Espanjassa paljon käytetty lejía eli kloori on kasvattanut nyt asemiaan desinfiointiaineena koronavirusta vastaan. Sillä putsataan nyt myös katuja ja autoja. Sen väärinkäyttö voi aiheuttaa terveysriskejä ja luonnonystävä se ei ole.
Katujen desinfinointi…
Espanjassa on ryhdytty desinfioimaan katuja ja julkisia tiloja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Joissakin kylissä maanviljelijät desinfioivat julkisia kulkuväyliä ja toreja maataloudessa käytettävillä traktorivetoisilla ruiskutusvälineillä.
Málagan provinssin kylissä desinfiointia on käytetty innokkaasti, koska liikenteen kontrollointi ja ruiskutusten organisointi on pikkukylissä suhteellisen helppoa ja desinfiointikäsittelyn teho kestää pidempään. Näin pyritään estämään viruksen leviäminen pienillä paikkakunnilla.
…ja nyt myös autojen
Málagan seudulla monen pikkukylän sisääntuloväylille on sijoitettu kulkuneuvojen desinfioimispisteitä (pääkuva).
Perianan kylässä Malagan itäpuolella laite toimii automaattisesti. Se käynnistyy, kun auto lähestyy ja se jatkaa ruiskutusta kun auto on jo mennyt. Lejíaa lentää luontoon siis jokaisen auton ohiajon aikana iso määrä. Ne on myös sijoitettu strategisesti tiessä olevan hidasteen kohdalle, joten autoilijalla ei ole mahdollisuutta kiihdyttää pesupaikan läpi.
Tietoa siitä, että kuinka tehokas koronan levittäjä auto on, ei ollut artikkelin kirjoitushetkellä saatavilla. Haastattelemamme kemisti kertoo, että hänen mielestään ainut seuraus autojen ruiskutuksesta on, että luonto saastuu ja lejia kulkeutuu pohjavesiin.
Lejía ja autonpinta
Jari Nyman keraamisia kestopinnoitteita autoihin laittavasta X3M -yrityksestä pohti pyynnöstämme, että mitä lejía mahtaa tehdä auton pinnalle. Pinnathan kuluvat joko fyysisestä tai kemiallisesta rasituksesta, toteaa Jari. Jälkimmäinen on esimerkiksi pesuaineiden ja pinnan reaktiot. Mitä vahvemmat aineet, sitä suurempi ja kovempi kulutus. Kulutus, oli se sitten fyysistä tai kemiallista tekee pinnasta karkeamman jolloin pintaan tarttuu lika helpommin ja sitä on tulevaisuudessa vaikeampi puhdistaa. Kloori eri muodoissa on aina korrosiivinen ja pintoja syövyttävä aine, eikä missään tapauksessa luontoystävällinen, hän toteaa. Tässä voi käydä niin kuin tapahtuu vaatteille, joihin lejíaa roiskuu, eli auton pintaan tulee läiskiä, jotka sitten aikanaan voivat ruostua tai ainakin auton maalipinta kärsii ja tulee läiskikkääksi.
Laimennettua klooria
Junta de Andalucian ilmoituksen mukaan ruiskutettava aine on vedellä laimennettua natriumhypokloriittia. Se tunnetaan kansan keskuudessa paremmin kloorin tai kloriitin nimellä (esp. lejía). Junta de Andalucían terveysviranomaisten määräys on käyttää ruiskutuksissa kloriitin 0,3–0,5 prosenttista seosta.
Katujen ja julkisten tilojen desinfioiminen on uutistoimisto EFE:n haastatteleman terveysasiantuntijan mukaan tärkeää koronaviruspandemian tukahduttamiseksi.
”Katujen peseminen on yleensäkin tärkeää ja koronaviruspandemian ollessa kyseessä siihen on viisainta käyttää tehokasta desinfiointiainetta. Natriumhypokloriitti sopii tarkoitukseen hyvin”, sanoo erikoislääkäri María Sainz EFE:n eli ”Espanjan STT:n” haastattelussa.
Hänen mukaansa virus pääsee leviämään kadulle ja julkisiin tiloihin yleensä silloin, kun sillä kävellyt tartunnan saanut henkilö siellä yskii tai sylkii tai on kosketellut esimerkiksi ovenripoja tai kaiteita. Virus voi pysyä olosuhteista ja pintamateriaalista riippuen aktiivisena kahdesta tunnista yhdeksään päivään saakka. Se pärjää paremmin viileässä kuin lämpimässä ja on hyvin herkkä tarttumaan hipaisustakin.
Kloriitti kotikäytössä
Natriumhypokloriitti eli lejía on myös kotioloissa Espanjassa perinteisesti käytetty aine pintojen desinfiointiin ja nyt koronaviruksen vastaisessa taistelussa sen käyttöä on lisätty. Käsien pesuun on hyvä käyttää saippuaa, mutta esimerkiksi kauppapakettien, kenkien tai kädensijojen desinfioinnin voi tehdä lejían ja veden sekoituksella. Jos ei halua käyttää näin järeää metodia, niin nykyään on saatavilla myös luonnollisempia tehokkaita desinfinointiaineita.
Riittävä laimennus ja tarkka käyttö tärkeää!
Lejíaa käyttäessä on erittäin tärkeää opiskella sen oikeaoppinen käyttö. Muista sekoittaa lejíaa vain veteen. Sitä saa koskaan sekoittaa etikan, ruokasoodan, happojen, saippuan tai muiden pesuaineiden kanssa. Erityisesti ammoniakin kanssa siitä syntyy vaarallinen cocktail.
Tavallisesti kotikäyttöön kaupoissa myytävässä lejía-sekoituksessa on viisi prosenttia natriumhypokloriittia. On tärkeää huomata, ettei kloriittia pidä missään tapauksessa käyttää sellaisenaan desinfiointiin, vaan se täytyy laimentaa edelleen, suositus on 30 millilitraa huoneenlämpöistä vesilitraa kohden. Kuumaan tai edes lämpimään veteen kloriittia ei kannata sekoittaa, sillä se on tehokkaimmillaan viileähkön veden kanssa.
Muista käyttää suojahansikkaita ja tuulettaa koti hyvin jälkeenpäin. Huolimattomasti käsiteltynä se voi aiheuttaa päänsärkyä, sekavutta sekä iho- ja silmä-ärsytystä, varsinkin laimentamattomana. Tästä syystä on tärkeää, että ainetta varastoidaan ja käytetään huolellisesti ja ehdottomasti lasten ulottumattomissa. Laimentamattoman kloriitin ihokontaktia tulee välttää, ja samoin on varottava, ettei ainetta roisku silmiin. Roiskeet valkaisevat eli vaatteeseen tulee läiskiä, joita ei saa pois.
Kloorikaasu ärsyttää hengityselimiä ja silmiä erityisesti lapsilla ja vanhuksilla. Pitkäaikainen altistus pienellekin määrälle kloorikaasua heikentää keuhkoja ja altistaa muille keuhkovaurioille.
Jäljelle jäävää lejía pullon sisältöä ei missään nimessä saa kaataa viemäriin, vaan se pitää viedä kierrätysasemalle vaarallisena jätteenä.
Seuraavassa artikkelissa käsitellään lejían käyttöä koirien tai vihannesten desinfiointiin. Tästäkin ollaan montaa mieltä.
Lähteet:
Junta de Andalucia
Laopiniondemalaga.es
Pääkuva: Gabriela Assis Camillo