Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

La Manga ja Cabo de Palos – kahden meren välissä

Julkaistu: 01.11.2024

22 kilometriä pitkä ja vain 100–200 metriä leveä La Manga -niminen maakaistale erottaa Välimeren Euroopan suurimmasta suolalaguunista Mar Menorista. Alue on kehittynyt viimeisten 50 vuoden aikana supersuosituksi kesälomakohteeksi. La Mangan alkupäässä sijaitsee viehättävä Cabo de Palosin kylä.

Torreviejasta La Mangan alkupäähän Cabo de Palosiin on matkaa noin 70 kilometriä. Vierailu Cabo de Palosissa ja ajelu La Mangan päästä päähän ja takaisin on mukava koko päivän retki, etenkin loppukeväällä tai syksyllä.

La Manga tarkoittaa särkkää, pitkää putkea tai hihaa. Kaikki nämä kuvaavat hyvin tätä erikoista geologista muodostelmaa.

La Manga nousi merestä ja eristi Mar Menorin laguunin

Vuosituhansia sitten Mar Menor (pieni meri) oli Välimereen avautuva lahti. Merivirtojen kuljettama sedimentti ja hiekka kasautui aikojen myötä lahden edustalle kasvattaen siihen kapean hiekkaisen särkän, kunnes laguuni jäi lähes kokonaan eristyksiin merestä.

Nykyisen muotonsa La Mangan maakaistale sai noin tuhat vuotta sitten. Jo foinikialaiset, kreikkalaiset ja roomalaiset tunsivat La Mangan ja Mar Menorin, koska alue sijaitsi vilkkaiden kauppareittien varrella.

Vielä 1500-luvulle asti La Mangaa peitti paksu rannikkometsä (katajia ja mäntyjä). Se tuhottiin kuningas Filip II:n käskystä, jotta rannikkoaluilla ryöstelevät berberit eivät pääsisi käyttämään sitä suojanaan. Tänä päivänä suojeltua luonnonmukaista aluetta on enää vähän jäljellä.

La Mangan pohjoispäässä on vielä hieman rakentamatonta aluetta. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Kehitys turistikohteeksi

Vuoden keskilämpötila La Mangalla on noin 18 astetta, ja vuosittaisia aurinkotunteja kertyy yli 3000. Mar Menorin suolapitoisuus on korkeampi kuin Välimeren, ja sen syvyys on keskimäärin vain seitsemän metriä. Näin ollen laguunin vesi on aina hieman merivettä lämpimämpää.

Mar Menor on niin suuri, että sitä luulisi helposti nimensä mukaisesti mereksi. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Erikoinen ja upea sijainti kahden meren välissä, lukuisat rannat ja lämmin vesi sysäsivät liikkeelle La Mangan kaupungistumisen 1960-luvulla. Vuonna 1970 alueella oli viisitoista asuntoa ja 1981 jo lähes 5000. Tuolloin aivan rantaviivan tuntumaan oli vielä mahdollista rakentaa. Nykyään rannikkoalueiden rakentamista valvotaan tarkasti.

Hotellivuodepaikkoja ja muita turisteille tarkoitettuja vuodepaikkoja on lähes 10 000. La Mangan alue jakaantuu kahdelle kunnalle, Cartagenalle sekä San Pedro del Pinatarille.

Pohjoispäässä rakennuskanta on matalaa ja vähemmän kaupunkimaista. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Alueella on yksi päätie, Gran Vía, joka kulkee läpi koko maakaistaleen. La Manga on kiinni mantereessa vain eteläpäässä. Pohjoisessa sen erottaa San Pedro del Pinatarin suolajärvialueesta kapeahko vesiväylä. Takaisin on siis tultava samaa tietä.

Gran Vía -katua pitkin on mukava ajella sesongin ulkopuolella. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Tie ruuhkautuu pahasti kesäloma-aikaan, jolloin alueella oleskelee jopa 90 000 lomalaista. Suositeltavin vierailuajankohta onkin keväällä tai syksyllä juuri ennen sesonkia tai sen jälkeen. Talvikuukausina La Manga ja sen 17 000 ympärivuotista asukasta uinuvat talviunta ja useat palvelut ja ravintolat ovat kiinni.

Hieman sesongin ulkopuolella voit nauttia rannoista ja ravintoloista ilman ruuhkia. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Cabo de Palos

Cabo de Palosin entinen kalastajakylä sijaitsee niemekkeellä La Mangan eteläpäässä. Se on osa Cartagenan kuntaa. Nimensä kylä on saanut Mar Menorin mukaan. Latinankielinen sana palus tarkoittaa laguunia tai suota.

Cabo de Palosin Levante-ranta nimettiin hiljattain yhdeksi Euroopan parhaista sukelluskohteista. Aivan rannan tuntumassa sijaitsee satama, josta löytyy paljon pieniä vapaa-ajan veneitä ja kalastusveneitä.

Tänä päivänä Cabo de Palos on turistikylä, joka tunnetaan gastronomiastaan. Alueen erikoisuus on Caldero del Mar Menor, joka on kalapata riisillä. Satamassa, rantakadulla ja sen ympäristössä sijaitsevissa ravintoloissa ja rantabaareissa löytyy runsaasti mukavia ravintoloita jokaiseen makuun.

Vilkkaan sataman ympäriltä löytyy lukuisia ravintoloita. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Cabo de Palosin majakka

Vuonna 1554 kuningas Kaarle I määräsi, että niemelle tulee rakentaa vartiotorni merirosvojen hyökkäysten varalta. Samalle paikalle 80 metrin korkeuteen merenpinnasta valmistui vuonna 1865 nykyinen 51 metrin korkuinen Cabo de Palosin majakka. Majakka onkin ollut tarpeen, koska lähistön rannikoilla on vuosisatojen saatossa tapahtunut lukemattomia haaksirikkoja.

Majakka on nimetty kulttuurillisesti mielenkiintoiseksi kohteeksi. Se lähettää valkoista valoa, joka välähtää kaksi kertaa kymmenen sekunnin välein, ja sen nimellinen kantama yöllä on 23 meripeninkulmaa. Majakan luo pääsee kävelemään milloin tahansa. Vierailemaan pääsee varaamalla vierailuajan vähintään 48 tuntia etukäteen. Vierailupäiviä on muutama viikossa. Vierailu maksaa kuusi euroa, ja varaukset voi tehdä majakan omilla sivuilla. Alle 12-vuotiaat eivät pääse vierailemaan majakkaan.

Cabo de Palosin majakka on suosittu retkikohde. Kuva Jaana Pohjanheimo.
Majakalta näkyy selvästi La Mangan kaistale korkeine taloineen. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Mar Menorin vaikeat ajat

Kaupungistuminen on tuonut mukanaan ympäristöongelmia, kuten dyynien, luonnonrantojen ja luonnon monimuotoisuuden katoamista. Mar Menorin ympärillä on myös perinteisesti harjoitettu tehomaataloutta, jonka seurauksena laguunin herkkä ja matala vesistö on pahoin rehevöitynyt. Näistä on ollut seurauksena useita kalojen joukkokuolemia.

Erityisen vaikea oli vuoden 2016 rehevöityminen, joka tunnetaan nimellä Sopa Verde (vihreä keitto). Sen jälkeen laguuni on onneksi saanut takaisin 85 % menettämästään kasvillisuudesta, mutta haasteita ja työtä on vielä jäljellä.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Mazarrónin lahti – kaivoshistoriaa, vaikuttavia hiekkakivipatsaita ja upeita maisemia
Elche on palmujen ja kenkien kaupunki
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähteet
wikipedia.es1
wikipedia.es2
wikipedia.es3

Pääkuva iStock
Teksti Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.


Jaa:

Sadepäivä Málagassa – 10 tapaa viettää onnistunut lomapäivä

Tuntematon sotilas ja Mieskuoro Örisevät vierailulle Floridaan joulukuussa 2024