Vertaa asuntoja

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 1

Tuliaisvinkkejä Espanjasta. Osa 1

  • 09/04/2019

Jos olet innoissasi shoppailusta, Espanja on oiva paikka tähän “hommaan”. Voi olla, että jos olet tullut tänne pelkästään yhden käsimatkalaukun kanssa, kadut vielä ja joudut kuitenkin hankkimaan ison matkalaukun, sillä Espanjassa riittää ostettavaa. Espanja.Comin toimitus keräsi vinkkejä, mitä tuliaisia Espanjasta kannattaa ostaa.  

Suosikki numero 1 on tietenkin jamón, ja vielä kerran jamón! 

Espanjalaiset eivät pysty kuvittelemaan elämää ilman lihaa, ja jamón onkin espanjalaisen keittiön ylpeys ja kruunattu kuningas. On olemassa erilaisia jamón-lajeja, mutta tunnetuimmat niistä ovat ehkä jamón ibérico ja jamón serrano. Jamón ibéricoa pidetään herkkuruokana. Se ei ole kaikista halvin tuote – 100 grammaa voi helposti maksaa noin 30 €, mutta silti joka vuosi sadat turistit valitsevat juuri tämän tuotteen tuliaiseksi. Yksi parhaimmista jamón ibérico –merkeistä on 5JOTAS. 

Monet espanjalaiset perheet ostavat jouluksi kokonaisen jalan ja tämä on osa jouluperinnettä. Talon isäntä kiinnittää koko kinkun sorkkineen kinkkutelineeseenjamoneroonja leikkaa siitä pitkällä terävällä veitsellä pitkiä, ohuen ohuita siivuja. Jamón serranoa puolestaan syödään joka päivä. Se on huomattavasti Jamón ibéricoa edullisempi ja sitä tarjotaan mm. baareissa ja kahviloissa. 

Jamónin lisäksi Espanjasta kannattaa tuoda erilaisia makkaroita (embutitos): chorizo, lomo, salchichón, fuet, sobrasada, butifarra, chistorra, morcilla jne. Valikoima on laaja ja tuotteiden hinnat yllättävät edullisuudellaan. 

Sahrami ja muut mausteet

Ei ole mikään salaisuus että espanjalainen sahrami on kultaakin kalliimpaa. Sitä sanotaan usein Espanjan punaiseksi kullaksi, vaikka sitä myydäänkin lähes kaikissa isoimmissa ruokakaupoissa. Sahrami on korvaamaton paellan mauste, joka antaa sille unohtumattoman tuoksun ja värin. Sitä lisätään myös keittoihin ja makeisiin. Sanotaan, että paras sahrami saadaan La Manchan alueelta. Aito sahrami voi maksaa jopa 15 €/gr. Sahrami on tunnettu myös parantavista ominaisuuksistaan.  Sen säännöllinen käyttö vaikuttaa myönteisesti koko elimistöön, erityisesti maksaan ja ihon väriin. 

Jokaisen espanjalaisen emännän keittiöstä löytyy myös jauhettua paprikaa. Sen tunnetuimmat lajit ovat Pimentón de la Vera ja Pimentón de Murcia. Espanjalaiset eivät pysty kuvittelemaan ilman paprikaa lukuisia tulisia makkaroitaan, perunaruokia (esim. patatas bravas) ja monia muita herkkuja. Mausteen suosiosta kertoo myös yksinkertaisen ruokaresepti: tuliseen jauhettuun paprikaan kaadetaan oliiviöljyä, sekoitetaan ja syödään dipaten siihen valkoista leipää.  

 Oliiviöljy  

Oliiviöljyä käytetään Espanjassa valtavia määriä. Espanja tuottaa eniten oliiviöljyä maailmassa ja sen laatu on aina erinomaista. Jotkut sanovat, että parasta öljyä saadaan vain ja ainoastaan Gibraleónista. Siitä huolimatta uskallamme sanoa, että ei kannata pelätä epäonnistumista oliiviöljyä valitessa – tämä tuote on aina vertaansa vailla. Riippuen alueesta, jossa oliivit on kasvatettu sekä oliivilajista, öljy voi tuoksua omenoille tai leikatulle ruoholle, sen maku voi olla kitkerä tai mieto, mutta se on aina hyvää. Parhaana oliivilajina pidetään arbequinaa, parhaana öljynä sitä, josta löytyy extra virgin -merkintä. 

Oliiviöljyä myydään lasi- ja muovipulloissa sekä tölkeissä. Jos matkustat lentokoneella, kannattaa miettiä tölkkivaihtoehtoa – se on kätevää eikä tarvitse huolehtia sen rikkoutumisesta lennon aikana. 

Lue myös vinkkisarjan osa 2 ja osa 3

 Kuvat: Flickr

 

Liity keskusteluun