Unelmat todeksi – muutto Espanjaan

Unelmat todeksi – muutto Espanjaan: Katri Langel ja perhe viihtyvät Katalonian pienessä Cambrilsin kaupungissa

Julkaistu: 18.10.2024

-En juurikaan ymmärtänyt mitä minulle sanottiin, ja vastasin vain että ”si, si ”ja pääsin jatkamaan matkaa. Tämä siitäkin huolimatta, että olin vastannut myöntävästi esimerkiksi kysymykseen ”haluatko sakot”, kertoo Katri nauraen.

Espanja.Comin Unelmat todeksi – muutto Espanjaan -artikkelisarjaa jatkaa Kataloniaan kotiutunut suomalainen Langelin perhe. Itsenäistymistavoitteistaan tunnettu Katalonia sijaitsee Välimeren rannalla Espanjan pohjoisosissa. Langelin perhe on asunut Espanjassa yhteensä noin 15 vuotta, ja siitä suuren osan vanhassa kalastajakylässä, Cambrilsissa. Katri ja Kai Langel tekevät molemmat etätyötä omassa yrityksessään. Tytär ja poika ovat jo itsenäistyneet.

  • Katri ja Kai Langel
  • Asuvat Cambrilsissa Kataloniassa
  • Asuneet Espanjassa vuodesta 2009 lähtien
  • Kotoisin Vantaalta

Vuodet Yhdysvalloissa

Katrin ja Kain tie Espanjaan kulki Yhdysvaltojen kautta. Perhe asui USA:n Itärannikolla, lähellä Bostonia vuosina 2003–2008. Työviisumit umpeutuivat, ja Green Card, eli pysyvä oleskelulupa olisi ollut tarjolla. Sitä pariskunta ei kuitenkaan lopulta halunnut, vaan päätti, että on aika palata Suomeen.

Kuitenkin jo puolen vuoden oleskelun jälkeen alkoi tuntua siltä, että pysyväksi tarkoitettu päätös elämästä Suomessa jäisikin väliaikaiseksi.
-Talven pimeydellä oli osuutensa asiassa, kertoo Katri.

Koko perhe koossa.
Kuvassa mukana Kain äiti.

Kohti Espanjaa

Lopulta suunnaksi päätettiin ottaa Espanja, joka oli Kaille tuttu maa. Kai Langel vietti monet lapsuutensa kesät Andalusiassa suomalaisten isovanhempiensa luona. Kain juuret ovat puoliksi Espanjassa, sillä hänen isänsä on espanjalainen. Yhteys isään oli kuitenkin katkennut jo pojan ollessa 4-vuotias.

Kain suomalainen työnantaja tuki muuttopäätöstä. Yrityksellä ei kuitenkaan ollut toimintaa Espanjassa, joten pariskunta joutui perustamaan oman firman. Yhteistyö työnantajan kanssa siis jatkui, mutta eri muodossa.

Kesällä 2009 Katri ja Kai tekivät tutkimusmatkan Espanjaan. He vuokrasivat auton, ja ajoivat Barcelonasta pitkin Costa Bravan rannikkoa aina Aurinkorannikolle asti. Aiemmin ajatuksissa ollut Alicante ei kuitenkaan innostanut, kuten ei myöskään Aurinkorannikko. Sen sijaan molemmat ihastuivat kauniiseen Tarragonan seutuun Kataloniasssa. Tarragonassa viehättivät sen aitous ja historiallisuus.

Calçots-sipuli on perinteinen katalonialainen herkku jonka sesonki kestää alkuvuodesta kevääseen. Calçots-juhlat Vallsin kylässä lähellä Tarragonaa. Sipulia grillataan, mustuneet osat poistetaan ja herkku dipataan kastikkeeseen.

Kuukautta myöhemmin Katri irtisanoutui työpaikastaan Suomessa, ja lähti miehensä kanssa ajamaan autolla kohti Espanjaa. Lapset ja anoppi tulivat perässä lentäen. Oli löydettävä perheelle koti ja lapsille koulu, sekä perustettava yritys, jotta työn tekeminen voisi jatkua.

Asunnon etsintää ja asioiden järjestelyä

Oli elokuu, Tarragonassa oli kuuma, ja kaupunki oli täynnä turisteja. Asunnon löytäminen osoittautui erittäin vaikeaksi, eikä epäonneltakaan vältytty. Anopin hankkima ensimmäinen majapaikka osoittautui huijaukseksi, ja ruuhkaisessa Tarragonassa oli vaikeaa löytää edes yöpymispaikkoja viiden hengen seurueelle.

Lopulta asuntoa suunnattiin etsimään Tarragonan ulkopuolelle. Sopiva koti löytyi 20 km päästä, Cambrilsista. Perheen isä Kai oli tässä vaiheessa jo työmatkalla USA:ssa, joten päätös jäi Katrin tehtäväksi.

Luna-koira unikkopellolla lähellä Cambrilsia. Hylättynä löytyneestä nuoresta koirasta tuli yksi perheen ensimmäisistä koirista.
Perheeseen on vuosien varrella kuulunut useita lemmikkieläimiä. Tässä koirat Kiki ja Luna.

Asunnon etsimisen lisäksi Katri selvitteli firman perustamiseen ja lasten kouluun menoon liittyviä asioita alan palveluita tarjoavan lakitoimiston kanssa. Ammattilaisen apu oli arvokasta, koska asiat oli saatava kuntoon todella nopealla aikataululla, eikä kumpikaan puhunut espanjaa.

Uuteen kouluun

13-vuotias poika ja 9-vuotias tytär aloittivat koulunkäynnin uudessa kotipaikassaan, jossa puhutaan sekä katalaania että espanjaa. Tytär oli opetellut hiukan espanjaa, mutta käytännössä molemmat aloittivat koulunsa ummikkoina.

Koulussa painotettiin katalaanin kieltä. Onneksi perheen poika oli laitettu samalle luokalle kahden englantia puhuvan pojan kanssa. Näistä luokkakavereista tuli tutoreita, joiden avulla sopeutuminen uuteen kieliympäristöön sujui hyvin. Vain puoli vuotta koulun aloittamisen jälkeen poika piti ensimmäisen esitelmänsä katalaaniksi. Molemmat lapset oppivat sekä katalaanin että espanjan nopeasti.

Lapset purjehtimassa.

Haasteita kielen kanssa

-Minulle taas kielet ovat aina olleet vaikeita, joten päätin keskittyä espanjan kielen opiskeluun ja jättää katalaanin. Alkuvuosina asiointi oli vaikeaa sekä kielen, että paikallisen byrokratian takia. Siestan aiheuttamat muutokset aukioloissa unohtuivat usein. Nykyisin asioiden hoitaminen espanjaksi sujuu, kertoo työkielenään englantia puhuva Katri Langel.

Kataloniassa ei kuitenkaan pärjää pelkällä englannilla, vaan on tärkeää osata ainakin espanjaa.

-Asuttuamme vuoden Espanjassa, poliisi pysäytti minut, koska olin vastannut puhelimeen auton seisoessa liikennevaloissa. En juurikaan ymmärtänyt, mitä minulle sanottiin, ja vastasin vain että ”si, si”. Pääsin jatkamaan matkaa. Tämä siitäkin huolimatta, että olin vastannut myöntävästi esimerkiksi kysymykseen ”haluatko sakot”, kertoo Katri nauraen.

Kyydissä olleet lapset selvensivät tilanteessa käytyä keskustelua äidilleen myöhemmin.

Koti Cambrilsissa ja mökki vuoristossa

Cambrils on osoittautunut hyväksi asuinpaikaksi.

-Kaupungissa on kauniita rantoja ja pieni huvivenesatama. Täällä on paljon kivoja liikkeitä, ja todella paljon ravintoloita, joiden tarjoamia mereneläviä tullaan syömään kauempaakin. Lyhyen matkan säteellä Cambrilsista on paljon nähtävää. Täältä on noin tunnin matka Barcelonaan eli yhteydet lentokentälle ovat hyvät, kertoo Katri.

Katrilla ja Kailla on Cambrilsin kodin lisäksi mökki läheisellä vuoristoseudulla. Mökki toimi perheen kotina kuuden vuoden ajan. Polkujuoksua harrastavalle Kaille mökki tarjoaa nopean pääsyn kauniissa vuoristomaisemassa risteileville poluille.

Mökin pihalla kasvaa persimonpuiden lisäksi muun muassa kirsikoita, viikunoita ja päärynöitä.

Mökillä on aito, suomalainen puusauna, joka rakennettiin pian paikan ostamisen jälkeen. Vuoristossa talvet ovat usein kylmiä, ja lämpötila saattaa painua pakkasen puolelle.

-Talvella on kiva mennä saunasta uimaan altaaseen. Eräänä talvena oli niin kylmä, että uima-allas jäätyi oikein kunnolla. Teimme siihen avannon, kertoo Katri.

Aina välillä vuoristossa sijaitsevalla mökillä tulee talvella lunta, joka sulaa yleensä nopeasti pois.

Uusia ihmissuhteita

Etätyötä tekevällä pariskunnalla on laaja, kansainvälinen ystäväpiiri, johon kuuluu espanjalaisten lisäksi eteläafrikkalaisia, brittejä, ranskalaisia, venäläisiä, ukrainalaisia ja muutamia suomalaisia. Kavereita on tullut niin lasten koulun, naapureiden, kielikurssien, grillijuhlien kuin yhteisten tuttavienkin kautta. Yhteen suomalaisista ystävistään Langelit tutustuivat katalonialaisen kylpylän saunassa.

Isä, tytär ja Nami-koira Mallorcalla.
Kiki-koira Saloun rannikolla.

Isä löytyi

Tärkein Espanjan vuosien tuoma ihmissuhde perheen, ja etenkin Kain elämässä, on kuitenkin Kain espanjalainen isä. Useiden vuosien etsinnän jälkeen isä löytyi. Avuksi tarvittiin muun muassa lakimiestä.

Isän mukana Kai sai kuusi uutta sisarpuolta. Kain isä ei ollut koskaan kertonut pojasta perheelleen, joten asian paljastuminen oli järkytys. Ensitapaaminen sujui kuitenkin mukavasti, paikalla olivat isän lisäksi hänen vaimonsa ja lapsensa, eli Kain sisarpuolet.

Tapaamista ennen yhteyttä oli pidetty sähköpostilla. Pitkän välimatkan takia Kai tapaa isäänsä vain harvoin, mutta tällä kertaa yhteys tulee silti säilymään.

Espanja.Com julkaisee joka kuukausi tarinan, jossa kerrotaan Espanjan unelmansa toteuttaneista suomalaisista henkilöistä, pariskunnista tai perheistä. Haluatko sinä tai perheesi osallistua artikkelisarjaan? Laita viestiä osoitteeseen toimitus@espanja.com.

Lue lisää Espanjaan muuttaneiden tarinoita:
Unelmat todeksi – muutto Espanjaan

Kuvat Langelin perhealbumi
Teksti Anne-Mari Lu
toimitus@espanja.com

Olen kahden kodin väliä kulkeva freelancer -kirjoittaja ja sekatyöläinen. Gran Canarian kotini sijaitsee saaren etelärannikolla Arguineguínissa, joka on aito, vanha kalastajakylä. Parvekkeeltani näen meren ja vuoret.
Matkoillani kävelen, etsin kauniita maisemia ja valokuvaan.  Erityisen mieleistä minulle on vuoristossa vaeltelu yksin tai yhdessä. Seuraan auringonnousuja ja -laskuja aina kun on mahdollista.
Mieluiten kirjoitan luontoaiheista ja teen henkilöhaastatteluja. Ihmisten kohtaaminen matkoillani on antoisaa ja avartavaa. Espanjan kielen opiskeleminen on osoittautunut todella hyödylliseksi myös tältä kannalta.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Soukkainan ja Alejandron rakkaustarina Barcelonasta

Costa del Solin lähijunamatkustajat panttaavat istuinpaikkoja kyseenalaisella tavalla