AsuminenEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa BlancallaTarinoita elämästä Espanjassa

Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?

Julkaistu: 23.11.2023

Torreviejassa asuu virallisesti 120 eri maan kansalaisia, joista monet ovat eläkeläisiä. El Español – verkkojulkaisun artikkelissa ranskalainen ja englantilainen eläkeläinen kertovat, miksi he ovat valinneet asuinpaikakseen Torreviejan ja mikä heitä kaupungissa viehättää. Myös monet Costa Blancalla asuvat suomalaiseläkeläiset jakavat heidän ajatuksensa.

Kaikista Espanjassa virallisesti asuvista ulkomaalaisista eläkeläisistä 28 % on valinnut asuinpaikakseen Alicanten maakunnan. Luku on koko Espanjan suurin. Seuraavaksi eniten eläkeläisiä asuu Málagan maakunnassa, jonka osuus on 16 %. Torrevieja on yksi suosituimmista Alicanten maakunnan kaupungeista eläkeläisten keskuudessa.

Torreviejan suolajärvet ja terveellinen mikroilmasto houkuttelevat eläkeläisiä.

Ranskalainen Daniel Tahou muutti Torreviejaan kuusi vuotta sitten eläkkeelle jäätyään. Kaupungissa lomamatkalla vieraillessaan hän rakastui vaaleanpunaisen laguuniin, siniseen mereen ja appelsiinipuihin. Hän kertoo nauttivansa suuresti Torreviejan rauhasta ja hyvästä elämänlaadusta.

– Auringon, meren sekä Välimeren ruokavalion yhdistelmä on täydellinen cocktail elämänlaatua etsiville. Taloudellisesti täällä voi eläkeläinen todella elää, kun taas Ranskassa voi vain selviytyä.

Englantilainen Graham Knight muutti Torreviejaan jo 32 vuotta sitten. Hän oli lukenut Costa Blancan alueesta matkaesitteistä ja päätti tulla itse katsomaan. Tuolloin hän ihastui paikkaan täysin.

– Viihdyn edelleen niin hyvin, että Englannissa vieraillessani kaipaan takaisin jo muutaman päivän jälkeen.

Miehet kehuvat torreviejalaisten hyväntuulisuutta, ystävällisyyttä ja seurallisuutta. Molemmat ovat opiskelleet kieltä ja pärjäävät mainiosti jokapäiväisissä toimissaan espanjaksi. Linkki artikkelin kuvaan löytyy täältä.

Suomalaiset eläkeläiset Costa Blancalla

Espanja.Com jututti muutamaa suomalaista eläkeläistä ja kysyi heiltä syitä, miksi he viihtyvät Costa Blancalla.

Kunnioitettavaan 88 vuoden ikään ehtinyt Raili Kaikkonen on omistanut asunnon Torreviejassa yli 30 vuotta ja viihtyy edelleen erinomaisesti. Railin päivät kuluvat rauhallisesti koiraa ulkoiluttaessa sekä lämpimästä ilmastosta nauttiessa.

– Edesmennyt mieheni oli todellinen Espanja-fani. Hän oli ottanut selvää, että Torreviejan ilmasto on hyvin terveellinen ja se vaikutti valintaamme. Ostimme asunnon vasta rakenteilla olevasta yhtiöstä ja juhlimme ensimmäistä joulua täällä 1991. Tässä samaisessa asunnossa vietän edelleen suuren osan vuotta. On ihanaa käydä ulkoilemassa koiran kanssa, kun ei ole kuraista eikä kylmää.

Raili ja valloittava Westie-tyttö Nera viihtyvät lämmössä. Nera rakastaa pitkiä lenkkejä, puistoja ja erityisesti porkkanaa.

Kouvolalaiset Irene ja Hannu Purtilo hankkivat asunnon Torreviejasta kuutisen vuotta sitten. Työelämän jätettyään he ovat ajaneet omalla autollaan Espanjan kotiinsa pari kertaa vuodessa. Itse ajomatkan he ottavat myös loman kannalta ja tutustuvat mielellään reitin varrella oleviin kohteisiin. Aktiivinen pariskunta viettää Torreviejassa tätä nykyä lähes puolet vuodesta.

– Kesäkuukaudet ovat meille liian kuumia. Tulemme Espanjaan yleensä syyskuussa muutamaksi kuukaudeksi ja uudestaan taas alkuvuodesta. Viihdymme todella hyvin. On hienoa, että täällä voi kuntoilla läpi vuoden. Harrastamme kävelyä, patikointia, uintia, kuntosalia sekä kokkailua, Hannu kertoo.

– Meillä on ystäviä, joilla on asunnot lähistöllä, joten seuraakin on kivasti. Torreviejassa meitä miellyttävät luonnollisesti ilmasto sekä edullinen hintataso. Kaupungissa on myös ilahduttava kulttuuritarjonta, lisää Irene.

Irene ja Hannu kuntoilevat päivittäin ja nauttivat kokkailemisesta ja illallisista kaksin tai ystävien seurassa takapihansa rauhassa.

Lue lisää artikkeleita Costa Blancan alueelta:
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Meri- ja suolamuseo kutsuu tutustumaan Torreviejan ja suolan historiaan
Alicanten maakunnan kesäturismi ylitti pandemiaa edeltäneet matkailijamäärät
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Uuden suuren asuin- ja kauppa-alueen työt alkoivat Torreviejassa
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella
Benidorm, Alicante ja Torrevieja
Valencia, rosoisen kaunis suurkaupunki
Autoillen Valenciaan – rouhean rennon Murcian kautta

Lähde
elespanol.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Jouluvalot valaisevat Benalmádenaa

Málagan upeat jouluvalot 2023 syttyvät