Eläinten kohtelu Espanjassa- pitääkö perinteitä päivittää?

Julkaistu: 24.01.2022
AjankohtaistaUusimmat
add one

Eläinten asema Espanjassa on pikkuhiljaa nytkähdellyt parempaan suuntaan, ainakin koirien ja härkien osalta. Sevillalaisilla markkinoilla esillä olleiden lintujen olosuhteet olivat kuitenkin eläimiä stressaavia. Elina Kärki puuttui asiaan ja prosessi on lähtenyt liikkeelle.

Joulunalla Sevillan kupeessa järjestetty nelipäiväinen keskiaikafestivaali Festival Medieval y Navideño de Gines keräsi väkeä lapsiperheistä vanhuksiin nauttimaan keskiaikaisesta joulutunnelmasta. Esillä oli monenlaisia eläimiä, muun muassa aasi, lampaita, kamelia ja lehmiä.

Aasi tuntui jopa nauttivan huomiosta ja rapsutuksista

Eläimet olivat karsinoissa, joissa ne pääsivät liikkumaan ja nämä lajit ovat tottuneet ihmisen läheisyyteen. -Ja sitten siellä oli lintuja, huokaa festivaaleilla kahtena päivänä vierailut Elina Kärki.

Lintujen pitkät päivät tolpan nokassa

Kymmenen lintua oli kahlittu naruilla jalasta tolpan päähän, jossa ne eivät pystyneet liikkumaan ollenkaan.  Eikä niillä ollut minkäänlaista suojaa tai etäisyyttä ihmisiin, kertoo Elina. -Siellä oli pöllöjä, haukkoja ja kotkia, joista osa on vieläpä yöeläimiä. Nyt ne oli pakotettu pysymään hereillä koko päivän.

Linnut olivat siellä yrityksen toimesta, joka tarjosi festivaalikävijöille mahdollisuutta ottaa valokuva itsestään lintu kädellään. Elina seurasi tilannetta molempina päivinä festareilla käydessään. Osa ihmisistä päivitteli lintujen siellä oloa ja kommentoi, että niiden pitäisi olla luonnossa. Kuitenkin niitäkin riitti, jotka halusivat tulla kuvatuksi lintu kädessään.

Huomasi selkeästi, että linnut stressaantuivat tilanteesta, kertoo Elina. Varsinkin kun ihan vierestä kulki kovaäänisiä kulkueita. -Ja onhan espanjalaisilla juhlilla yleinenkin meteli jo aika kova.

Valokuvausta hoitanut mies ei ollut halukas keskustelemaan aiheesta Elinan kanssa.

Elina keskusteli lintujen kanssa valokuvauksesta vastaavan miehen kanssa. Tämän mukaan samat linnut eivät olleet siellä joka päivä, vaikka Elina totesi molempina päivinä näin olleen. -En nähnyt kertaakaan, että linnut olisivat saaneet ruokaa tai vettä, vaikka festivaalit kestivät aamu yhdestätoista keskiyöhön. Mies ei halunnut keskustella asiasta kanssani, vaan käveli pois.

Ammattitaidolla ja asenteella muutosta

Elina on meribiologian opiskelija, joka on opiskelujen puitteissa työskennellyt mm. portugalilaisessa eläinten kuntoutuskeskuksessa, jonne tulee loukkaantuneita ja heikkoja eläimiä. Muutenkin Elinan elämänfilosofia on eläinläheinen ja maapallon hyvinvointia pohtiva. Hän haluaa lisätä kunnioittavaa ihmisten ja luonnon välistä kontaktia sekä tervettä kanssaeloa luonnon kanssa.

Luonto ja sen hyvinvointi on tärkeää Elinalle.

Elina on asunut pitkään Espanjassa ja maan kulttuuri on tuttu. Hänen mielestään eläinten hyvinvointi on kuitenkin meidän kaikkien asia, eikä huonoa kohtelua voi selittää perinteillä. Hänen mielestään myös ulkomaalainen voi puuttua asioihin, koska kyseessä on elävän olennon kärsimys. -Ihmiset ovat kuitenkin kykeneviä oppimaan ja halukkaita oppimaan ja tekemään asioita paremmin.

-Ehkä keskiajalla lintuja on pidetty näytteillä, mutta nyt ymmärrämme paremmin. Espanja kuuluu Eurooppaan, joten ihmettelen, että miten Euroopassa sallitaan tällaiset tapaukset, hän miettii.

Koska keskustelut lintuja hoitavan miehen kanssa eivät tuottaneet tulosta, alkoi Elina kumppaninsa Pablon kanssa ottaa selvää mitä voisi tehdä. Vaikka Pablo on espanjalainen, ei hänen mielestään tuollainen enää kuulu maan kulttuuriin.

Tuumasta toimeen

-Tutkimme asiaa ja Andalusiassa on säädökset villilintujen esittelystä julkisessa paikassa, Elina kertaa. Niiden mukaan lintujen pitää olla koko ajan hoitajan kädellä, eikä tolpan nokassa. Muuten hyvinvointia ei näissä tilanteissa ole määritelty.

Lintujen lähietäisyydeltä kulkivat niin koirat, ihmiset kuin kulkueetkin.

Elina kirjoitti kirjeen Ginezin, festivaalit järjestäneen kaupungin, pormestarille ja etsi tämän kuvan netistä. -Siksi tunnistinkin hänet, kun hän sattui kohdalle seuraavana päivänä. Selitimme hänelle huolenaiheemme, mutta hän ei suostunut ottamaan kirjettä vastaan vaan pyysi antamaan sen paikalliselle poliisille.

Elina on toiminnan ihminen ja päätti silti koittaa tehdä tilanteelle jotain. Hän otti selvää eri tahoista, joihin voisi olla yhteydessä. Espanjan ”vihreät” eli PACMA pyysi videoita ja kuvia festivaaleilta. -He kertoivat olevansa tietoisia asiasta, mutta heidän resurssit eivät riitä dokumentoimaan kaikkia tilaisuuksia.

Elina teki myös tiedotteen Asociacion Andaluza para la Defensa de los Animales (ASANDA) sekä ADDA Asociación Defensa Derechos Animal -eläinsuojelujärjestöille. -He auttoivat minua ja kehottivat tekemään ilmoituksen Guardia Civilil -poliisille. Lähetin heille sähköpostia ja sainkin hiljattain vastauksen, että asiaa tullaan tutkimaan, Elina päivittää tammikuussa tapahtumia. -Katsotaan miten asia etenee.

Elinan vinkit miten voit vaikuttaa eläinten huonoon kohteluun
  • Huolimatta tämän pormestarin nuivasta suhtautumisesta Elina miettii, että siltikin olisi hyvä jättää kirjallinen viesti pormestarille. Näin valistat kaupunkia siitä, että millaista viihdettä ihmiset haluavat.
  • Voit ottaa yhteyttä eri eläinsuojelujärjestöihin
  • Sosiaalisen median kautta voi vaikuttaa postaamalla itse aiheesta ja herättämällä näin muutkin huomaamaan epäkohdat. Yksilöiden teot vievät asioita eteenpäin.
  • Ja jos on mahdollisuus, että tapahtuu rikos, niin tee ilmoitus poliisille. Mitään ei siinä häviä.
  • Muista aina ottaa kuvia ja videoita.
  • Äläkä ainakaan itse kannata tällaista toimintaa, päättää Elina.
Lue lisää aiheesta

Näin teet eläinsuojeluilmoituksen
Espanja lisäsi eläintenoikeuksia
Koiran hylkäämisestä sakot Espanjassa

Kuvat: Elina Kärki

Jaa:

Andalusia tarjoaa ilmaisen koronavakuutuksen lomailijoille

Elämänmakuisia uutisraportteja maailmalta

add one