Alue-esittelytEläminen ja lomailuEsa Ennelin Barcelonassa

Antoni Gaudín Sagrada Família -kirkon rakennusprojekti on jatkunut yli 100 vuotta

Julkaistu: 26.11.2023

Barcelonan tunnetuimman arkkitehdin Antoni Gaudín ikonisin projekti on jo yli 100 vuotta rakenteilla ollut Sagrada Família -kirkko. Näyttävän katedraalin arvioitua valmistumispäivää on lykätty jälleen.

Sagrada Família -kirkon rakentaminen käynnistyi jo vuonna 1883, ja projekti on yhä edelleen käynnissä. Viimeisimmän tiedon mukaan kirkon lopullista valmistumispäivää on taas siirretty, tällä kertaa vuoteen 2032 asti. 

Antoni Gaudín nuoruus ja traaginen kuolema

Antoni Gaudí syntyi Reusin kaupungissa Kataloniassa vuonna 1852. Hänen isänsä, kupariseppä Francesc Gaudí, havaitsi nuoren Antonin kiinnostuksen matematiikkaan ja luonnontieteisiin. Tämä innosti poikaa aloittamaan arkkitehtuurin opintonsa Barcelonan arkkitehtuurikoulussa vuonna 1873.

Opintojen alusta alkaen Gaudí osoitti poikkeuksellista lahjakkuutta, ja hän nousi nopeasti opettajien suosikiksi. Hän ei tyytynyt omaksumaan perinteisiä arkitehtuurin periaatteita vaan alkoi kehittää omaa ainutlaatuista tyyliään ja filosofiaansa projekteissaan.

Antoni Gaudí valmistui arkkitehdiksi vuonna 1878 ja hankki aluksi arvokasta työkokemusta Carrer de Montjüic del Carme -kadulla sijainneessa arkkitehtitoimistossa.

Vuodesta 1883 alkaen Gaudí aloitti ensimmäiset itsenäiset rakennusprojektinsa. Samana vuonna hänelle uskottiin myös vuotta aikaisemmin käynnistynyt massiivinen Sagrada Família -kirkon rakennusprojekti.

Gaudí työskenteli projektin kanssa lähes koko työuransa antaen sille oman ainutlaatuisen leimansa. Hän myös muutti kirkon ensimmäisen arkkitehdin Francisco del Paula del Villarin suunnitelmat vastaamaan oma omaperäistä tyyliään.

Kuvassa Sagrada Famílian vanha pääty.

Gaudí johti Sagrada Famílian rakennustöitä traagiseen kuolemaansa asti. Hän menehtyi 10. kesäkuuta 1926, 73-vuotiaana, jäätyään raitiovaunun alle matkalla rukoilemaan Sagrada Famílian työmaalle.

Vakavasti loukkaantunutta ja vaatimattomasti pukeutunutta Antoni Gaudía ei tunnistettu heti onnettomuuden jälkeen, vaan hänet vietiin aluksi hoidettavaksi köyhäinhoitolaan. Sairaalaan pääsy viivästyi, kunnes hänet lopulta tunnistettiin maailmankuuluksi arkkitehdiksi. Valitettavasti hänet saatiin sairaalahoitoon liian myöhään.

Sagrada Famílian rakentaminen Gaudín kuoleman jälkeen

Sagrada Famílian rakentaminen on jatkunut muutamista keskeytyksistä ja vastoinkäymisistä huolimatta tähän päivään asti.

Kirkko vaurioitui ja osa Gaudín alkuperäisistä suunnitelmista katosi Espanjan sisällissodan aikana. Vuosien varrella uusia arkkitehtejä on liittynyt rakennusprosessin suunnitteluun mukaan.

Vaikka osa Gaudín alkuperäisistä suunnitelmista on alkuperäisten suunnitelmien kadottua epävarmoja, pyritään Gaudín kädenjälkeä kunnioittamaan mahdollisimman tarkasti.

Kuvassa Sagrada Famílian moderni pääty.

Muutama viikko sitten Sagrada Famílian valmistumisaikataulua siirrettiin jälleen vuodesta 2028 vuoteen 2032. Todennäköisesti valmistumisaikataulua joudutaan siirtämään vielä pidemmälle tulevaisuuteen.

Ongelmana ovat laittomasti kirkon itäpäädyn eteen rakennetut asuintalot, jotka sijaitsevat liian lähellä kirkkoa. Näiden asuintalojen purkamisesta on odotettavissa voimakasta vastustusta, ja asukkaiden häätämiseen kuluu todennäköisesti vielä vuosikausia.

Tutustuminen Sagrada Família kirkkoon

Sagrada Família -kirkon sisätiloihin pääsee tutustumaan ennakkoon ostetulla lipulla. Liput voi varata kirkon viralliselta myyntipaikalta kirkon yhteydessä tai Sagrada Famílian virallisilta verkkosivuilta.

Lippu kannattaa hankkia muutama päivä etukäteen, jotta voit valita itsellesi sopivimman vierailuajankohdan.

Kuvassa Sagrada Famílian ikkunat.

Salainen vinkki kirkossa vieraileville: kirkon pääsalissa voi vierailla myös maksutta jonottamalla hyvissä ajoin sunnuntaisin järjestettävään katoliseen messuun. On kuitenkin huomioitava, että messuun osallistuvilla ei ole mahdollisuutta tehdä yleistä kiertokäyntiä eikä vierailla esimerkiksi kirkon sokkeloisissa torneissa.

Linkki Sagrada Famílian pääsylippujen viralliselle ostosivuille:
https://sagradafamilia.org/en/tickets

Kuvassa Sagrada Famílian värikkäät tornit.

Lue lisää Barcelonasta:
Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa

Teksti ja kuvat Esa Ennelin
esa@espanja.com
toimitus@espanja.com

Esa Ennelin toimii Barcelonasta käsin sekä järjestötyön että kulttuuriprojektien edistämistehtävissä. Järjestötöiden lisäksi hän on erikoistunut mm. katuvalokuvaamiseen, ja sukeltanut viimeisten 15 vuoden aikana todella syvälle Barcelonan sykkeeseen. Hän haluaa johdattaa lukijat valokuvien ja juttujen välityksellä Barcelonan kaupungin uskomattomaan historiaan ja kulttuuriin.

Esalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen esa@espanja.com.

Jaa:

Tervetuloa itsenäisyyspäivän gaalaan 2023 Torremolinosiin!

Junalla viikonlopuksi Granadaan