimerkiksi lomailumielessä alle kuuden kuukauden ajaksi ja vakituinen asuinpaikka pysyy Suomessa, saa auton pitää kotimaan kilvissä. Tässä tilanteessa oleskelu tulkitaan väliaikaiseksi.

Espanjassa oleskeluaika ja oleskelustatus ratkaisevat

Jos Espanjaan saapuu yli puoleksi vuodeksi, tulee hakea paikallista virallista henkilönumeroa (NIE-numero). Auto tulee  aina rekisteröidä tällöin Espanjaan, jos sillä haluaa ajaa Espanjassa. Suomen kilvissä olevan auton voi toki omistaa myös Espanjassa, jos sillä ei aja.

Suomessa kirjoilla oleva voi omistaa auton, joka on Espanjan kilvissä. Sillä saa myös ajaa Espanjassa. Jos sen vie Suomeen, sillä saa ajaa verottomasti korkeintaan 14 päivää.

Autolle pitää myös ottaa pakollinen liikennevakuutus Espanjasta. Lisäksi voi ottaa halutessaan Kasko-vakuutuksen. Käytetyn ajoneuvon maahantuonnista Manner-Espanjaan ja Baleaareille ei pääsääntöisesti peritä arvonlisäveroa, mikäli alv on jo maksettu Suomessa.

Espanjassa vakituisesti asuvat eivät saa ajaa autoa, jossa on Suomen kilvet. Kuva Pxhere.
Ajokortin vaihto

EU-lainsäädäntö takaa, että Euroopan unionin alueen kansalaiset voivat ajaa kaikissa EU-maissa myös muiden EU-maiden ajokorteilla. Espanjassa pysyvästi asuvien tulee kuitenkin ottaa huomioon myös Espanjan ajokortteja koskeva lainsäädäntö.

Espanjan laki määrää, että kaikkien maassa vähintään kaksi vuotta asuneiden residenttien on vaihdettava toisen EU-maan ajokortti espanjalaiseen ajokorttiin. Kahden vuoden määräaika lasketaan siitä päivästä, kun residencia myönnetään ulkomaalaiselle.

Espanjan autolla kotimaahan

Espanjassa vakituisesti asuva voi matkustaa Suomeen ja ajaa Suomessa Espanjan rekisterissä olevalla autolla verottomasti esimerkiksi lomamatkan ajan. Ajoneuvon käyttö ilman autoveron suorittamista on pääsääntöisesti mahdollista, mikäli autoa käytetään Suomessa enintään kuusi kuukautta.

Ajoneuvon väliaikainen käyttö edellyttää, että ajoneuvo on muualla kuin Suomessa rekisteröity, ja rekisteröinti on voimassa. Lisäksi sillä tulee olla Suomessa voimassa oleva liikennevakuutus.

Jos Espanjaan rekisteröityä ajoneuvoa käyttää Suomessa yli kuusi kuukautta, mutta vakituinen asuinpaikka on edelleen ulkomailla, voi hakea verottomalle käytölle lisäaikaa eli enimmäisajan pidentämistä. Lisäaikaa voi saada enintään yhden vuoden ajaksi. Lisäaikaa kannattaa hakea Verohallinnolta hyvissä ajoin ennen kuin kuuden kuukauden käyttöaika päättyy.

Jos asut vakituisesti Suomessa ja viet Espanjaan rekisteröidyn auton Suomeen, saat ajaa sillä Suomessa korkeintaan yhteensä 14 päivää verottomasti.

  • Saat ajaa suomalaisilla kilvillä, jos asut Espanjassa alle puoli vuotta.
  • Jos olet yli puoli vuotta Espanjassa vaihda autoon espanjalaiset kilvet, jos haluat ajaa sillä.
  • Jos asut vakituisesti Suomessa ja viet espanjan kilvissä olevan auton Suomeen, saat ajaa sillä verottomasti 14 päivää.
  • Jos olet kirjoilla Espanjassa, saat ajaa espanjalaisissa kilvissä olevaa autoa Suomessa puoli vuotta.
  • Jos asut yli kaksi vuotta Espanjassa, sinun on vaihdettava suomalainen ajokortti espanjalaiseen.

Muokattu 24.10 klo 9.15: lisätty loppuun lista. 17.15 Artikkelikuva vaihdettu.

Lähteet
autoliitto.fi
finlandabroad.fi
veronmaksajat.fi
vero.fi

Kuva Pxhere

Jaa:

Espanjan Gironan suosituimmalla vaellusreitillä on lentokoneen hylky

Kodinvaihtelu virkistää – asunnonvaihto matkailutapana