Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon

Julkaistu: 08.02.2024

Torreviejan La Matassa on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue, jossa voi nähdä kymmeniä mielenkiintoisia lintulajeja. Eikä sovi unohtaa ihmeellisiä viinitarhoja. Torreviejan kaupunki tarjoaa jälleen luonnonpuiston alueella ilmaisia opastettuja kävelyjä. Reittejä on neljä erilaista ja ne on mahdollista varata myös englannin kielellä.

La Matan luonnonpuisto on osa Euroopan unionin Natura 2000 -verkostoa. Se nimettiin luonnonsuojelualueeksi 1996. Puisto on valtava, 37 neliökilometrin kokoinen. Sen sisään mahtuisi peräti 5000 jalkapallokenttää!

Alueella on kaksi suolalaguunia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 21 neliökilometriä. La Matan laguuni on väriltään sininen ja sen suolapitoisuus on 8–10 %. Torreviejan laguuni on puolestaan vaaleanpunertava ja sen suolapitoisuus on 30–35 %. Kasvillisuus on sopeutunut suolaisiin olosuhteisiin.

Ilmaiset opastetut kierrokset

Kierrosten varauskalenteri avataan noin kuukausi ennen kutakin päivää. Yökierrosten varaus aukeaa noin kaksi viikkoa ennen. Kullekin kierrokselle otetaan enintään 50 osallistujaa. Kierrokset hoitaa Oxytours-yritys. Voit varata paikan täältä tai ottaa yhteyttä osoitteeseen hola@oxytours.com. Jos englanninkielisiä varauksia on riittävästi, ryhmä jaetaan kahtia ja opastetaan sekä espanjaksi että englanniksi.

Kaikki kävelyt lähtevät samasta paikasta eli puiston luontokeskuksesta, Ctra. Nacional, s/n, 03188 Torrevieja. (Google Maps: 38,025276, -0,658563). Kierroksen kesto on noin 3,5 tuntia.

Luontokeskuksessa kannattaa piipahtaa myös sisällä ja lukea lisää alueen eläimistöstä ja luonnosta.

Kierrokselle suositellaan mukavia ja vuodenaikaan sopivia vaatteita, urheilukenkiä ja vettä. Aikaa kuluu kuitenkin useita tunteja, joten pieni syötävääkin voi ottaa mukaan. Myös koiran voi tuoda mukanaan, kunhan se on asianmukaisesti kytkettynä koko kävelyn ajan.

Kierrokset ovat hyvin suosittuja, joten ne kannattaa varata etukäteen.
1. Una Laguna de Sal (suolalaguuni)

Tämä on La Matan luonnonpuiston yleisreitti ja sopii koko perheelle. Lapsille järjestetään omaa pientä ohjelmaa. Kierroksen aikana kerrotaan alueen synnystä, sen merkityksestä luonnolle, eläimistä ja kasveista.

Suola on ollut Torreviejan syntymisen kannalta elintärkeää. Oppaat kertovat, miten kokonaiset perhekunnat työskentelivät alueella suolantuotannon ja viljelyn parissa. Tämä on hyvin mielenkiintoinen ja informatiivinen tietoisku koko Torreviejan alueen historiasta.  

Acequion-kanavan kautta La Matan laguuniin johdetaan vettä Välimerestä. La Matan laguunista johtaa oma kanava Torreviejan laguuniin, jossa suolantuotanto tapahtuu.

Päivämäärät 2024: 4. helmikuuta, 3. maaliskuuta, 6. huhtikuuta, 12. toukokuuta, 9. kesäkuuta, 13. lokakuuta ja 9. marraskuuta. Kierros lähtee aina kello 10.00.

Kävelyvauhti on verkkaista, joten kaikki pysyvät mukana.
2. Las joyas aladas del Parque Natural (Luonnonpuiston siivekkäät jalokivet)

La Matan luonnonpuisto on yksi tärkeimmistä Espanjan Välimeren puoleisista kosteikoista sen lintupopulaatioiden monimuotoisuuden vuoksi. Tämä on ihanteellinen paikka aloittaa tai harjoitella lintubongailua. Alueella vierailee tai pesii tuttujen flamingojen lisäksi kymmeniä eri lintulajia.

Kierroksella opit yllättäviä näkökohtia lintujen käyttäytymisestä ja biologiasta samalla kun tarkkailet niitä kiikarien avulla.

Lintutornista voit bongailla alueen lukuisia lintulajeja.

Päivämäärät 2024: 17. helmikuuta, 21. huhtikuuta, 26. toukokuuta ja 24. marraskuuta. Kierros lähtee aina kello 10.00.

3. Un viñedo de arena y sal (Hiekan ja suolan viinitarha)

Yksi suurimmista La Matan luonnonpuiston erikoisuuksista ovat sen viinitarhat. Viininviljely alueella alkoi tiettävästi jo roomalaisten aikaan. La Matan viiniköynnökset olivat harvoja, jotka selvisivät 1800-luvun viinikirvaruttokatastrofista. Rutto tuhosi koko Euroopan viiniköynnökset käytännössä täysin. Yllättävää on, että viiniköynnöksiä ei kastella lainkaan, vaan ne saavat kaiken tarvitsemansa veden ilman kosteudesta. Viljely on myös täysin ekologista.

Kierroksella opitaan La Matan viininviljelyn kulttuurista ja historiasta sekä siitä, miten uudisasukkaat aikoinaan yhdistivät viininviljelyn ja suolantuotannon.  

Viinitarhat nukkuvat tällä hetkellä talviunta.

 Päivämäärät 2024: 23. maaliskuuta, 16. kesäkuuta ja 26. lokakuuta. Kierros lähtee aina kello 10.00.

4. Los secretos de la noche en la laguna (Yön salaisuudet laguunissa)

Yön tullessa laguunin maisema muuttuu, kun osa asukkaista nukkuu ja toiset taas heräävät. Äänet muuttuvat, tuoksut voimistuvat ja ympäristö alkaa näyttää mystiseltä. Kesän öiset kierrokset alkavat, kun aurinko on jo laskenut.  

Päivämäärät 2024: maanantai- ja perjantai-illat heinä- ja elokuussa. Kierrokset lähtevät aina kello 20.00.

Lue lisää Costa Blancan alueesta:
Kaksi näkemisen arvoista näyttelyä Alicantessa ilmaiseksi
Santa Bárbaran ja San Fernandon linnoitukset – Alicanten ylpeys ja mieliharmi
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Suosittu Relleun padon kävelysiltareitti sai päätähuimaavan jatko-osan
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähde
turismodetorrevieja.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Aurinkorannikon Leijonat – hyväntekeväisyyttä hyvällä mielellä

Espanjassa Ellun kaa! -osa 41