Perriturismo: Espanjan lomalle koiran kanssa

Julkaistu: 31.12.2021
AjanvieteEläminen ja lomailuUusimmat

Suunnitteletko lomamatkaa Espanjaan lemmikkisi kanssa? Sieltä löytyy hotelleja, uimarantoja, ravintoloita ja jopa kylpylöitä, jotka ottavat karvakuonot avosylin vastaan.

”Koira tai kissa tarvitsee Espanjaan matkustaakseen voimassa olevan passin, mikrosirutunnisteen sekä rokotteen raivotautia vastaan”, kertoo Aurinkorannikolla lemmikkieläintarvikeliikettä pyörittävä Suvimarja Espinoza.

Okidogin omistajan omasta kotitaloudesta löytyy kaksi koiraa ja kaksi kissaa: Yumi, Rosco, Lumi ja ”pikku kissaksi” useimmiten kutsuttava Li. Suvi on matkustanut koirien ja kissojen kanssa Euroopassa niin lentoteitse kuin karavaanarinakin, ja reissut ovat sujuneet ilman suurempia mutkia matkassa.

”Sellainen hauska kömmähdys sattui edesmenneen koirani Chican kanssa, että hänet oli rekisteröity Espanjan päässä mikrosirulla hevoseksi. Hyvin sujuivat aina matkat maasta toiseen siitä huolimatta”, Suvi nauraa. ”Asia kävi ilmi eläinlääkärillä vasta ihan Chican pitkän elämän viimeisinä päivinä.”

Rannalle vai ei?

”Vuodenajoista suosittelen oikeastaan melkein kaikkia muita, paitsi kuuminta kesää. Silloin ovat etenkin eteläisessä Espanjassa kadutkin niin kuumia, ettei koiraa voi ulkoiluttaa paljain tassuin kuin aamulla aikaisin tai auringonlaskun jälkeen”, Suvi huomauttaa. ”Myös rantojen hiekka on niin kuumaa, että tassut helposti kärähtävät.”

Eläinten oleskelu yleisillä rannoilla on kesäsesongin aikaan kokonaan kiellettyä, yleensä sakon uhalla. Yhä useampi rannikkokaupunki tarjoaa kuitenkin koirarantoja, joilla lemmikit voivat temmeltää vapaina. Sesongin ulkopuolella lemmikit ovat yleensä muillekin rannoille tervetulleita. Säädökset vaihtelevat paikkakunnittain, joten ne kannattaa varmistaa suoraan kaupungintalolta tai poliisilta.

”Muistakaa ottaa koirien kanssa rannoille mukaan juomavettä, kakkapusseja sekä talutushihna, ja vaarallisiksi luokiteltujen koirarotujen edustajilla täytyy olla myös kuonokoppa!” Suvi muistuttaa.

Mistä lomakoti?

”Lemmikin tuominen lomamajoituskohteeseen vaatii tietysti luvan. Tunnetuimmilla kansainvälisillä loma-asuntoja, hotelleja ja muita majapaikkoja välittävillä sivustoilla on erikseen valintakriteeri ’lemmikkiläimet sallittu’, jonka rastittamalla hakukone näyttää ne paikat, joihin eläinystävätkin ovat tervetulleita.”

Usein on kuitenkin täsmennettävä lemmikin rotu ja paino, jonka jälkeen lupa vasta vahvistetaan. Parasta on ottaa suoraan puhelimitse tai sähköpostitse yhteyttä paikkaan ja varmistaa asia.

Lemmikin kanssa liikenteessä

Autolla liikuttaessa täytyy muistaa, että etupenkillä tai autossa vapaana matkustavasta koirasta voi rapsahtaa 200 euron sakot. Junaan puolestaan hyväksytään vain alle kymmenen kiloa painavat lemmikit, oli kyse sitten paikallisjunasta tai pidemmästä matkasta. ”Alle kymppikiloiset ovat raiteille tervetulleita, mutta niiden täytyy matkustaa kantolaukussa, häkissä tai kuonokopan ja talutushihnan kera.”

”Itse on tullut reissattua Espanjan sisällä monissa eri luontokohteissa ja yövyttyä mukavilla leirintäalueilla, missä eläimetkin hyvin viihtyvät”, Suvi kertoo, ja mainitsee retkeilleensä muun muassa El Chorron tekojärvillä sekä Atlantin rannikon puolella Tarifassa ja Cádizin rannoilla.

Kaikki tarvittava löytyy paikanpäältä

”Koiran tai kissan kannalta on tietysti kiva, jos kotoa otetaan matkalle mukaan peitto tai viltti, josta lemmikki tunnistaa tuttuja tuoksuja. Näin on helpompi tuntea olonsa turvalliseksi kaukana omasta kotoakin,” Suvi vinkkaa, mutta muistuttaa samalla, ettei kaikkea lemmikin lomalla tarvitsemaa tarvitse kantaa Suomesta saakka. Espanjassa on hvyinvarustettuja lemmikkikauppoja ja niissä laadukkaita tuotteita.

Etelänloma lemmikin kanssa onnistuu hyvin pienellä suunnittelulla ja valmistelulla. ”Tervetuloa Espanjaan ihan koko perheen kera!” toivottaa Suvi.

Vinkkejä koiraturisteille

  • Lugo on koiraturismiin eli ’perriturismoon’ erityisesti panostava kaupunki, joka markkinoi erilaisia reittejä, ohjelmaa ja elämyksiä kaupungissa vieraileville koiranomistajille.
  • Tammikuun puolivälissä vietetään monella espanjalaispaikkakunnalla Fiestas de San Antón de Abadia, eläinten suojelijan juhlaa. Tuolloin Madridin San Antónin kirkossa järjestetään messu, johon lemmikit ovat tervetulleita.
  • Useissa kaupungeissa, Madrid mukaan lukien, matkustaminen koiran kanssa on kaupunkiliikenteen julkisissa kulkuneuvoissa sallittua. Pääkaupungissa toimii myös Mascotaxi, jonka kyydissä lemmikit voivat matkustaa.
  • Hotelliketjuista esimerkiksi NH ja Petit Palace sallivat lemmikkejä asiakkaikseen.
  • Palma de Mallorcan kaupungissa on eniten koiria asukaslukuun nähden koko Espanjassa. Lemmikit ovat erittäin tervetulleita Baleaarien saarille.
  • Esmadrid.comin sivustolta löytyy koiravierailijoille omistettu osio Madrid con Perros. Siellä kerrotaan tarkemmin julkisen liikenteen palveluista lemmikinomistajille, annetaan vinkkejä koiraystävällisistä kahviloista ja ravintoloista, tapahtumista, puistoista ynnä muuta kiinnostavaa.

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita:
Täältä löydät koiraystävällisiä uimarantoja.
Koiralle vaaralliset perhosentoukat liikkuvat tammikuussa.
Koiran pissan pesupullot mukaan!
Lemmikin kanssa liikkuminen Espanjassa.

Kuvat: Suvimarja Espinoza, Espanja.Com

Jaa:

Costa Blancan suomalaiset uusin voimin vuoteen 2022

Paella on nyt virallisesti Valenciasta