Alue-esittelytEläminen ja lomailuKotini EspanjassaRemontointi ja rakentaminenSisustus ja puutarhaVideot>Alue-esittelyt -videot

Kotini Espanjassa: pariskunnan campo-talo Aurinkorannikon maaseudulla

Julkaistu: 25.12.2022

Jos olet tekemistä vailla, niin muuta maalle. Tällä periaatteella Timo Luoto ja Jaana Laitinen vaihtoivat kerrostaloelämän Aurinkorannikolla campo-taloon Cártaman maaseudulla. Nyt ei tule aika pitkäksi ja syli on täynnä oman tilan hedelmiä. Talokin pestiin, remontoitiin ja sisustettiin oman näköiseksi. Kävimme kylässä, katso Kotini Espanjassa -video!

Kun Timo Luodolle tuli Suomen Lapissa sääskenläpsintäkiintiö täyteen, seurasi muutto Espanjaan.  Kokemusta oli jo 90-luvulta lomien vietosta Aurinkorannikolla ja myöhemmin asumisesta kerrostalossa Benalmádenan rannikolla Torrequebradassa. Kerrostaloasuminen kuitenkin kyllästytti toimeliasta miestä, joten hakuun laitettiin talo, jossa olisi myös tontti.

Hakualueeksi määriteltiin Málagan länsipuolen maaseutu eli campo, mutta kuitenkin kätevän kulkumatkan päässä palveluista ja Fuengirolasta. Tonttia ja valmista puutarhaa piti olla noin 2 000 m2.

Maaseudulla on oma rauha, vaikka naapureita onkin joka puolella.
Espanjalainen Cártama Málagan kyljessä

Sopiva kiinteistö löytyi keväällä 2019 Cártamasta, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Málagasta ja puoli tuntia Fuengirolasta. Toisin kuin muissa lähikunnissa, Cártaman asukkaista vain vajaa 10 % on ulkomaalaisia.

Timon mielestä tämä on vain hyvä asia. – Jos haluaa enkkupubeja, niin niitä löytää sitten läheltä Coínista tai Alhaurin el Grandesta. Näissä kunnissa väestöstä on virallisesti ulkomaalaisia 20–25%, epävirallisesti huomattavasti enemmän.

Kiinteistön entinen omistaja, Málagan pappa kuten Timo häntä kutsuu, neuvoi puutarhan hoidossa. – Hän kävi täällä monta kertaa ja opetti paikalliset niksit. Tämä paikka oli ollut hänelle rakas.

Andalusialaiseen taloon kuuluvat ikkunoiden rejakset voi maalata minkä väriseksi haluaa.

Loppu tieto löytyy sitten vain käymällä paikallisissa puutarhakaupoissa eli viveroissa ja rautakapaupoissa eli fontanerioissa.

– Vaikka en niin paljoa puhu espanjaa, niin aina sitä selviää, toteaa Timo. Otan kuvan tarvittavasta tavarasta tai ongelmasta, kaivan valmiiksi sanastoa ja sitten vain selvitellään. Paikalliset ovat täällä avuliaita.

Nyt ei käy aika pitkäksi

Taloon kuuluu yli 3 000 neliön tontti, jossa kasvaa vaikuttava valikoima etelän kasveja. – Sitruspuut menestyvät tällä alueella loistavasti, kertoo Timo. Avokadot ja mangot eivät sen sijaan täällä kasva.

Mandariineja on montaa lajiketta, ja ne kypsyvät eri aikaan.

Satoa tuottavat myös muun muassa khaki, viikuna, granaattiomena, viinirypäle ja jokin erikoisempi taatelikin. Omenapuusta ei ole kovin tullut satoa, mutta nyt on yhteen puuhun ilmestynyt pari verigreippiä.

– Puoli vuotta voimme aina syödä omaa satoa. Runsaasta sadosta riittää jaettavaa myös niin kyläileville ystäville kuin Coínissa toimivalle hyväntekeväisyysyhdistykselle.

Rikkaruohot poistetaan koko tontilta jyrsimellä kolmen viikon välein.

Myskikurpitsa on innostunut kasvamaan itsekseen ja jokunen tomaattikin pukkaa hedelmää omia aikojaan. – Hirveästi emme ole itse istuttaneet, vähän perunaa ja valkosipulia, toteaa Timo.

Voimme olla täältä kerralla pois vain noin kolmisen viikkoa, vaikka naapurit auttavat kastelussa. Puutarha alkaa muuten rehottaa.

Tontin kastelu toimii kätevästi tontille pumpattavasta yhteiskaivosta ja alueen kanaaliverkostosta. Kuivan kesän jälkeen ei kanaalista ollut vettä vielä tullut haastattelupäivänä, mutta kaivosta sitä onneksi riittää.

Tutustumme videolla Jaanan ja Timon kanssa taloon ja puutarhan hoitoon Espanjassa. Timo selittää myös miten kastelukanaali toimii.

– Talo itsessään ei ollut kovin hyvässä kunnossa, kertoo Jaana. Jouduimme käyttämään paljon aikaa mm. terassien pintojen puhdistamiseen.

Sisältä on kaikki uusittu. – Keittiö ja kylpyhuone on laitettu kokonaan uusiksi, ja muissa on pinnat maalattu. Löysimme hyvät työmiehet kiinteistönvälittäjän kautta. – Paikallisille työmiehille käteinen maksu on yhä mieluisampaa, naurahtaa Timo väliin.

Olohuoneessa oli ostettaessa jo kasettitakka.

Sisustuksessa mentiin käytännöllisyys ja mukavuus edellä. – Emme tehneet mitään etukäteissisustussuunnitelmaa, vaan ostimme sitä mukaa kun jotain tarvittiin, ja pääsimme keskenämme yksimielisyyteen siitä, että millainen hankinta tehdään, muistelee Jaana.

Katso Espanjan asuntoja ja uudiskohteita Espanja.Comin asuntosivuilta

Tutustuimme lähikylien pieniin huonekaluliikkeisiin, sillä emme kumpikaan halunneet Ikea-sisustusta.

Lämpötilaerot maalla ja rannalla

Vaikka Cártama on linnuntietä vain 25 km rannikosta, siellä vallitsee selkeästi erilainen ilmasto kuin rannan lähellä. Kesät ovat noin 5 astetta kuumempia ja talvi-illat saman verran kylmempiä. – Tosin tähän meille tulee mukava tuulenvire mereltä laakso pitkin, toteaa Timo. Silti kesän lämpötilat liikkuvat kuumimmillaan +40 asteen tienoilla.

Jaana pitää kukista, mutta toteaa, että eivät ne kestä kesän kuumuutta, vaan niitä joutuu kesän aikana vaihtamaan uusiin.

Makuuhuoneen ikkuna vaihdettiin lasioveen, jonka kautta aurinko lämmittää talvella makuuhuoneen mukavasti.

Timo ja Jaana vakuuttavat tyytyväisyyttään eloon maalla. – Varsinkin keväällä 2020 pandemian aikaan tämä oli kyllä loistava paikka olla, muistelee Timo. Olisi ollut kamalaa silloin liikkumisrajoitusten aikaan asua kerrostalossa.

–Naapurimme sai ammattinsa puolesta ostettua remonttitarvikkeita ja hän toi niitä meillekin. Näin pystyimme tekemään täällä hommia. Muutenkin naapuriapu toimii hyvin täällä maalla.

–Viihdymme täällä loistavasti, toteavat Timo ja Jaana. Myös lähialue ihan Portugalia myöden on tutkittu. Pariskunnan elämä on selvästi sujahtanut paikalliseen muottiin.

Katso myös Kotini Espanjassa -jakso: Yhden naisen ja kolmen koiran unelma Mijas campolla.
Täältä löydät kaikki Kotini Espanjassa -jaksot.

Teksti ja kuvat Jaana Monto
jaana.monto@espanja.com

Suomalaisomisteinen West Wind Rentals & Properties kiinteistönvälitys etsii
sinulle parhaat ja sopivimmat asunto- sekä
remonttikohteet Aurinkorannikolta yli 25 vuoden kokemuksella.
Ota yhteyttä ja kysy lisää! elponiente.com

Jaa:

Mijas kilpailuttaa rantareitin laajentamista

Espanjan satumaiset paikat kuin suoraan joulutarinasta