Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista

Julkaistu: 29.12.2023
AjanvieteAlue-esittelytJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Torreviejassa lastataan talvikuukausina tiheään jopa 10 000 tonnia painavia suola-aluksia, jotka kuljettavat suolaa pohjoisempaan Eurooppaan sulattamaan talviliukkaita maanteitä. Vaikka Torreviejan vaaleanpunainen suolalaguuni on pääasiallisesti tuotantolaitos, sinne pääsee myös tutustumaan hauskalla suolajunalla, pyörällä tai kävellen. Kierroksella opit, kuinka suola syntyy ja miten sitä tuotetaan.

Maantiesuolan käyttö on laajaa Euroopassa ja etenkin Pohjoismaissa talvisten sääolosuhteiden vuoksi. Torreviejan suola sopii erityisen hyvin tähän käyttöön. Sillä on vähemmän haittavaikutuksia luonnolle kuin vuorisuolalla, jota käytetään myös tiesuolana.

Myös suolan nopea lastausaika on selkeä markkinaetu. Viiden tuhannen tonnin alus pystytään lastaamaan päivässä ja kymmenen tuhannen tonnin alus kahdessa päivässä. Suola-alusten lastaussesonki Torreviejan sataman suolalaiturilla on kiihkeimmillään joulu-helmikuun aikana.

Suolatuotanto on Torreviejalle tärkeä teollisuudenala.

Torreviejan suolatuotannosta vastaava yritys NCAS (Nueva Compañía Arrendataria de las Salinas de Torrevieja) on liikevaihdoltaan yksi kaupungin suurimpia, vaikka sen merkitys suorien työpaikkojen luomisessa on vaatimaton. Yritys työllistää suoraan 76 työntekijää. Vuoden 2022 liikevaihto oli 9,8 miljoonaa euroa. Vuosittainen suolatuotanto on viime vuosina ollut reilut 300 000 tonnia.

Normaaleissa olosuhteissa luvun pitäisi olla puoli miljoonaa tonnia, mutta rankkasateiden tuomat ongelmat ja makean veden virtaaminen järveen ovat vähentäneet tuotantoa etenkin vuoden 2019 tuhoisten sateiden jälkeen.

Kiertoajelu suolantuotantoalueella

Turistijunavierailut suolatuotantoalueella ovat nousseet suosituiksi viime vuosina. Kierroksia ryhdyttiin järjestämään vuonna 2018.

Suolajuna lähtee Paseo de la Libertadilta tällä hetkellä neljä kertaa päivässä tiistaista sunnuntaihin. Kiertoajelu kestää noin tunnin, ja hinta on 8,95 euroa. Lapsille, eläkeläisille ja perheille on erikoishintoja. Matka tehdään, kun lähtijöitä on vähintään kuusi henkilöä. Opastusta on useilla eri kielillä (ei suomeksi). Lisää voi lukea täältä.

Suolajuna odottelee turisteja.

Kierroksen aikana kerrotaan Torreviejan suolatuotannon historiasta ja tuotantoprosesseista. Perillä vierailijat pääsevät kävelemään suolavuoren päällä. Lopuksi poiketaan kaupassa, josta voi ostaa Torreviejan omaa suolaa tai vaikkapa käsityönä tehdyn suolalaivan.

Torreviejan suolalaguuni on kooltaan 1400 hehtaaria, ja sen suolapitoisuus on keskimäärin 35 % – eli suurin piirtein sama kuin Kuolleessameressä. Suolan tuotanto alkoi tiettävästi jo Rooman valtakunnan ajalla, eli ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Tuolloin suolaa tuotettiin La Matan laguunissa.

Torreviejan vaaleanpunaisen laguunin teollinen hyödyntäminen alkoi 1803, ja on siitä lähtien kasvanut käsityöstä nykyaikaiseksi teollisuusmuodoksi. Tuotetusta suolasta puolet menee vientiin pääosin Pohjois-Eurooppaan.

Kierroksen aikana pääset jaloittelemaan vaaleanpunaisen laguunin rannalle ja suolavuoren päälle.

Tiesitkö, että suola on ainoa syötävä kivennäisaine ja veden ohella ainoa elintarvike, jolla ei ole viimeistä käyttöpäivää? Suolalla on jopa 14 000 erilaista käyttötarkoitusta, joista tärkeimmät ovat suora kulutus, maustaminen, säilöntä, jäänpoisto maanteiltä, kemianteollisuus (muovin ja lasin valmistus), tekstiiliteollisuus (värin kiinnitys), lääketeollisuus sekä eläinten rehutuotanto.

Vaaleanpunainen suolalaguuni on ainutlaatuinen. Sen väri vaihtelee valon ja vuodenajan mukaan.

Lue lisää Torreviejasta:
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Meri- ja suolamuseo kutsuu tutustumaan Torreviejan ja suolan historiaan
Uuden suuren asuin- ja kauppa-alueen työt alkoivat Torreviejassa
Torreviejassa uusi jätteen ovelta ovelle -keräyspalvelu

Lähde
informacion.es

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Espanjan seitsemän uudenvuoden perinnettä

Airbnb pyrkii estämään uudenvuoden juhlien järjestämistä vuokra-asunnoissa