Yrittäjän kokemuksia Espanjassa – se mikä ei tapa karaisee

Julkaistu: 17.09.2022
Videot>Ajankohtaista -videotYritysuutiset

Jethro Rostedtilla on kohta takanaan vuosi yrittäjän elämää Aurinkorannikolla. Vaikka kokemusta yrittäjänä Suomesta onkin jo 20 vuotta, niin Espanja pääsi yllättämään monella tapaa. Luvat, tarkastajat ja epävakaat sähköt ovat miehen omien sanojen mukaan vahvistaneet luonnetta. Katso videolta koko haastattelu.

Jethro Rostedt summaa värikkäästi kokemuksiaan yrittäjyydestä Espanjassa ja samantyylisiä kertomuksia kuulee muiltakin Aurinkorannikolle yrittämään tulleilta ulkomaalaisilta, varsinkin jos yrittäjä ei puhu espanjaa. Kielitaidon mukana kun tulee myös kulttuurin tuntemus, ja suomalainen ja espanjalainen kulttuuri sekä yritystoiminta eroavat paikoitellen hyvinkin paljon toisistaan. Jethro painottaakin moneen kertaan, että kielitaito olisi asioiden hoitamista helpottava tekijä.

Luotettavat paikalliskonsultit

Jeti´s Kebabin tarina Fuengirolassa alkoi jo vuosi sitten liiketilojen etsinnällä, vaikka toimitilan ovet avattiin vasta tämän vuoden tammikuussa. 

Matkan varrella tarvittiin paikallistuntemusta ja -apua. Tarjolla onkin monenlaisia asianhoitajia eli asesoria-yrityksiä. Näitä on runsaasti, eikä sellaisen perustamiseen tarvita lupia eikä tutkintoja, kuka tahansa voi aloittaa neuvontabusineksen.

Jethro painottaa, että tärkeää on löytää henkilöt, jotka ymmärtävät, kunkin asiakkaan tarpeet ja osaavat näin ajaa asioita oikein. Tärkeimmät sopimukset Jethro luetutti varmuuden vuoksi kahdella henkilöllä. 

Varsinkin jos kielitaitoa ei ole ja vaikka olisikin, niin yritystoiminnan aloittamiseen liittyvien toimenpiteiden hoitamiseen Jethro suosittelee juristin käyttämistä. Tässä vaiheessa ei kannata säästää, sillä väärin hoidettu tai hoitamatta jäänyt asia saattaa hidastuttaa tai jopa pysäyttää toviksi prosessin etenemisen.

Espanjalainen traspaso

Kaikkein tärkein asia yrityksellä on liiketilan sijainti. Hyvän sellaisen löytäminen ei ollut Jethrolle helppoa. Sitä etsiessä hänelle tuli yllätyksenä vuokrasopimuksen siirtomaksun eli traspason olemassaolo. 

Tämä on normaali tapa Espanjassa aloittaa liiketoiminta siirtämällä vuokrasopimus ja yritystoiminta seuraavalle liiketilan vuokraajalle. Tämä maksaa edelliselle yrittäjälle vuokrasopimuksen siirrosta ja luvasta jatkaa kyseiseen liiketilaan osoitettua toimialaa sekä mahdollisista kalusteista ja asiakaskunnasta. Näin toiminnan aloittaminen on nopeampaa kuin täysin tyhjästä aloittaminen.

Jethro kertoo olleensa onnekas, koska löysi tyhjän liiketilan, johon tätä ei kuulunut eli traspaso-maksu säästyi. Paikka oli myös loistavalla sijainnilla, joten siihen napattiin nopeasti kiinni.

Yrityksen arjessa mukana

Seurustelu-upseeri Jethro ei ole vain asiakkaiden viihdyttäjä tai etä-yrittäjä, vaan viihtyy myös tiskin takana ja pitää paikallaoloa tärkeänä. –Tykkään toki keskustella ihmisten kanssa, mutta täällä viihtyessä pysyy myös tuntuma tapahtumiin.

Espanjassa tarkastajat käyvät yrityksissä ilman ennakkoilmoitusta. Esteettömyys on tärkeä asia Espanjassa, ja Jeti´s Kebabiinkin ilmestyi yhtenä päivänä kaksi tarkastajaa tarkastamaan oven leveyden riittävyyden pyörätuolia varten. 

–Näihin yhtäkkiä ilmeneviin ongelmiin löytyy usein nopeastikin ratkaisu, jos olen itse paikalla. Tosin tässä tapauksessa ongelmaa ei ollut, sillä neljämetrisestä oviaukosta mahtuu sisään, myhäilee Jethro.

Kuuma ilmasto yhdistettynä epävakaaseen sähköön ja sen katkeamisiin tai kalusteisiin ja niiden rikkoutumiseen sekä kaikenlaisiin muihin sattumiin aiheuttavat päivittäin päänvaivaa. Varasuunnitelmia kannattaa laatia – varsinkin, jos pakkasessa on kalliita raaka-aineita. 

Moninaiset luvat ja niiden saaminen

Liiketoiminnan aloittamiseen liittyy Espanjassa vahvasti erilaisten lupien hakeminen, etenkin ravintolatoiminnassa.  Jethro naurahtaakin, että kaikkeen mitä ravintolassa näkyy, on oma lupansa. Jopa näiden ikkunoiden avaamiselle piti olla lupa, hän päivittelee.

Toiminnan voi aloittaa pelkästään jättämällä avauslupahakemuksen. Terassille ja sisätilalle on kuitenkin eri luvat ja ongelmaksi muodostuu, että terassilupaan tarvitaan hyväksytty avauslupa ja sen saaminen saattaa kestää. Jethrokin sen lopulta sai, kahdeksan kuukauden kuluttua, ja nyt on terassikin auki.

Jethron kokemuksen mukaan korruptio vaikuttaa lupaprosessiin. – Olen myös huomannut, että suuri ulkomaalaisten määrä saattaa aiheuttaa jo hieman närää paikallisten keskuudessa.  Ulkomaalaisten mukana hinnat nousevat ja normaalit asiat alkavat olemaan paikallisille kalliita. – Ymmärrän kyllä sikäli paikallisia, Jethro toteaa.

Suomalaista yhteistyötä Espanjassa

Espanjan suomalaiset yrittäjät ry kokoontui syyskuun alussa ja Jethrokin oli ensimmäistä kertaa mukana. -Aivan hämmästyin, kuinka paljon meitä täällä on. 

-Oman toiminnan kannalta teen jo yhteistyötä muiden suomalaisyrittäjien kanssa, mutta aika ei ensimmäisen vuoden tapahtumien ja yllättävien käänteiden myötä ole riittänyt suurempaan verkostoitumiseen. Jatkossa toivoisin, että voisimme toimia tehokkaasti yhdessä. Se toisi kaikille lisäarvoa eikä olisi keneltäkään pois.

Katso videolta koko Jethro Rostedtin haastattelu.
Jethron vinkit tuleville yrittäjille

Yrityksestä Aurinkorannikolla haaveileville Jethro kehottaa tutustumaan alueeseen ennen kuin ostetaan kiinteistö tai perustetaan yritys. – Täällä kannattaa asua vuosi tai pari ja miettiä, onko tämä itselle sopiva paikka. Kaikille tämä ei sovi, vaikka useimmat täällä viihtyvätkin.

Lue lisää yrittäjyydestä ja tammikuun avajaistunnelmista
Aurinkorannikko houkuttelee investoijia

Jethro painottaa, että maltti on täällä valttia. Asiat etenevät omalla painollaan, ja jos saat hoidettua yhden asian päivässä, niin siihen voi olla tyytyväinen. Myös hyvät suhteet auttavat asioiden etenemisessä ja päinvastoin. Huonot välit asioita hoitavaan virkailijaan saattaa huomattavasti hidastaa tai jopa pysäyttää asioiden eteneminen.

Kaikesta huolimatta Jethro on tyytyväinen yrittäjä Espanjassa. -Vaikka Espanjassa ongelmia riittää ratkottavaksi päivittäin, niin siinä ainakin tuntee elävänsä ja vaikeudethan vahvistavat.

– Kyllä tuo aurinko on elämän laatua ja sen pituutta lisäävä tekijä, ja näin turistialueella ihmiset ovat pääsääntöisesti iloisia. Täällä on aina hyvä meininki!

Jaa:

Espanjassa on maisemaköysirata, joka kestää jopa sementtiauton

Espanjan ruokakaupat eivät halua alentaa peruselintarvikkeiden hintoja