Eläminen ja lomailu

Koe vanhan ajan tunnelmaa Málagan Huelinissa

Julkaistu: 01.05.2024

Málagassa on monenlaista nähtävää ja koettavaa eikä tekeminen takuulla lopu kesken. Jos ydinkeskusta alkaa olla koluttu läpikotaisin, on sen lähiympäristössäkin paljon näkemisen arvoisia kohteita. Esimerkiksi Málagan Huelinin vanhassa teollisuuskaupunginosassa voi vielä tänäkin päivänä aistia 1800–1900-luvun teollisuuden aikaa.

Huelinin kaupunginosa on sopiva vierailukohde sellaisille, jotka haluavat kokea Málagaa hieman erilaisesta näkökulmasta. Kaupunginosa tarjoaa autenttisen kokemuksen 1800-luvun teollisuuden ajasta, jonka perinteiseen ympäristöön sekoittuu tänä päivänä uusia trendejä, taidetta, kulttuuria, gastronomiaa ja muuta vapaa-ajan toimintaa.

Teollisuusreitti

Málagan kaupungin turistitoimisto on suunnitellut erityisen 2,7 kilometriä pitkän teollisuusreitin läpi Huelinin vanhan teollisuusalueen, jonka voi kulkea omatoimisesti. Reitti kulkee läpi vanhojen teollisuusrakennusten ja Huelinin puiston, ja siinä yhdistyvät nykytekniikka ja vanha aika. Espanja.Com kävi kulkemassa reitin huhtikuun lopussa.

Málagan teollisuusreitin kartta:

1. Barrio de Huelin (Huelinin kaupunginosa)

Teollinen vallankumous on edelleen konkreettisesti nähtävillä Huelinin tehdasrakennuksissa, jotka on nyt restauroitu kulttuurille ja sosiaaliselle toiminnalle. Vaikuttavia ovat myös korkeat savupiiput, jotka seisovat edelleen rantapaseolla vasten hiekkarantoja ja tuoretta kalaa tarjoavien chringuitojen välissä.

Huelinin maisemiin kuuluvat vanhat savupiiput.

Huelinissa vieraillessa kannattaa myös ehdottomasti käydä Mercado Municipal de Huelin -kauppahallissa, jossa on 162 kojua, joista löytyy tuore- ja sesonkituotteita. Kauppahallin suosittu kahvila-ravintola tarjoaa yhden halvimmista lounaista (menú del día) koko Espanjassa. Mercado on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.00 ja sunnuntaisin suljettu.

Mercado Municipal de Huelin.
Kauppahallissa on 162 kojua.
Suosittu kahvila-ravintola on avoinna 6.00–13.00.
2. Colección del Museo Ruso San Petersburgo (Pietarin venäläisen museon kokoelma)

La Tabacalera on vanha tupakkatehdas, jonka Málagan kaupunki entisöi kulttuurikäyttöön. Nyt 2300 m2 näyttelytilassa on esillä yli 100 Pietarin venäläisen museon esineestä koostuva kokoelma. Museo avattiin vuonna 2017 ja siellä voi katsella kuuluisien viime vuosisatoina vaikuttaneiden venäläistaiteilijoiden, kuten Repinin, Kandinskyn, Tatlinin, Rodchenkon ja Chagallin teoksia. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.30–20.00. Peruslipun hinta on kahdeksan euroa, ja ryhmille on alennettuja hintoja.

Colección del Museo Ruso San Petersburgo -museo.
3. Museo automovilístico y de la moda (Auto- ja muotimuseo)

Myös auto- ja muotimuseo on sijoitettu La Tabacaleraan 7000 m2 kokoiseen tilaan. Tilassa on esillä mielenkiintoinen yhdistelmä portugalilaisen keräilijän João Manuel Magalhaesin autoja ja muotia.

Málagan auto- ja muotimuseo.

Autoja on yli 90, ja vanhimmat niistä on peräisin vuodelta 1898. Autojen joukossa on esillä saman ajanjakson muotia, kuten hattuja, mekkoja ja laukkuja. Näyttelytilassa on monenlaista toimintaa uniikkien autojen vuokrauksesta erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Museo on avoinna joka päivä kello 10.00–14.30 ja 16.00–19.00. Aikuisten sisäänpääsy maksaa 10 euroa, senioreiden ja erityisryhmien 8 euroa, ja 0–5-vuotiaat lapset pääsevät sisään maksutta.

Málagan auto- ja muotimuseossa on autoja muotia vuodesta 1898 lähtien.
4. Polo de Contenidos Digitales (Digitaalisen sisällöntuotannon keskus)

Taidekokoelman ja auto- ja muotimuseon lisäksi La Tabacalerassa voi vierailla Espanjan suurimmassa digitaalisen sisällöntuotannon keskittymässä, jossa suunnitellaan ja luodaan videopelejä. Siellä on myös tilat yrityshankkeille, co-workingille, innovaatioiden kehittämiseen ja koulutukseen.

Polo de Contenidos Digitales.
5. Barriadas autárquicas

Vanhan tupakkatehtaan vieressä, joka on rakennettu vuosien 1923 ja 1927 välillä, on useita arkkitehtuuriltaan Málagalle tyypillisiä rakennuksia Francon ajalta. Niitä ovat Grupo de Torres de la Serna -tornit (1946–1950) ja Barriada Girón -alue (1955), joiden molempien arkkitehti on tuntematon. Lisäksi on Iglesia de San Patricio -kirkko (1950), arkkitehteinä Fernando Guerrero Strachan ja Enrique Atencia. Rakennukset ovat suojeltuja ja edustavat ajalle tyypillistä L- tai U-muotoa.

Vanha tupakkatehdas La Tabacalera.
Iglesia de San Patricio -kirkko
6. Chimenea Los Guindos (Los Guindos -savupiippu)

Los Guindos -savupiippu on tehty punatiilestä ja se on yli 100 metriä korkea. Savupiippu restauroitiin vuonna 2008 ja se on jäänne Los Guindosin lyijysulatosta. Se on rantapaseolla sijaitsevien savupiippujen tapaan osa teollisesta ajasta, joka aiemmin työllisti tuhansia paikallisia työntekijöitä. Los Guindos tunnetaan myös nimellä Mónica, sillä kyseinen nimi oli kirjoitettuna siihen vuosien ajan suurin kirjaimin.

Los Guindos -savupiippu.
7. Parque del Oeste -puisto (Länsi-puisto)

74 000 m2 suuruinen Parque del Oeste avattiin vuonna 1992. Se on todella suosittu kohtaamispaikka ja virkistäytymisalue. Puistossa yhdistyvät ranskalaisella tyylillä suunnitellut puutarhat ja suihkulähteet sekä lammet, urheilualueet, minieläintarha ja saksalaisen taiteilijan Stefan von Reiswitzin 45 korppikotkaveistoksen kokoelma. Parque del Oeste on aina täynnä toimintaa ja kaikenikäisiä ihmisiä.

Saksalaisen taiteilijan Stefan von Reiswitzin teos 45 korppikotkasta,
8. Centro de innovación social La Térmica (La Térmican sosiaalinen innovaatiokeskus)

Tämä yli sadan vuoden historian omaava rakennus oli alun perin ensiapupiste tehdastyöntekijöille. Nyt se on muutettu nykykulttuurin luomis- ja koulutuskeskukseksi, joka on vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa ja hakee aktiivisesti kulttuurialan lahjakkuuksia ja innovatiivisia ideoita.

Centro de innovación social La Térmica -keskus on kaunis ja värikäs rakennus.

Katso lisää matkaideoita Málagaan:
Málagan kuuluisa maamerkki La Farola -majakka avataan yleisölle
Tutustu Málagaan kulkemalla seitsemällä kuuluisalla kadulla
Tutustu Málagaan 24 tunnissa
Málaga kuuluu nyt maailman parhaiden ruokamatkakohteiden viiden kärkeen
Aurinkoenergialla toimivat katamaraanit purjehtivat Málagan lahdella
Málagan satamasta risteilylle
Matka Pablo Picasson ihmeelliseen maailmaan Málagan Museo Picassossa

Lähteet
tabacalera.pdf
coleccionmuseoruso.es
museoautomovilmoda.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla! osa 9

Kanarian aloe vera on arvostettu luonnonlääke