Santa Bárbaran ja San Fernandon linnoitukset – Alicanten ylpeys ja mieliharmi

Julkaistu: 25.01.2024
AjanvieteAlue-esittelytEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Tiesitkö, että Alicantessa on kaksi vanhaa linnoitusta? Ei tiennyt moni muukaan. Santa Bárbaran linnoitus rikkoi viime vuonna jälleen vierailijaennätyksen, kun taas San Fernandon linnoitus keräsi lähinnä valitusennätyksiä laiminlyöntien ja restauroinnin puutteen vuoksi.

Santa Bárbara rikkoo ennätyksiä

Alicanten ikonisin nähtävyys on maurien yhdeksännellä vuosisadalla rakentama Santa Bárbaran linnoitus. Se sijaitsee vanhassa keskustassa ja näkyy lähes kaikkialle kaupunkiin. Linnoitus nimettiin kulttuurillisesti kiinnostavaksi kohteeksi (Bien de Interés Cultural=BIC) vuonna 1961.

Santa Bárbara on Alicanten kaupunkikuvan symboli ja supersuosittu nähtävyys.

Alicanten kunnanhallituksen mukaan Santa Bárbaran linnoituksella kävi viime vuonna 800 000 vierailijaa, mikä on ennätysmäärä jo toisena peräkkäisenä vuotena. Kun linnoituksen hallinnointi annettiin yksityiselle Esatur-yritykselle kaksi vuotta sitten, kunnanhallitus asetti tavoitteeksi 400 000 vuotuista kävijää.

Tavoite on nyt tuplattu. Yli puolet vierailijoista oli ulkomaalaisia. Espanjalaiset vierailijat tulivat pääasiassa muualta Valencian alueelta, Madridista, Kataloniasta ja Murciasta.

Linnassa järjestetään opastettuja kierroksia päivittäin sekä dramatisoituja kierroksia viikonloppuisin. Tarjolla on myös konsertteja ja näyttelyitä. Muutama kerta vuodessa järjestetään teemaviikonloppuja, jolloin linna herättää historiansa henkiin tai muuttuu vaikka merirosvolinnoitukseksi.

Santa Bárbaran linnoitukseen voi tutustua itsekseen, opastetulla kierroksella tai jonkin teeman puitteissa.

Helmikuussa linnoituksella järjestetään muun muassa viini- olut- ja suklaa/turrón-maisteluita joka lauantai ja sunnuntai. Teemoista ja vierailuista voi lukea Santa Bárbaran omilta sivuilta.  Tutustu myös Espanja.Comin aiempaan artikkeliin Päivä Alicantessa, valon kaupungissa, jossa kerrotaan myös linnoituksesta.

San Fernandon kunto vihastuttaa

Muutaman kilometrin päässä sijaitsevan San Fernandon linnoituksen tila on sen sijaan masentava. Linnoituksen alue on täynnä graffiteja, rikkaruohoja ja roskia.

Alicanten kaupunginhallitus hyväksyi linnoituksen kunnostushankkeen yli miljoonan euron budjetilla 2019. Kunnostustöitä on aloitettu, mutta ne ovat jääneet kesken tai niitä ei ylläpidetä. Paikalliset asukkaat ovat valittaneet linnoituksen nykytilasta kaupungille toistuvasti.

Linnoituksen alueella on tehty jonkin verran kunnostustöitä, mutta vielä olisi parannettavaa.

San Fernandon suunnitteli insinööri Pablo Ordovás Espanjan vapaussodan aikana puolustuslinnakkeeksi. Se rakennettiin Monte Tossal -kukkulan päälle äärimmäisen kiireellisesti 1809–1812, koska vihollismaa Ranska oli etenemässä pitkälle Espanjan maaperälle. Linnoitusta ei koskaan tarvittu, koska ranskalaiset loppujen lopuksi luopuivat Alicanten miehitysyrityksestä 1812.

Linnoitus autioitui ja rapistui. Vuonna 1939 Francon joukot valtasivat kaupungin sisällissodan lopussa ja käyttivät linnoitusta vankilana. San Fernando nimettiin niin ikään kulttuurillisesti kiinnostavaksi kohteeksi 2001. Valencian kulttuuriperintölain mukaan sitä olisi velvollisuus suojella ja ylläpitää.

San Fernandon linnoitukselta on kauniit näkymät alas kaupunkiin ja Santa Bárbaran linnoitukselle.

Linnoitukselle pääsee käymään. Portit ovat auki kaupungin oman ilmoituksen mukaan joka päivä klo 10–20. Monte Tossal on itsessään myös mukava ulkoilualue, jossa on puistoja, leikkikenttiä, baari sekä kauniit näköalat alas kaupunkiin.

San Fernandolla olisi potentiaalia tulla suosituksi matkailukohteeksi.

Lue lisää Costa Blancan alueesta:
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Suosittu Relleun padon kävelysiltareitti sai päätähuimaavan jatko-osan
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähteet
informacion.es
es.wikipedia.org
informacion.es

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Espanja.Comin kuukauden henkilö tammikuu 2024: Minna Landen

Espanja.Comin suosituin sisältö vuonna 2023