Miljoonien vuosien aikana muodostuneet luolastot ovat vaikuttava kokemus kaikenikäisille vierailijoille. Tässä niistä viisi vähemmän tunnettua.
Las Grutas del Àguila, Ávila
Madridin länsipuolella, Ávilan provinssin eteläosassa sijaitsevat luolat löydettiin vahingossa jouluaattona vuonna 1963 kun paikalliset metsästäjät löysivät kapean tunnelin Sierra de Gredosin etelärinteestä. Tutkimukset arvioivat luolien iäksi 12 miljoonaa vuotta. Luolan tippukivet ovat näkemisen arvoisia erityisesti syksyisin.
La Cueva de El Soplao, Cantabria
Tämä Pohjois-Espanjassa Santanderin lähellä sijaitseva luolasto löydettiin jo vuonna 1908, mutta vasta vuonna 2005 se avattiin yleisölle. Koko luolasto on 20km pitkä. Luolassa on maailman suurin määrä löydettyjä tippukiviä sekä harvinaisia tippukivimuodostelmia, jotka kasvavat joka suuntaan.
Cuevas del Hams, Mallorca
Maanalainen mereen laskeva joki on muovannut tämän luolan jo miljoonia vuosia sitten. Luola löydettiin vuonna 1905 ja se nimettiin sen haarautuneen koukkumaisen muodon mukaan ”koukuksi”, mallorcaksi ”hams”. Luolan sisällä on maanalainen järvi ”El Mar de Venecia”, jonka jossa järjestetään upeita audiovisuaalisia näytöksiä.
Samassa Porto Criston kylässä on toinenkin luolasto ”Cuevas del Drach”.
Cueva del Tesoro, Málaga
Málagan itäpuolella Rincón de la Victoriassa on ainutlaatuinen luolasto maailmassa. Se on maailman yksi kolmesta ja Euroopan ainut meriluola. Paikka ei ole iso, mutta jos siellä ei ole paljon vierailijoita, on se maaginen. Nimi viittaa mahdolliseen piilotettuun aarteeseen (tesoro). Tämä on ainut luola, jonka löytäjät kuolivat sinne salaperäisen räjähdykseen seurauksena.
Rincón de la Victoriasta 40 km itäänpäin sijaitsevat kuuuluisat Nerjan tippukiviluolat Cueva de Nerja.
Cueva del Viento, Tenerifa
Enemmän kuin luolasto, tämä on Euroopan pisin vulkaaninen käytävä. Se on mielenkiintoinen vierailukohde jossa oppii lisää tulivuorista. Se on säilynyt luonnonmukaisena ja sen vuoksi siihen ihastuvatkin siellä kävijät.
Lähde: idealista.com