Suosittu Relleun padon kävelysiltareitti sai päätähuimaavan jatko-osan

Julkaistu: 11.01.2024
Alue-esittelytEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Alicanten Caminitoksi kutsuttu Relleun padon kävelysilta (Pasarela de la presa de Relleu) avattiin Amadorio-joen rotkon reunalle vuonna 2022. Korkean paikan kammoisille tiedoksi, että sitä pidetään yhtenä Espanjan viidestä huimapäisimmistä kävelyreiteistä. Joulukuussa reitti sai uuden jatko-osan, joka on monien mielestä vielä entistäkin vaikuttavampi.

Relleun pato rakennettiin 1600-luvulla Amadorio-joen varrelle. Tibin ja Elchen patojen ohella se on yksi Euroopan vanhimpia. Rakentamisessa käytettiin aikoinaan innovatiivista holvikaaritekniikkaa, joka mahdollisti 32 metriä korkean ja vain 30 metriä leveän padon rakentamisen. Se oli 1800-luvulle asti Espanjan korkein ja kapein pato ja todellinen hydrologisen arkkitehtuurin mestarinäyte.

Relleun hylätty pato on vaikuttavan korkea ja kapea. Pato-allas on kuivuuden vuoksi tällä hetkellä lähes kokonaan kadonnut.

Pato hylättiin 1950-luvulla, ja alue jäi unohduksiin, kunnes Relleun kunnanvaltuusto päätti hyödyntää upeaa paikkaa ja rakennuttaa rotkon reunalle kävelysillan. Lempinimi Caminito de Alicante tulee Espanjan kuuluisimman reitin, Andalusiassa Ardalesin kunnassa sijaitsevan Caminito del Reyn mukaan. Lempinimi on ilmeinen, koska Relleun reitin rakentanut valencialainen yritys Vía Libre oli mukana myös kunnostamassa Caminito del Reytä.

Mieleenpainuva kokonaisuus

Kaksi vuotta sitten avattu alkuperäinen siltaosuus oli 212 metriä pitkä ja kulkee 50–60 metrin korkeudessa. Reitti päättyi pienelle lasipohjaiselle näköalapaikalle. Uusi 150 metrin pituinen jatkoreitti alkaa tästä ja laskeutuu useita portaita pitkin Estret del Pantà -rotkoa alas aina kymmenen metrin korkeuteen.

Alkuperäinen siltaosuus päättyy lasipohjaiselle näköalatasanteelle.
Jatko-osan portaat saavat helposti jalat tutisemaan.

Reitti ei sovellu korkeuskammoisille, koska silta on paikoittain hyvin kapea ja kaide tehty vain muutamasta metallivaijerista. Kyseessä ei ole kiertoreitti, vaan takaisin tullaan samaa tietä, joten sillalla on varauduttava ohittamaan muita kävelijöitä. Huimapäille ja niille, jotka haluavat haastaa omaa rohkeuttaan Relleun padon kävelysilta on mieleenpainuva kokemus!

Näkymä jatko-osan lopusta takaisinpäin.

Lippu kannattaa varata etukäteen

Relleuhun pääsee parhaiten omalla tai vuokra-autolla. Matkaa Torreviejasta on 100 kilometriä ja ajoaika on 1,5 tuntia. Viimeiset 20 kilometriä ovat mutkaista, mutta kaunista vuoristotietä.

Suosittu kävelyreitti siltareitille lähtee Relleun kylästä ja on kokonaisuudessaan yhdeksän kilometrin pituinen. Jos et halua tehdä näin pitkää kävelyä, toinen vaihtoehto on jättää auto padon läheisyyteen pysäköintipaikalle ja kulkea jalan 1,5 kilometrin pituinen matka sillalle. Reitti pysäköintipaikalta on hyvin merkitty eikä eksymisen vaaraa ole.

Pääsy sillalle kannattaa varata etukäteen, koska sinne otetaan kerralla vain 15 ihmistä 15 minuutin välein.  Varaaminen onnistuu puhelimitse tai netistä Pasarela de Relleun omilta sivuilta.

Pääsymaksu on 2,50 euroa, eläkeläisiltä ja lapsilta 1,50 euroa. Pääsymaksu maksetaan kioskilla juuri ennen sillalle menoa joko käteisellä tai korttimaksuna.

Juuri ennen siltaosuutta tarkistetaan varaus ja maksetaan pääsymaksu.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella
Alicanten Villajoyosa on värikäs ja merellinen kesäkaupunki
Benidorm, Alicante ja Torrevieja
Valencia, rosoisen kaunis suurkaupunki
Autoillen Valenciaan – rouhean rennon Murcian kautta

Lähde
informacion.es
actualidadcomarcal.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Málagan lentoasema suunnittelee T3-terminaalin laajentamista matkustajamäärän kasvun vuoksi

Espanjassa Ellun kaa – Osa 37!